Conformism şi sărăcie

Delia VERDEŞ
Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Conformism şi sărăcie jpeg

Repartizată, înainte de ’90, într-un sat moldovenesc, o profesoară din Ardeal a constatat că orarul școlii în care urma să lucreze era cu totul bizar: desen, sport, muzică – la prima oră și abia pe la unsprezece-douăsprezece – matematica, româna și alte materii grele. Motivele acestei ciudățenii avea să le înțeleagă după primele ei zile de predare: sărăcia și „tradiția“ locului; părinții își trimiteau zilnic la școală copiii nemîncați, dar băuți; o cană zdravănă de vin pe burta goală era masa lor de dimineață. Cum elevii nu se trezeau din toropeală decît spre prînz, orarul „răsturnat“ era, evident, o modalitate de conformare, de adaptare la realitate. Realitatea dă buzna peste tine, ca profesor, în fel și chip: am avut, de exemplu, pe vremea cînd am predat într-o școală de provincie, destui elevi foarte sărmani: purtau, pînă dădea zăpada, teniși foarte uzați și treninguri și cămășuțe care de mult le rămăseseră mici; în pauză, mîncau, cu un aer înțelept, mîncare de cartofi din borcane de sticlă (țin bine minte clinchetul lingurițelor care adunau ultimele resturi de sos); mulți aveau o viață de familie teribilă. Profesorii (chiar și cei buni) își fabricau în acest context imagini de sine desuet-iluministe: cum alt­fel să fi reacționat? Cum altfel să se fi conformat, decît perpetuînd modelele de tip „apostolul“ ori „misionarul“?

Nu știu dacă și acum puii de răzeși vin tot beți la școală sau dacă ceilalți pui de lei – de fapt, erau copii de muncitori – au treninguri mai mari sau mai călduroase. În orașele mari (în București, mai cu seamă), simțul comun vede în elevii de astăzi niște ființe marțiene cam agresive, prevăzute cu adidași care costă o jumătate de salariu, tricouri așijderi, șepci cu cozorocul la ceafă. (În imaginea asta se citește tensiunea dintre conformismul adulților și nonconformismul conformist al adolescenților.) Nimic nu e, totuși, omogen (sînt atîtea diferențe: sat-oraș-mare/mic-regiune-categorie-socio-profesională). În schimb, un lucru e sigur: sărmani, nesărmani, societatea e datoare să-i învețe „ritualurile bătrînilor“, să le transmită „acel“ set de valori unanim cunoscute… „Agenții“ desemnați să se ocupe cu transmiterea sînt profesorii, se știe. Din păcate, aceasta e singura responsabilitate clar formulată în schema interacțiunilor elevi-școală-societate. Fiindcă, deocamdată, a treia instanță – comanditarul (societatea în traziție) nu pare suficient de „treaz“ (e prea devreme!) și nu și-a formulat limpede noul set de valori (sau, atunci cînd îl invocă, în discursul public, nu prea pare să creadă în poezia cu noile valori). Elevul e ținta unor mesaje contradictorii (mass-media, de pildă, predică importanța dialogului, dar la școală dialogul lipsește; și nu numai la școală…), societatea în prefacere e confuză, apostolul – prins la mijloc. 

(apărut în Dilema, nr. 228, 6 iunie 1997)

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.