Bădica Traian Time Travel, Inc.

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Bădica Traian Time Travel, Inc  jpeg

Cazmaua lovea („cu un scrîșnet“) ceva tare și iată capsula timpului îngropată de troieni sau de romani. Din cîte înțeleg, există mii de capsule ale timpului îngropate în ultimele decenii, pe toate continentele, de către oameni și instituții care, îmi închipui, acum sînt puțin mofluzi că urmează o așteptare de o sută sau o mie de ani pînă la deschiderea ei. Nu e în orice caz împotriva legii să presupui că și romanii ar fi putut îngropa așa ceva. Pun pariu că înăuntru am găsi tot felul de chestii pe care le cunoaștem deja cît se poate de amănunțit, aurei, sticlă diatreta, bijuterii în argint și niello, puse laolaltă ca să ne impresioneze, nu ca să ne desăvîrșească cunoașterea despre ei. E greu, firește, să anticipezi ce anume nu vor ști despre tine civilizațiile (ce cuvînt dur!) de mai tîrziu. Cunoaștem foarte bine monedele romane, dar nu și scutecele, condimentul silphium, culoarea galbenă, pare-se, a „roșului pompeian“. Pentru istorici, ar fi ironic dacă într-o capsulă a timpului din antichitate am găsi textul Noului Testament, din care avem miliarde de exemplare în circulație, iar nu texte antice care între timp s-au pierdut, din care acum îmi vin în minte, la întîmplare, cartea împăratului Traian despre războiul cu dacii, zecile de tragedii ale lui Euripide din care mai avem doar titlul sau, dacă vorbim de texte creștine, controversatul Origene. Capsulele timpului puse recent au și ele conținuturi destul de discutabile. Nu mă refer la cazul în care ele adăpostesc, cum am văzut undeva, semințe de tutun, dar nu și boabe de cafea. Discutabil e că facem mereu din aceste capsule ale timpului un fel de discurs promoțional despre noi, din care nu va afla nimeni că aproape un miliard de oameni sufereau de foame. Un proiect mai interesant este Memory of mankind, început acum cinci ani, care umple o mină de sare din Hallstatt (sit arheologic austriac care a dat numele primei vîrste a fierului) cu mici tăblițe ceramice, idee sumeriană. Fiecare tăbliță cuprinde cinci milioane de semne, lizibile sub lupă, și stochează informație parțial selectată (cărți, cunoștințe tehnice) și parțial arbitrară (profiluri de Facebook, poze de la nunți, știri din ziare și, aparent, orice texte trimise online de participanți). După zece ani proiectul se va opri și galeria-arhivă se va bloca treptat prin procese naturale. Acest element arbitrar, de stocare a unor informații ce ar putea părea irelevante acum, are noima lui, pentru că habar n-avem ce artefacte sau ce texte vor da seama mai cu asupra de măsură în viitor de umanitatea noastră.

Pînă la urmă, capacitatea de a ne imagina pe noi ca trecutul altuia e semnul unui interes pentru trecut pe care arheologia îl profesionalizează, dar care e de fapt al tuturor. Nu avem organe de simț pentru timp și ceea ce știm despre el este nu atît că „trece“, cît că „a trecut“. Relația cu timpul se contruiește greu, din negocieri care de obicei scapă conștiinței. Importanța obiectelor ca mediatori între noi și el e importantă pentru devenirea noastră ca oameni, indiferent că e vorba de opaițe antice, cămăși din liceu sau brățara de la maternitate a copilului peste care dai căutînd niște facturi într-un sertar. Citeam de curînd un raport al restauratorilor care au asistat la scoaterea lacătului de pe baia/garderoba Fridei Kahlo din Casa Albastră (azi muzeul Frida Kahlo) în Coyoacán, Ciudad de México. Cînd Frida a murit în 1954, Diego Rivera a hotărît sigilarea acestei camere a soției lui timp de 50 de ani. Mica baie a fost găsită plină ochi de o colecție întreagă, de a dreptul etnografică, de huipiles și alte haine Tehuana brodate, pijamale atîrnînd liniștite în cui, ghemuri de lînă colorată, haine purtate prin spitale, pătate în timp ce picta, sticluțe de parfum și de medicamente (și două tricouri uriașe ale lui Diego, făcute cîrpe). În cadă stătea de 50 de ani proteza ei de picior, terminată cu o cizmă roșie cu clopoței. Ce păstrează obiectele noastre din noi, în absența noastră?

Din cînd în cînd se vorbește de anumite situri arheologice excepționale (de obicei orașele îngropate de erupții vulcanice, ca Pompei, Joya de Cerén în El Salvador sau Akrotiri din Thera) ca fiind niște capsule ale timpului. Dacă vrem să spunem prin asta că siturile respective permit reconstrucții mai complexe ale unor moduri de viață din trecut, atunci e corect. Altminteri, e un tip de afirmație binevoitoare care perpetuează stereotipuri despre arheologie. O asemenea idee greșită e că, odată acoperit, un asamblaj arheologic nu continuă să se schimbe în fel și chip, din cauze bio-fizico-chimice. Viața artefactelor în pămînt (cu corolarul extrem al dispariției majorității componentelor organice) e studiată de vreo zece științe diferite. O altă idee care sporește fără să vrem în credibilitate, de cîte ori vorbim despre așa-zisă capsulă a timpului de la Pompei, este că saltul de la cultura materială la cultură este ceva de la sine înțeles, care se face cu nițel bun-simț. Premisa aici, la fel de greșită, e că dacă avem obiectele oamenilor, „așa cum ei le-au lăsat“, trebuie să fii răuvoitor să nu le înțelegi automat mentalitatea, procesele tehnologice, religia și apartenența etnică. Cum se vede, capsulele timpului sînt un aliat de nădejde în arheologie, dar pot duce și la apariția unor manifestări neplăcute. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.