Cum zboară oamenii în somn

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Un prieten mi-a povestit ce i s-a întîmplat în urmă cu vreo douăzeci de ani, pe cînd era ceva mai tînăr şi lucra la nişte sonde din apropierea unui oraş din Moldova. Locuia cu chirie într-un apartament din oraş, dar mergea în fiecare zi cîţiva kilometri, pe nişte dealuri, pînă ajungea la sonde, unde era punctul de lucru. Mersul zilnic pe jos îi pria de minune şi îl făcea să se simtă în deplinătatea puterilor. Noaptea dormea foarte bine, cu fereastra deschisă chiar lîngă capul patului. Aerul proaspăt îi intra în cameră cu toate mirosurile verii. Acestei plăcute senzaţii dintr-o perioadă fastă a existenţei sale i s-a adăugat o alta mai puţin obişnuită. Într-una din nopţile cu fereastra deschisă, a visat că iese el însuşi în aerul verii, pe geamul deschis, şi începe să zboare pe deasupra dealurilor şi pădurilor din jurul oraşului. Vedea brazii verzi, poienile, potecile şi drumurile pe unde mergea pe jos în fiecare zi. Dar, dincolo de peisaje, ceea ce îl bucura în mod nespus erau abilităţile extraordinare pe care le avea în zbor. Nu era o simplă pasăre, ci mai curînd un mic avion, capabil de acrobaţii nemaipomenite. Putea să facă lupinguri care-i dădeau senzaţii similare cu cele pe care le ai în aparatele din parcurile de distracţii gen

. Simţea furnicături prin tot corpul şi o bucurie intensă. În acele lupinguri putea cu multă uşurinţă să ajungă pînă aproape de pămînt şi să se ridice din nou la înălţimi ameţitoare. Visa apoi că se întoarcea acasă şi intra pe geam înapoi în cameră, moment în care se şi trezea. Visul s-a repetat. Ajunsese să fie foarte fericit seara cînd se băga în pat, în aşteptarea somnului cu visul şi senzaţiile însoţitoare. Şi un amănunt foarte important pe care şi-l aminteşte: înainte de culcare avea grijă întotdeauna să deschidă fereastra. S-a întîmplat, cum spuneam, de mai multe ori în acea vară, dar nu s-a mai repetat niciodată.

I-am relatat povestea asta unui alt amic şi aproape că n-am apucat s-o termin că mi-a replicat brusc: „Ştiu despre ce vorbeşti. Să vezi cum era la mine“. Şi a început propria poveste. Era copil şi stătea undeva la marginea Bucureştiului. Din spatele casei sale începeau nişte mici parcele pe care oamenii din zonă le primiseră ca să cultive legume pe ele. Dincolo de parcele era un lan de floarea-soarelui. Ei bine, el cică visa că traversa parcelele acelea amărîte pentru a ajunge în lanul de floarea-soarelui. De acolo smulgea o floare, cu tot cu tulpină, care trebuia să fie cît mai lungă. Şi-o înfăşura în jurul mijlocului, cu floarea, cumva, pe post de cataramă. De îndată ce o înfăşura, el începea să se ridice în aer şi să zboare. Cu cît strîngea mai mult tulpina în jurul mijlocului, cu atît se ridica mai sus. Dacă o lărgea, începea să coboare, iar cînd o desfăcea de tot, deja simţea că atinge pămîntul cu picioarele. 

O prietenă care asista la poveştile astea ne-a spus că şi ea poate să zboare în vis. Cum mai auzisem o dată povestea ei, ştiam că zboară pe spate. I-am adus aminte rîzînd, dar ea ne-a contrazis. Ne-a spus că în ultima vreme a început să zboare şi ca băieţii, cu faţa în jos. Mi-am amintit atunci şi de povestea unei colege care zicea că ea visează că zboară pe verticală, ca îngerii. 

Eu însumi visam, cîteodată, nu chiar că zburam, ci doar că levitam, că mă ridicam de la pămînt, în urma unui intens efort de concentrare. De fiecare dată cînd „îmi reuşea“ mă bucuram teribil şi încercam să strig în gura mare că, iată, se poate şi în realitate, că, în sfîrşit, nu mai era în vis. Dar tocmai atunci mă trezeam cu dezamăgirea că iar m-am păcălit şi n-a fost decît un vis. Ultimele dăţi însă, înainte să încerc să-mi clamez victoria zborului, mi-am dat seama că e vorba de un vis. 

Experienţele anterioare m-au pus într-un fel în gardă. Au fost probabil prea multe reveniri cu picioarele pe pămînt şi de prea multe ori m-am simţit făcut de rîs la trezire de răsărirea bruscă a ideii raţionale şi dezamăgitoare că omul nu poate să zboare decît în somn. 

Interesat de subiect, am început să mă documentez. Aşa am descoperit că există o mulţime de site-uri şi dicţionare online de interpretare a viselor. Freud ar fi încîntat. El însuşi interpreta zborul în vis drept (cum altfel?) o dorinţă erotică sau ceva legat de viaţa intrauterină. Discipolul său Paul Federn credea pur şi simplu că erecţia ar inspira visele cu zbor. Se pare că, în tradiţia noastră locală de interpretare a viselor, zborul e considerat un vis foarte bun, prevestitor de noroc, bogăţie, onoruri şi preţuire din partea celorlalţi. Există şi interpretări mai noi, previzibile de altfel, cum că visul de a zbura semnifică ideea că te simţi de neînvins, deasupra tuturor, că poţi controla pe deplin situaţia. Specialiştii au observat că mulţi dintre cei care se visează zburînd descriu senzaţia ca pe o mare bucurie şi o experienţă eliberatoare. Există şi interpretări mai puţin bune, pe linia fugii, a evadării din problemele cotidiene, a dorinţei de a te ridica deasupra tuturor temerilor sau de a scăpa de traume majore. 

Sigur, explicaţiile astea şi-or avea rostul lor, pot fi cît se poate de raţionale şi interesante, dar, evident, ele nu se ridică niciodată la înălţimile fericite la care poate ajunge omul care zboară în somn.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.