Cu materialul clientului

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Răzbunări, patimi, resemnări jpeg

În urmă cu douăzeci şi cinci de săptămîni, am început o serie de articole în care am încercat să spun cîte ceva despre dezordinea simbolică în care rătăcim de ani buni. Nu am pretins nici o clipă că deţin vreun adevăr suprem sau cheia unei teorii care explică fără putinţă de tăgadă tot ceea ce ni se întîmplă. Toată această serie de articole, ajunsă acum la final, e, în bună măsură, expresia unei nevoi, pe care mulţi o resimţim, de a vorbi cît mai deschis despre unele dintre experienţele colective prin care am trecut, de la instaurarea comunismului, trecînd prin anii de recuperare a libertăţii, după 1989, pînă azi. Nu în ultimul rînd, e şi rezultatul unei forme de frustrare, cauzată de refuzul, tacit uneori, zgomotos şi agresiv alteori, de a dezbate în fel şi chip – pentru că subiectul e enorm – efectele pe care le-au produs în plan psihologic mutaţiile politice, sociale şi culturale prin care am trecut.  

Lipsa libertăţii de expresie şi discursul oficial din anii comunismului, sentimentul de vină colectivă, resimţită atît de difuz, dar incontestabil de continuu, au dus la o teamă nedefinită de a desface cuferele cu experienţe comune. Iar atunci cînd, rareori, am deschis aceste cutii, am procedat ca la dezgroparea unui cadavru dintr-un film suprarealist, organizînd mai întîi o expoziţie cu ciolanele scoase la lumină şi uitînd să cerem măcar o părere din partea unui legist. În plus, şcoala Epocii de Aur ne-a învăţat că nu avem voie să greşim. Că nu se poate opera decît cu certitudini. Şi din teama de a nu greşi, din obsesia de a face totul, de cele mai multe ori, am reîngropat ciolanele, după expoziţie, cu credinţa că simpla lor plimbare, ca cea a ursului de la bîlci, e absolut suficientă, prin succesul la public.  

În esenţă, ideea de la care a pornit această serie de articole e faptul că ordinea simbolică pe care au cultivat-o profesionist şi consecvent monarhii României, după 1866, a fost înlocuită de o alta, producătoare de efecte catastrofale, dar la fel de profesionistă şi mult mai consecventă, după 1947. Cea dintîi venea dintr-o expresie liberă, din căutarea unei soluţii formale şi substanţiale care să îmbrace nevoia de coerenţă a sentimentului naţional, transpus în proiectul unei naţiuni, care căuta să-şi ocupe locul într-un context istoric. Cea de-a doua venea în urma unei ocupaţii militare, care aducea o ideologie greu de impus fără teroare şi fără schimbarea prin forţa extremă a celei dintîi. Prima ordine simbolică îşi baza subtilităţile coagulante pe aspiraţiile naţionale, pe idealuri, pe fascinaţia proiectului comun. Iar succesul acestei strategii s-a dovedit a fi evident, vreme de şaptezeci de ani, dar fără şanse de continuitate. Cea de-a doua ordine simbolică îşi baza subtilitatea de a funcţiona şi de a creşte în timp pe cultivarea fricii, dar şi pe stimularea perversă a înlocuirii fascinaţiei pentru proiectul comun, cu grija pentru supravieţuirea individuală. În acest caz, succesul strategiei se vede din 1947 încoace, cu şanse de continuitate cel puţin alarmante. Ambele ordini simbolice au lucrat, în cele din urmă, cu materialul clientului. Cu diferenţa că cea de-a doua, cea comunistă, i-a făcut „clientului“ o ofertă pe care n-a putut s-o refuze.  

Atît minciuna, cît şi adevărul au nevoie de strategii şi de spectacolul strategiilor, pentru a putea ieşi biruitoare. Cu cît evoluează mijloacele de spectacol, cu atît mai difuz se zăreşte graniţa dintre cele două. Însă am fi nişte naivi, buni de expus în formol la muzeele viitorului, dacă am crede că adevărul îşi găseşte singur drumul spre izbîndă, cu bocceluţa de valori subînţelese în spinare. Democraţia, libertatea, prosperitatea, liniştea valorilor comunitare nu se instalează confortabil, peste noapte, în biroul din care teroarea a fugit pe fereastră. Iar tămîierea locului sau chermezele aniversare nu ţin, în nici un caz, locul dezinsecţiei. Odată înlăturată din prim-planul expunerii publice, ordinea simbolică a comunismului nu dispare pur şi simplu, ca iepuraşul în jobenul magicianului. Caracterul de parazit superadaptabil, dobîndit în timp, şi cortegiul de maladii asociate îi garantează o putere fenomenală de supravieţuire. Şansa de a scăpa de boală pleacă de la recunoaşterea faptului că boala există, şi trebuie să treacă printr-un lung proces de analize amănunţite. Iar tratamentul de succes nu poate fi altul decît administrarea competentă a unei noi ordini simbolice.  

Condamnările publice şi arderile în efigie, fără gesturi politice profunde, urmate de strategii legislative clare, sînt la fel de lipsite de efect şi de ridicole ca usturoiul în filmele cu vampiri moderni. Însă o altă ordine simbolică, fie ea una nouă sau una regăsită, nu se construieşte decît cu oameni cu viziune şi cu şcoală, cu tot ce are mai bun de dat materialul clientului. Iar dacă aici – vorba patriotului de terasă – momentan stăm prost, poate ar fi sănătos să ne amintim că n-am excelat niciodată la încurajarea compatrioţilor care au avut calităţile necesare şi au vrut cu adevărat să se pună în slujba unui proiect atît de mare. Am preferat să închidem ochii la proliferarea lungilor şiruri de nepoţi, veri şi consăteni, înlocuind nevoia de cunoaştere a meseriilor cu ceea ce noi pretindem că ar fi un soi de politică. În fapt, se dovedeşte că ceea ce numim astfel e doar o sumă de moravuri barbare, mutate în costume croite modern. E ca şi cînd ne-am masca nostalgia pentru practicile voodoo, în dosul hainelor preoţeşti. Pînă la urmă, în cazul ăsta, una dintre marile noastre metehne ne-ar putea ajuta nesperat de mult. Vorbitul. Măcar de-am vorbi despre aşa ceva, cum o facem despre altele. Ar fi un pas, fie el şi mic, spre o formă de înţelegere.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.