Cîteva locuri comune despre virtutea admirării

Mihai ŞORA
Publicat în Dilema Veche nr. 715 din 2-8 noiembrie 2017
Cîteva locuri comune despre virtutea admirării jpeg

La nivelul materiei, prea-plinul se revarsă în mod spontan; e legea lui. După cum şi golului îi stă în fire să fie umplut. Două comportamente (aparent) antitetice ale materiei, în funcţie de densitatea ei locală.

Desigur, împărtăşirea vidului din prea-plin se soldează prin continua scurgere a acestuia din urmă spre zona care îi duce lipsa, pînă în momentul egalizării densităţii; adică pînă la moartea termică.

La nivelul spiritului, lucrurile se petrec cu totul altfel. Golul îşi întoarce faţa către plin. Nu însă pentru a l anihila, absorbindu-l. Ci ca să crească el însuşi, ajungînd să-l egaleze. Iar aspiraţia aceasta, care sfîrşeşte prin a-l împlini, nu împuţinează deloc, în contra-parte, deplinătatea ţintei spre care aspiră. (Sau, cu alte cuvinte: golul care, pentru a se împlini, ţinteşte plinul se împlineşte el însuşi fără a goli, prin asta, plinul pe care îl ţintise. Dimpotrivă, aş zice. Cît priveşte nevoia de model, conştientizarea ei e începutul înţelepciunii.)

În această relaţie răsturnată – sau, mai bine (şi mai exact): restabilită pe baza ei adevărată –, mai-puţinul caută să se împărtăşească din mai-multul ce-i stă în faţă şi care, departe de a se împuţina dăruindu-i-se şi ajutîndu-l să crească şi să se împlinească, îşi sporeşte el însuşi fiinţa, prin chiar darul pe care atunci îl face.

Cît despre operatorul acestei „împărtăşiri“ salvatoare, numele lui este: admiraţie.

Problematica modelului e, de fapt, problematica cuantumului de fiinţă efectivă de care dispun, în toate demersurile lor – care, toate, lasă urme indelebile în lumea pe care aceste demersuri o străbat clipă de clipă, edificînd-o cu adevărat (dacă sînt ele însele burduşite de substanţă sau, uneori, dimpotrivă, derealizînd-o iremediabil, dacă ele însele sună a gol) – făpturile omeneşti trăitoare pe un teritoriu anume, cum ar fi, în cazul nostru, România, şi avînd în comun, în linii mari (şi relativ vagi), cîteva trăsături caracteristice (multe din ele, negative) – sechele, în bună parte, a jumătate de secol de violentare a naturii umane…

Am spus: „cuantum de fiinţă efectivă“, nu „potenţial de fiinţă“ . Potenţialul de fiinţă nu e fapta omului; e darul cerului. Iar darul acesta este mare şi este de o mare diversitate. Fapta omului este darea lui în vileag: rodirea. Punerea lui în valoare. Revărsarea asupra lumii din jur a roadelor acestui rod venit de sus (sau din străfunduri).

În principiu, roditorul n-are nici un merit special dacă dă rod; în fond, e datoria lui de a-şi actualiza potenţialul. De a-l aduce la lumină şi de a-l pune în valoare, în beneficiul semenilor şi pentru propria-i împlinire.

Posibilitatea de a-şi împlini fiinţa prin valorizarea înzestrării native îi este dată oricui e dispus să se lipsească de comodităţile înşelătoare ale mersului în turmă şi de fadoarea gata-făcutului la îndemîna oricui, croindu-şi drum prin necunoscutul mereu plin de savoare al propriului potenţial şi aducînd apoi cu greu la lumină propria-i fiinţă care să-i umple de sens întreaga traiectorie a propriei vieţi. (…)

(apărut în Dilema veche, nr. 207, 31 ianuarie 2008)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

A fost inaugurat primul zbor modern pe ruta Moscova Phenian Foto X jpg
Rușii, îndemnați să își facă vacanțele în Coreea de Nord. Moscova a lansat zboruri directe către Phenian
Primul zbor Moscova-Phenian, operat de compania rusă Nordwind Airlines, a decolat duminică, 27 iulie, și a aterizat în capitala nord-coreeană aproximativ opt ore mai târziu.
Fetele din cuplu   la bonfire JPG
Se lasă cu lacrimi la Insula Iubirii. Primul bonfire începe dur: „E prea devreme pentru ce face‟
Primul bonfire de la Insula Iubirii aduce imagini șocante și emoții intense. Vezi ce reacții au concurentele, în această seară, la Antena 1 și AntenaPLAY.
Ion Iliescu Foto AFP jpg
Ion Iliescu este somnolent și slăbit. Noi informații despre starea de sănătate a fostului președinte
Starea de sănătate a fostului președinte Ion Iliescu, internat de aproape două luni la Spitalul „Agrippa Ionescu”, s-a înrăutățit vizibil. Medicii au anunțat luni dimineață o tendință accentuată de somnolență și slăbiciune, pe fondul progresiei cancerului pulmonar.
524578723 1278532926977304 7980705144834965475 n jpg
Apa rece, un pericol subestimat pentru sănătate. Cum poate afecta nervul vag și de ce pune în pericol funcțiile vitale
Expunerea bruscă la apă extrem de rece — fie prin consumul rapid al unei băuturi cu gheață, fie prin scufundarea în apă rece — poate declanșa reacții periculoase în organism, avertizează specialiștii.
Rodrigo de Paul și Martina Stoessel jpeg
Campionul mondial Rodrigo de Paul, cerere de căsătorie surprinzătoare, la scurt timp după transferul la Miami
După luni de zvonuri, critici și o împăcare surpriză care a făcut înconjurul lumii, Rodrigo de Paul (31 de ani) a decurs la un gest care a șocat lumea divertismentului.
Ucraineni evacuati de la Azovstal FOTO Getty Images
Strategia de integrare a migranților din București, ținta unui val de ură: „Nu mai aduceți imigranți din toate țările, cu toate bolile lor și microbii lor”
O strategie administrativă propusă de Primăria Municipiului București (PMB) pentru integrarea migranților a generat un val de comentarii ostile pe rețelele sociale, mai ales în unele grupuri de pe Telegram.
bilet de tren, foto shutterstock jpg
Ce amendă a plătit un călător din Elveția care și-a cumpărat biletul cu o secundă întârziere: „Este nedrept. M-am enervat foarte tare”
Elvețienii sunt cunoscuți în întreaga lume pentru punctualitatea lor, iar pentru ei, fiecare secundă contează! De exemplu, un bărbat din această țară a fost amendat cu o sumă consistentă după ce și-a cumpărat biletul de autobuz printr-o aplicație… cu o secundă mai târziu decât era permis.
WhatsApp Image 2025 07 28 at 09 42 09 jpeg
Andrei Crișan, puștiul care i-a furat ochii lui Hagi, a schimbat clubul în Spania. Nu mai este coleg cu Andrei Rațiu
Denis Andrei Crișan, 18 ani, a semnat cu Mallorca, locul 10 în ultimul sezon din La Liga.
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Traiul s-a scumpit cu 390 lei pe gospodărie în 2025 față de finalul anului trecut
Traiul s-a scumpit cu 390 lei pe gospodărie în prima parte a anului 2025 față de finalul anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică.