Costul luminii

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Lumina noastră cea de toate nopțile are un preț. Uniunea Europeană duce de mai bine de zece ani o bătălie contra becurilor cu halogen și filament incandescent. Printr-o serie de directive a reușit recent să le scoată de pe piață (cel puțin de pe piața oficială, controlată). Unul cîte unul, la firme, în case, pe străzi și stadioane, vechile becuri sînt înlocuite de cele pe sistem LED (Light Emitting Diode). Tehnologic vorbind, e un progres, iar deciziile UE au fost în ton cu acest progres. Becurile LED consumă de vreo șase ori mai puțin decît cele cu filament, iar acum se găsesc și în varianta cu lumină caldă. Ce-i drept, însă, sînt cu mult mai scumpe decît erau cele vechi. Producătorii și vînzătorii susțin însă peste tot că investiția într-un astfel de bec se recuperează în timp, prin plata mai mică a facturii la energia electrică și prin durata de funcționare mai mare.

Aprofundînd istoria problemei, descoperim totuși că nu e neapărat chiar așa. Tehnologia și marketingul au ritmuri diferite, nu sînt totdeauna în acord, iar în ultimele decenii, de regulă, marketingul a fost partea dominantă.

Inventarea becului cu filament e pusă în general pe seama lui Thomas Edison, chiar dacă  el a inventat doar becul vidat. Cu un an înainte, în 1878, Joseph Swan construise deja lampa cu filament de carbon. După încă vreo 30 de ani s-au descoperit beneficiile filamentului de osmiu și wolfram, iar peste încă trei ani, în 1911, și ale amestecului de gaz inert (halogenul). Becurile incandescente nu s-au mai schimbat apoi, fundamental, pînă astăzi.

În 1920, rusul Oleg Vladimirovici Losev a creat primul LED. Pînă la apariția becului cu sistem LED care să ofere lumină adevărată în jur (și nu doar să se lumineze pe sine) au mai trecut vreo 70 de ani, dar oricum, în tot acest răstimp, lumina electrică s-a răspîndit în toată lumea grație becului lui Edison. Ce vreau să spun e că nici baza științifică a LED-ului nu e chiar nouă, chiar dacă a fost valorificată mai tîrziu.

Dincolo de asta, interesant este că un bec cu filament de carbon, construit de firma Shelby Electrical în 1901, funcționează și astăzi la stația de pompieri din orășelul Livermore, în apropiere de San Francisco. Un bec care nu s-a stins niciodată timp de 119 ani. Fabricat să ofere 30 de wați, mai are acum o putere de doar 4 wați și pîlpîie, dar nu se stinge. E bineînțeles cel mai vechi bec funcțional din lume, dar în același timp e și un ghimpe în coasta consumerismului. Asemeni tuturor celor care au descoperit existența acestui bec, jurnalistul britanic Jacques Peretti s-a întrebat de ce noi trebuie să schimbăm astăzi becurile așa de des, deși ele ar putea rezista, iată, mai mult de o sută de ani. (Ce comod ar fi să cumperi becuri doar cînd îți faci o casă și să nu mai ai grija schimbării lor.) Tot Peretti a găsit răspunsul: înțelegerea secretă făcută la Geneva în 1932, prin care cele mai mari companii de electricitate de atunci se angajau să impună o politică la nivel global, astfel încît nici o companie să nu-și permită să fabrice becuri cu o durată de funcționare mai mare de o mie de ore. Decenii mai tîrziu, acel cartel, numit Phoebus, a fost descoperit, iar asemenea politici au fost interzise. Totuși, existența înțelegerii din 1932 e o dovadă că așa-numita „uzură planificată” nu e doar o bănuială neîntemeiată a consumatorilor nemulțumiți. Poate că nu se mai fac neapărat carteluri la un astfel de nivel, dar chiar și în mod separat companiile pot planifica uzura produselor pe care le fabrică, fie numai și din instinct de conservare.

Vînzătorii noilor becuri cu tehnologie LED spun că ele durează foarte mult. Deși sînt cifre care de obicei nu apar explicit pe ambalaj, unii vorbesc de 50.000 sau chiar 100.000 de ore de funcționare (adică ar sta aprinse neîntrerupt peste cinci sau peste zece ani), un progres enorm față de media de doar 1.200 de ore a celor cu filament. Sigur, vînzătorii nu pomenesc nimic despre cele peste un milion de ore ale becului de la Livermore.

Nu contest că, pe lîngă economia de curent, noua tehnologie duce și la becuri mai durabile… teoretic. Practic, mie mi s-au ars deja cîteva becuri de tip nou, la nici doi ani după ce am plătit pe ele o sumă considerabilă. Pe unul, cel puțin, era înscris numele vechi și celebru al unei firme pe care am regăsit-o și printre participantele la cartelul Phoebus din 1932. Minciuna de marketing a noilor becuri o fi ținut la început, dar e pe cale să se destrame. Poate că tehnologia se schimbă, dar obiceiurile rămîn. Pentru o analiză rotundă însă, ar trebui să spun că e de înțeles și că marketingul mereu activ, reînnoirea permanentă a produselor sînt un preț pe care trebuie să-l plătim pentru funcționarea pieței, fără de care probabil că ne-am întoarce înaintea epocii luminilor. E greu de imaginat cum ar putea supraviețui în lumea actuală o firmă care să producă becuri cu durata de viață de o sută de ani. Dar nici măcar doi?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
Când se va deschide integral circulația pe tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești
Tronsonul 5 din autostrada Sibiu-Pitești va fi deschis în întregime circulației cel târziu în prima săptămână din luna iunie, cu aproape trei luni mai devreme față de termenul preconizat în contract pentru 31 august 2025.
image png
Amestecul, făcut în casă, care te va ajuta să scoți petele și să ai haine albe, ca noi. Nu ai nevoie de înălbitori
Cămașa ta albă a trecut prin vremuri mai bune? Ai încercat deja toate metodele din comerț, dar petele galbene, tonurile gri sau aspectul tern persistă?
Comportamentul surprinzător al cimpanzeilor Foto frontiersin org jpg
Cimpanzeii se șterg cu frunze după sex și toaletă: descoperirea care pune sub semnul întrebării unicitatea umană
Cimpanzeii își îngrijesc igiena cu frunze după sex și toaletă. Ce înseamnă acest comportament despre originile îngrijirii și empatiei la oameni?
tantari jpg
Trucul complet natural care te scapă de țânțari foarte rapid. Ai nevoie doar de un ingredient pe care-l găsești în bucătărie
În loc să te înarmezi cu spray-uri chimice și lumânări dubioase care miros a farmacie, ce-ai zice să încerci un truc simplu, ieftin și complet natural care funcționează surprinzător de bine?
Cum să slăbești rapid fără efort și sănătos Colaj DMS
Secretul slăbirii eficiente: dietă vs. sport. Câtă mișcare trebuie să facem pentru a scăpa de surplusul unui răsfăț
Află de ce sportul nu este suficient pentru a slăbi eficient și cum echilibrul dintre alimentație și mișcare devine cheia unei transformări reale și durabile.
1 ce este artrita jpg jpeg
Planta medicinală cu proprietăți antiinflamatorii care oprește progresia artritei reumatoide
O plantă medicinală folosită de secole în medicina tradițională asiatică atrage astăzi atenția comunității științifice internaționale datorită proprietăților sale antiinflamatorii excepționale.
fabrica auto industrie auto masini
Piața auto sub presiune: tarife vamale, ofensiva producătorilor chinezi și scăderea vânzărilor de vehicule electrice. Ce se întâmplă în România
Industria auto globală se confruntă în prezent cu un peisaj complex, caracterizat de numeroase provocări, inclusiv tarife vamale în Statele Unite, marketing agresiv din partea producătorilor auto chinezi și o încetinire a vânzărilor de vehicule electrice cu baterie.
incendiu sevilla captura youtube png
Incendiu de proporții la un depozit cu produse chimice din Spania. 80.000 de persoane, sfătuite să se izoleze în case
Aproape 80.000 de persoane au fost sfătuite să se izoleze în locuinţe, cu uşile şi ferestrele închise, după un incediu survenit în cursul zilei de miercuri într-un hangar cu produse chimice într-o zonă industrială de lângă Sevilla, în sudul Spaniei.
Traian Basescu si Klaus Iohannis sosesc la ceremonia de validare a a celui din urma pentru functia de presedinte a Romaniei, vineri, 21 noiembrie 2014 Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Momente-cheie din istoria alegerilor prezidențiale din România
Cursele electorale pentru șefia statului au fost marcate de fiecare data de momente care au reușit să schimbe cursul alegerilor, de la întâlnirea în miez de noapte a lui Mircea Geoană la întrebarea adresată de Emil Constantinescu contacandidatului său – „Credeți în Dumnezeu?”