Anxiolitic

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Ideologia național-comunistă a plantat mine antipersonal peste tot. E drept, nu sînt aidoma celor care au împînzit Africa sau părți ale Asiei. Sînt capcane psihologice. La atingere, nu te rup în bucăți. Nu fac să zboare prin aer mîini și picioare, pe care apoi le găsești odihnindu-se prin copaci sau pe sub nisipurile deșerturilor. Minele antipersonal, alea clasice, sînt niște creații diabolice, menite să omoare sau să schilodească. Fără discriminare. Ai zice că sînt întruchipări ale unei „democrații“ supreme. Omoară absolut orice ființă le atinge din greșeală. Uneori, nu mai știu de ele nici măcar cei care le-au plantat. Chestiuțele alea sinistre omoară și schilodesc tot ce prind. Camuflarea în mediul înconjurător, ascunderea lor în natură a atins niște „performanțe“ greu de imaginat. Nu contează că războiul în timpul căruia au fost instalate s-a terminat de multă vreme. Creațiile diabolice stau cuminți, la locurile lor, ani și ani, gata să-și îndeplinească oricînd misiunea încredințată. Trebuie doar să le atingi. Și gata. Kaboom!

Aici, la noi, minele antipersonal nu sînt din categoria asta. Adică nu te rup, fizic, în bucăți. Nu împrăștie schije, bile sau bucățele de metal, țepoase și tăioase, care fac ravagii, odată ce-ating trupul oricărei ființe. Național-comunismul nostru a lăsat, absolut peste tot, o puzderie de mine antipersonal umplute cu o substanță care ucide lent. Foarte lent. Odată ce te-a atins, substanța nu se mai dezlipește de tine. Pătrunde foarte repede în interiorul ființei, o tîmpește grav, după care o ofilește lent. Ca o boală ascunsă pe care-o duci pe picioare. Substanța asta – evident, una explozivă – se numește țîfnă. Iar minele umplute cu dînsa au făcut, de-a lungul anilor, nenumărate victime. Ravagii. Prăpăd. Există și o boală a găinilor. Dacă te gîndești la bietele păsări de curte, la cum se manifestă cînd sînt atinse de boala asta, poți să-ți faci o imagine despre felul în care se poate manifesta la om. Pentru că simptomele seamănă foarte mult. Găina se umflă-n pene și… „țîfnește“. Ca și cum ar vrea să expulzeze pe nări excesul de aer care-o face cît un balon. Și nu se poate elibera. Aerul ăla nu mai vrea să iasă. Biata vietate se foiește năucă prin toată ograda, țîfnind.

La om, umflarea în pene înseamnă o supraacumulare de arțag. Drumul spre tîmpire devine larg deschis. Odată lovit de țîfnă, ești cam gata. Schijele, bilele, fragmentele tăioase și țepoase din minele clasice antipersonal, adică obiectele care-ți sfîrtecă trupul, sînt înlocuite, în cazul minelor cu țîfnă, de aroganță, arțag, bosumflare, fală, fudulie, impertinență, infatuare, insolență, îmbufnare, înfumurare, îngîmfare, măgărie, mîndrie, necuviință, neobrăzare, nerușinare, obrăznicie, orgoliu, semeție, sfruntare, trufie, tupeu, vanitate. Așa ne zice Dicționarul de Sinonime din 1982, preluat de dexonline.ro. Toate astea nu-ți sfîrtecă trupul, ci mintea. Începi să umbli, în orice împrejurare, exact ca găina amintită mai devreme. Te foiești peste tot, umflat peste măsură, plin de tine însuți. Și nu știi cum să expulzezi surplusul din tine. Un surplus nu de aer, ci de aere. De siguranță de sine. De convingere că știi chestii, că ai dreptate și că alții nu știu și nu-nțeleg. Toate astea, dublate de o stare de iritare extremă. De nevoie de harță, de ceartă, de scandal. Și ești oricînd gata să sari și la bătaie.

Minele cu țîfnă sînt disimulate perfect în subiectele care au legătură cu credința străbună, cu dacii care au construit piramidele, cu domnitorii și artiștii noștri care întotdeauna au fost mai viteji și mai buni decît ai lor, dar nu se știe de ei, „că n-au fost lăsați“. Pot funcționa la fel de bine dacă dai de subiecte legate de romi, maghiari, gay, arabi, evrei, catolici, protestanți, neoprotestanți, greco-catolici, budiști, zoroastriști, tiriști -turci și cîte și mai cîte. Cum ai atins un subiect de-ăsta, gata: „Kaboom!“. Încep umflările. Țîfnim cu toții, de ne sar capacele. Atmosfera se tensionează imediat. Toți sîntem absolut siguri c-avem dreptate. Se pornește scandalul. Imaginea e una profund caricaturală. Țara întreagă se transformă într-o imensă ogradă, în care milioane de indivizi umflați în pene se foiesc de colo pînă colo, țîfnind. O isterie generală bîntuie întreaga ogradă. De cele mai multe ori, habar n‑avem despre ce e vorba, nu știm de unde s-a iscat panarama, dar ne băgăm și noi să țîfnim un pic, că nu ne putem abține.

Tovarășii noștri național-comuniști ne‑au lăsat din suflet moștenire cîmpurile astea vaste și minate. Nu-i vorbă, nici noi n-am venit din istorie chiar fete mari, pline de înțelepciune Zen. Dar ei ne-au învățat cel mai bine că, atunci cînd n-ai de nici unele, trebuie să devii „revoluționar de profesie“, să aperi și să sporești „cuceririle revoluționare“. Indiferent ce-o fi însemnînd asta. Așa că trăiești într-o țară cu sute de mii de gospodării cu closetu-n curte, școli dărăpănate și murdare, spitale sinistre, infrastructură rutieră foarte proastă, violență domestică, analfabetism funcțional, abandon școlar mare, corupție, dar te lovește țîfna rău de tot dacă „e-n pericol Brâncuși al nostru“. Sau Eminescu. Sau Mihai Viteazu’. Sau Mama lu’ Ștefan cel Mare. Nu ni-i ia nimeni. Îi confundăm între ei. Habar n-avem care-au fost domnitori și care scriitori. Dar noi plantăm și-n ăștia mine antipersonal pline cu țîfnă. Și ne bîntuie frici adînci, că ne pierdem identitatea. În plină isterie, cu întreaga ogradă scoasă din sărite în fiecare zi, indiferent de subiect, copiii acestei țări așteaptă. Așa cum îi așteptau bunicii noștri pe parașutiștii americani. Ne condamnăm copiii să stea și ei, exasperați, cu ochii la cer, așteptînd niște avioane. Din care să se dea drumul la nori albi, de prafuri anxiolitice. Poate ne-om mai calma. Măcar un pic.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.