Am săpat pe Eufrat

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Am săpat pe Eufrat jpeg

Dacă ar trebui să aleg din antichitate un înger păzitor al arheologiei, n-aș avea cum să evit ca acest înger să fie megieș cu Nabucodonosor.

S-a scris mult despre începuturile arheologiei la greci și sînt de acord că în textele lui Tucidide sau ale lui Pausanias există unele pasaje în care ei se uită la ruine cu un ochi de arheolog. Ce a făcut însă regele neobabilonian Nabonid acum 2.500 de ani este însă greu de egalat în antichitate. Motivele lui nu erau științifice, recunosc (dar știu și azi oameni de știință care nu prea au motive științifice). Asta însă nu schimbă faptul că omul a făcut săpături în mai toate orașele mari, în jos pe Eufrat (Sippar, Babilon, Kiș, Nippur, Uruk, Larsa, Ur, Poiana Țapului, Bușteni, Azuga). Regele și echipele lui au descoperit arhitectură și artefacte vechi, le-au restaurat și le-au analizat.

De ce, Nabonid, mamă?

Regele povestește aceste campanii proto-arheologice în mai multe inscripții cuneiforme și e clar că motivele lui erau religioase și politice. Un prim exemplu ține de felul cum Nabonid a reconstruit templul lui Iștar, ridicat cîndva de Naram-Sin în Akkad (care era probabil pe Tigru, undeva între Bagdadul și Samarra de azi). Pentru o reconstrucție corectă era absolută nevoie de fundațiile vechi, originale, care, zice una dintre inscripțiile lui, „nu mai fuseseră văzute din vremea lui Sargon, rege al Babilonului“, deși fuseseră căutate și de alți regi ca Asurbanipal și Nabucodonosor. Așa că Nabonid (urmez una dintre inscripțiile care povestesc isprava lui) a chemat „puzderie de muncitori“ și a continuat să sape timp de trei ani pe urmele vechiului șanț al lui Nabucodonosor, fără succes însă. Pînă la urmă, o ploaie torențială a părut deodată să indice ceva în sol – și regele a știut că dedesubt se va găsi fundația templului, ceea ce s-a și întîmplat. Noile cărămizi au fost așezate pe fundația originală, zice inscripția mai departe, „așa încît zidurile noi să nu iasă în afară nici măcar de-un deget și nici să nu fie retrase măcar de-un deget“. Nabonid avea un pic de OCD, ca oricine își face treaba temeinic. Esențial aici este că nu faci un templu unde ai chef. Topografia sacră este dictată de auspicii și alte practici culturale. Un templu reconstruit de Nabucodonosor pentru Iștar în alt loc decît cel original devenise repede o ruină și toată lumea înțelesese de ce. În plus, faptul că fundația originală (temennu) se lasă, ca să zic așa, redescoperită e și o dovadă că zeul pune și el umărul la treabă. Nici o figură politică de-a lungul istoriei n-a fost deranjată de entuziasmul zeilor pentru acțiunile sale.

Un fel de director de teren numit de Nabonid pare să fi fost un scrib versat în epigrafie și paleografie, Nabuzerlisir, despre care știm că a copiat multe tăblițe vechi descoperite în săpăturile lui. Unei inscripții în piatră găsite în Akkad în palatul lui Naram-Sin, Nabuzerlisir (de ce m-aș feri de acest nume?) i-a făcut un mulaj de argilă, pe spatele căruia a notat locul descoperirii. Regele însuși a descoperit odată un sigiliu cilindric de jasp al lui Asurbanipal, pe care l-a plasat apoi pe umărul imaginii de cult pe care o dedică el la Harran (azi pe granița turco-siriană). Altădată, Nabonid găsește o statuie a lui Sargon în timp ce restaura un templu în Sippar. A chemat atunci meșteri pricepuți și a restaurat fața spartă a acelei statui. De multe ori știm că a dat peste depozite de fundație, obiecte îngropate ritual la baza clădirilor. La o „lucrare“ în Akkad, de pildă, regele găsește tăblițe de aur, lapis-lazuli și cornalină, le citește și le îngroapă la loc „în exact aceeași poziție“ împreună cu o inscripție a lui. În asemenea inscripții el încearcă, lucru foarte neobișnuit, să dateze domnia regilor de dinaintea lui. Cînd a reconstruit templul lui Șamaș în Sippar, a descoperit, la o adîncime pe care o specifică limpede în inscripție, fundația originală și o inscripție „pe care n-o mai văzuse nimeni de la Naram-Sin, adică de 3.200 de ani“, calculează Nabonid (în realitate, perioada trebuie redusă la jumătate).

Acest părinte fondator al arheologiei nu era, pe scurt, doar un anticar romantic mînat de pietate – avea și viziunea unui trecut politizat (deoarece legitimează) sau măcar a faptului că în anumite societăți continuitatea religioasă subîntinde continuitatea politică. El e singurul monarh neobabilonian care se referă în inscripțiile lui și la regi asirieni, și la regi babilonieni, cartografiind o descendență regală ideală. Păcat doar că nu amintește și cioburile printre descoperiri.

Nabonid nu apare în Biblie, unde ultimul rege babilonian e dat, greșit, ca fiind fiul lui, Belșațar (Baltazar) – cel la al cărui ospăț apar în meniu mane, tekel, fares. El este însă bine ascuns sub straiele lui Nabucodonosor, a cărui nebunie din cartea veterotestamentară a lui Daniil (4.29-34) este de fapt „boala“ cunoscută istoric a lui Nabonid – care nu era deloc o nebunie, ci doar o decizie de a se retrage din viața imperiului. (Decizie rezonabilă la nivel individual, dar posibil falimentară politic, dacă într-adevăr i-a făcut lui Cirus mai ușoară misiunea de a cuceri Babilonul.)

Nabonid e singurul rege neobabilonian care vorbește de vise în inscripțiile lui și chiar atribuie acestor vise unele dintre descoperirile lui „arheologice“. Poate că și arheologii noștri ar trebui să viseze mai mult. Pasajul meu preferat de pe eleganții cilindri cuneiformi ai regelui este comentariul lui științific de după nu mai știu ce descoperire: „Inima mea s-a bucurat, fața mea a strălucit“.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dorin Rotariu nu s a mai putut opri din plans jpeg
sua detinuti el salvador fotoX
SUA a deportat 17 presupuși membri ai bandelor criminale în El Salvador
Administrația Trump a deportat 17 persoane suspectate de apartenență la bande criminale în El Salvador, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.
image png
Competiția umbrelelor: cât de realistă este descurajarea nucleară franceză?
În ultimii doi ani, nu a existat nicio săptămână în care cineva să reamintească publicului despre pericolul reprezentat de armele nucleare, în special de un posibil atac al Rusiei.
nivel de cortizol crescut simptome jpeg
Ești dependent de stres și nici măcar nu-ți dai seama? Află cum cortizolul te distruge în tăcere!
Ai impresia că ești „pe margine” tot timpul? Gândurile tale se năpustesc de 100 de ori pe oră și te simți epuizat înainte ca ziua să înceapă bine? Dacă te regăsești în aceste descrieri, e posibil să fii prins într-o capcană invizibilă, creată de cortizol
avioane Rafale foto pixabay jpg
Armele vitale pentru ca România și UE să poată ține la distanță Rusia. General: „Mulți europeni sunt îngrijorați din cauza asta”
Uniunea Europeană a decis să sreînarmeze, după decenii în care statele membre nu au mai investit în industria militară. Format în SUA, la Harvard, generalul (r) Alexandru Grumaz s-a ocupat de planificarea apărării României și a fost printre cei care au făcut posibilă intrarea țării noastre în NATO.
Daniel David Foto Mediafax (1) jpg
Legătură dintre educație și patriotism. David: „Știința și religia sunt pilonii fundamentali ai societății europene și trebuie întăriți”
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat viziunea sa cu privire la pilonii pe care trebuie să se bazeze educația elevilor, astfel încât după 12 clase să avem „buni specialiști, buni cetățeni și oameni echilibrați și mulțumiți cu propriile lor vieți”.
Ministrul chinez de externe Wang Yi FOTO EPA-EFE
China reafirmă parteneriatul cu Rusia: „Prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat în timpul unei vizite oficiale la Moscova că Rusia și China rămân „prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”.
urs de apa jpg
Singurul animal din lume care poate supraviețui radiațiilor și vidului spațial. Organismul lui are o capacitate incredibilă de adaptare
Ursul de apă, cunoscut și sub denumirea de tardigradă, este un organism microscopic care a uimit cercetătorii din întreaga lume prin capacitatea sa remarcabilă de a supraviețui în condiții extreme, de la radiații intense la vidul total al spațiului cosmic.
pokerthailanda jpg
Un joc ilegal i-a adus la aceeași masă pe un ucrainean și pe doi ruși. Cu toții au fost arestați
Joc ilegal de poker cu ruși și ucraineni la o masă, pe o insulă din Thailanda.