Cinci rețete sigure pentru un an mai bun

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Poți să scrii orice tembelism sub o prostie de-asta de titlu. Ai dat click, stimate cititor, să afli secretele? Ai vrut neapărat să vezi ce rețete miraculoase se-ascund acolo? Ai mușcat ca șalău’! I-ai făcut numărul baban de cititori „influensărului“ cu pricina. Și, dacă tot i-ai dat un click, ce-ai aflat? De exemplu, că trebuie să redescoperi nevoia de a citi horoscopul în fiecare dimineață, ca să știi cum să acționezi în ziua cu pricina. Pe urmă trebuie să bei o combinație de „smutiuri“ sau niște „freșuri“. Aici, treaba se complică. Înțelepciunea chineză zice una, cercetătorii din Marea Britanie, alta. Nu-i nici o problemă. Ca să nu se supere nimeni, faci și ca ăia, și ca ăilalți. Dar nu înainte de a bea un pahar cu apă călduță, în care-ai stors o lămîie. Buuun. Acum, că ai curățat absolut toate ungherele organismului, treci la salba de sucuri. Unii zic că trebuie să fie verzi. Să bagi niște clorofilă, ca să rîzi la soare, toată ziua, ca un lan de cereale. Alții zic că trebuie să fie și colorate. Că să fii ca un curcubeu care se arcuiește peste ziua spre care pornești ca din pușcă. De ce ca din pușcă? Pentru că trebuie să fii proactiv. Să emani energie ca o centrală atomică. De unde iei energia asta? Din univers, nefericitule! Cum o iei? Absorbind-o, recoltînd-o, canalizînd-o prin paratrăsnetul care ești. Pentru că, da, tu ești canalul prin care Universul comunică, palpită, vibrează. Tu ești traheea prin care Cosmosul respiră.

Iar acum, alimentat cu energie, cu șoaptele legumelor și fructelor, cu elementele fundamentale pe care ți le extragi din mineralele unui pumn de suplimente alimentare, pe care le înghiți cu sucurile alea, acum, și numai acum, dai cheie zilei. Care pornește la sfert, cum zic șoferii adevărați. Dacă n-ai dat în clocot pe vasul de toaletă, aidoma catifelatelor unduiri ale vulcanilor noroioși, și dacă n-ai leșinat în baie, ieși voios din casă și iei ziua-n piept. Dar nici pe-asta n-o faci înainte de a stabili niște rezoluții ale zilei. Iar rezoluțiile astea sînt niște rubrici, niște sertărașe, niște ramuri ale rezoluțiilor mari, pe care le-ai formulat în primele două-trei zile ale noului an. Sau Noului An? În sfîrșit, să trăiască! În general, rezoluțiile astea mari, pe care le pui în ordine la-nceput de an, au legătură doar cu tine însuți. Cum să fii tu, cît mai Tu. Cel mai Tu, dacă se poate. Unii înțeleg asta în dimensiunea absolută a concretului. Sînt loviți de o amnezie de nișă. Adică uită că se exprimă într-o limbă în care există și pronume de politețe. Dom’le, ca loviți de un fulger venit din inima Universului, încep să tutuiască pe toată lumea. Așa cred ei că devin mult mai Ei. Nu mai e cazul să fii om. E prea puțin. Trebuie să fii Om. De fapt, tot ce e legat de tine trebuie să fie mai mare. Casa, mașina, conturile. Cum să simți altfel că progresezi?

Iar creșterile astea se fac în pași. În trepte. În rețete. În secrete. În sfaturi. În ponturi de toate felurile. Zece pași spre împăcarea cu tine însuți. Cinci trepte spre găsirea adevărului din tine. Șapte rețete miraculoase pentru a avea greutatea ideală. Trei secrete pentru a atinge vîrful inteligenței emoționale. Nouă sfaturi ale unui înțelept indian pentru găsirea echilibrului. Ideea e că trebuie să fii mai bun cu tine. Dar dacă energia ți-o recoltezi din Univers, de unde să mai iei niște resurse de bunătate? Eh, aici e foarte greu. Poți, de exemplu, să mai tai din imensa bunătate pe care o aloci altora. Prea faci risipă de bunătate. Și de sinceritate. Și de generozitate. Ești prea bun cu ceilalți. Prea te neglijezi. Ia mai taie un pic din bunătatea față de alții! Ce?! Ei fac alocări suplimentare față de tine? Nu! Păi, atunci, hai să mai tăiem din bugetul de bunătate direcționată spre alții. Facem o rectificare bugetară, cu privire la fondurile speciale de bunătate. Trebuie să fim mai atenți cu noi înșine. Nu ni se spune că noi sîntem canalul Universului? Centrul. Miezul. Inima. Sîmburele. Nucleul. Păi, hai, dom’le, să ne simțim ca un element central ce sîntem, dacă e pe-așa! Prea am fost proști de buni cu alții. A venit și vremea noastră acum. O să fim mult mai generoși! Dar cu noi înșine.

Tot ce faci trebuie să tindă spre poza perfectă! Spre imitarea pînă în cele mai mici amănunte a întregii iconografii a fericirii. Momentele tale de bucurie trebuie să arate ca filtrele alea faine pe care le pui peste pozele de pe Instagram. Și nimic nu trebuie scăpat fără a fi pozat. Pentru că, dacă nu e pozat, nu există. Iar dacă nu există înseamnă că ești condamnat la anonimat și nefericire. Ce e-n furculița aia pe care-o bagi în gură n-are nici un gust. N-ai făcut o poză mîncării din farfurie? N-ai mîncat! Nu postezi? O să crăpi de foame! Pentru că nimeni n-o să știe că tu ai luat o cină sau un prînz la restaurantul Cutare. Nimeni n-o să știe că te pricepi. Că ești cunoscător. Că trăiești bine. Că te bucuri de viață. Că totul în jurul tău arată ca-n cele mai faine poze. Că starea ta de spirit e exact ca aceea izvorîtă din zîmbetul larg, dintr-o parte-n alta a feței, pe care ți-l trimite vedeta ta favorită, de cinci ori pe zi. Dacă lumea ta nu seamănă cu lumea ei înseamnă că respiri de pomană. Nu exiști. Ești în cădere, în neantul nefericirii. Și-atunci îți propui rețete. Pași. Trepte. Salturi spre fericire. Respectarea unor formule făcute să te ducă spre gustul ăla pe care crezi că-l au imaginile care-ți arată chipul bucuriei. În fond, e simplu. Faci exact ca acolo. Înveți gramatica obținerii unei astfel de imagini. Și faci poza. Și-o postezi. Se cheamă că exiști. Și nu oricum. Ci exact ca-n pozele care arată fericirea. Ceea ce înseamnă că și tu ești fericit. Și-așa trebuie s-o ții tot anul. Nici o secundă să nu mai fie urîțică. Altfel ai pierdut meciul. Nu ești un învingător.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.