De ce mint mamele

8 mai 2020
Invizibilii jpeg

E posibil ca maică-mea să fie ce mai mare mincinoasă de pe pămînt. Baroneasa Münchhausen pe o ghiulea de chiftele, fără sindrom. O s-o numesc în continuare, generic, mamele.

Păi, mamele o să mintă că ești cel mai frumos și cel mai deștept copil de pe pămînt. O să se laude finuț cu tine față de străini, chiar dacă ai patruzeci de ani și o să te facă să intri în pămînt de rușine. Pe la început, prin copilărie, așa, o crezi. Important e să te ții bine de sentimentul ăsta de unicitate, căci momentul e singular și nu ți se va mai repeta. Faci cele mai frumoase desene în acuarelă, alea tipice cu case, iarna, din hornurile cărora ies vălătuci standard de fum, iar zăpada orbitoare e ajutată de niște pastă de dinți. Nici desenele de primăvară cu cireși înfloriți dintr-o pensulare umedă de alb de zinc și iarbă verde trasă fir cu fir nu-s mai prejos. Sînt, da, cele mai frumoase, că așa zic mamele. La fel și compunerile patetice pe care ți le păstrează într-un caiet vechi de desen și ți le mai arată din cînd în cînd, duminica, la masă. Strălucești acolo, la școala ta generală din Berceni, pentru că așa zice ea. Mai tîrziu, cînd ajungi la un liceu de prin centru, o să vezi că și mamele altor copii au poate mai multă dreptate.

Măsluirea unor adevăruri incomode e meseria lor. O să stea cu un polizor metafizic în mîini să netezească toate colțurile în care cred ele că te poți răni. O să ascundă urîțenia, moartea, sărăcia și nenorocul cum pot ele mai bine. O să te mintă la moartea bunicului că bătrînul a plecat brusc în altă țară, pentru că tu ești mic, îl iubeai nespus și era cam prima oară cînd o pierdere definitivă intra în lumea imediată a familiei tale. Iar tu, prin cine știe ce presimțire sau vorbă aruncată neglijent de un străin, o să fugi de acasă cu bani furați, o să te duci la bunici și o să găsești casa binecunoscută vîndută unor străini. O să fie prima oară cînd minciunile mamelor se vor întoarce și îți vor sfîrteca inima.

Mamele sînt asexuate, n-au nevoi, nici trupuri, și sînt compuse din coafură și geantă.

Iar mamele, habar n-am de ce, o să te rostogolească, nepregătit sufletește, sus, pe o pantă de pe care n-ai decît să cazi singur. Ele sînt în stare de asemenea iubiri violente, oarbe, greșite. Poate n-o să aibă bani pentru jucăria pe care ți-o dorești rău, cu pumnii strînși și albiți de ardoare, dar o să te convingă că o biată minge ieftină e mult, mult mai dezirabilă.

Și mai tîrziu, mamele vor continua să mintă. O să-ți spună la telefon că totul e în regulă acasă, că n-o doare absolut nimic, că taică-tu e bine și că au de toate. Ca să afli, mult prea tîrziu, că le-a fost rău, au fost la medic și că au cărat pe scări un sac cu nisip pentru motan.

Și apoi, mamele astea mint diferențiat. Una o să-ți zică ție, și altă minciună va fi croită pe măsura lui frati-tu. O să-ți spună ție, care ești exasperată de tratamentul aplicat bătrînilor siliți să iasă afară la ore anume și, văzuți în general, ca niște mini-imbecili incapabili de discernămînt, o să-ți zică ție că, da, a ieșit să ia aer, ba chiar a luat ceva verdeață și fructe de la micul aprozar de afară, dintre blocuri. „Da, da”, îți zice, „sigur că nu intru la Mega, aștept să veniți voi cu lucrurile mai mari, dar o salată am putut și eu să iau.” Pe partea cealaltă, lui frati-tu, care e mult mai îngrijorat și peste margini de precaut, lui îi va spune că au ieșit doar un pic la aer și că au ocolit orice magazin de la distanță. Ca să aflați amîndoi că mamele au încercat să trăiască autonom și că poate n-au nevoie de o cocoloșeală atît de manifestă.

Și uite cum rolurile s-au inversat cumva și nu mai știi cine minte pe cine în familia ta, ca toată lumea să se simtă un pic în siguranță. Dar, uite, în momentul ăsta în care pămîntul mi se pare sub picioare ca o placă de surf încălțată pentru prima oară, mai ales acum, băi mamelor, trebuie să ne spuneți cele mai bune minciuni pe care le țineți la bandulieră. Că sîntem frumoși, buni și în siguranță, ca atunci cînd eram mici, sub pătură, acasă.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.