A apucat bine

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

- fragmente fragede din arta supravieţuirii -

Oraş mic. Sau „mic orăşel“, cum spun suav mulţi reporteri din partea asta de lume. Poate fi şi comună. Ce s-o mai lungim, poate fi şi sat. Dacă ne enervăm (şi ne enervăm!), poate fi oriunde în România. Nu contează dimensiunea localităţii. Deşi, pînă la urmă, cu durere în suflet, tot trebuie să recunoaştem că mărimea contează. Explic îndată de ce. Pentru că, într-o localitate mică, zvonurile, şuşotelile, bolboroseala veştilor etern reşapate funcţionează altfel. Ştirea, fie reîncălzită, fie proaspătă, are cu totul altă greutate într-o adunare umană de mici dimensiuni, cu tabieturi nezdruncinate şi somn obligatoriu după masa de prînz. În fine, n-o mai lungesc, am senzaţia că deja v-am pierdut, de la primele rînduri. Pentru noi, ăştia, puţini, cîţi om mai fi rămas, povestea merge mai departe aşa: oraş mai degrabă mic, tensiuni eterne, bîrfe, invidii, politeţe obsesivă care maschează uri cumplite, imagine idilică a aşezării cochete îndărătul căreia se ascund tristeţi abisale. Am pierdut enorm cu localizarea poveştii. Cer scuze şi celor foarte puţini care au mai rămas pînă la rîndul ăsta. La urma urmei, nici nu e aşa de importantă localizarea asta. Zicem undeva în România, şi gata. Basta! Trecem la treabă.

Uneori, zvonurile despre cineva care a rupt bariera destinului şi a părăsit tristeţea aşezării natale încep aşa – Ehe, a apucat bine a lu’ cutare… Asta înseamnă că cel evadat sau, mă rog, propulsat dincolo de graniţa lagărului natal e urmărit de la distanţă, cu ochii minţii unei comunităţi unite de depresia colectivă. Singura solidaritate a celor care suferă de aceeaşi tristeţe e urmărirea evadaţilor. Iar zicerea cu „a apucat bine“ se poate citi, auzi, interpreta în multe chipuri. E o zicere a invidiei absolute. Poate fi şi a unei uri mocnite care, obosită de război, se predă şi recunoaşte totul. După cum poate fi şi nostalgia dulce-amăruie a faptului că cineva care evadează nu face decît să confirme legea locului. Ai noroc, fugi. N-ai, stai aici, cu noi. Nu calităţile te trimit în afara coşmarului comun. Norocul. Şansa. Adică noi n-avem calităţi? Ohooo, copile! Habar n-ai ce lume e pe aici. Oameni care puteau fi foarte mari. Oameni cu talente nemaipomenite care ar fi făcut cariere la nivel înalt. N-au avut noroc. Uite, ăla al lu’ Cutărescu a avut noroc. A apucat bine. E mare. Au mai zis unii c-o fi şi-o păţi. Ba c-a făcut aia, ba c-a făcut ailaltă. Cui îi pasă? Crezi că, la urmă, stă cineva să mai numere căcaturile pe care le face unu’? Că s-o fi umilit, că o fi fost doar cu pile, că i-a dat în gît pe alţii?! A apucat bine, sau nu?! A apucat. Păi, asta contează.

Succesul evadatului e şi o supapă care evacuează tensiunile comunităţii mici. El funcţionează ca obiect al invidiei colective, dar poate fi, în aceeaşi măsură, îmbrăţişat şi de un soi de dragoste. O iubire a comunităţii, inconştient direcţionată către evadat. Cazul lui arată că nu sîntem nişte neica nimeni. Nu sîntem nişte terchea-berchea. Om fi noi izolaţi în orăşelul nostru. Deşi pe-aici a trecut lume mare, lume bună. Habar n-ai cîtă lume fină a trecut prin părţile astea, de-a lungul anilor. Aici era fineţea fineţurilor. Cei mai mari veneau. Acum nu mai sînt vremurile alea. Dar nici oameni ca atunci nu mai sînt. Ăia erau oameni în toată puterea cuvîntului. Nu mai găseşti acum aşa ceva. Cutărescu a apucat bine, dar a plecat de-aici. Nu putea el să iasă din nişte nenorociţi. N-om mai fi noi ce eram odată. Dar nici glugi de coceni nu sîntem. Mai dăm şi noi cîte unu’ de soi. 

„A apucat bine“ se referă şi la dimensiunea matrimonială a existenţei. De cele mai multe ori, fata care îşi îndeplineşte misiunea de atacă şi scufundă e cineva despre care se poate spune, liniştit, că a apucat bine. A prins un individ cu stare şi s-a băgat pe sub pielea lui, pînă cînd ăla n-a mai putut scăpa de ea şi a luat-o. I-a făcut şi-un copil, aşa, surpriză de ziua lui. Să leşine ăla, nu altceva. I-a zis că nu ştie cum s-a-ntîmplat, că ea a avut grijă, da’ nu-şi dă seama cum a ieşit aşa ceva. Ai lui erau disperaţi, că ziceau că fata e modestă. Dom’le, atîta s-a ţinut şi de capu’ ălora, că n-au mai scăpat de ea. Cînd au mai văzut şi copilu’, că doar îl ştiţi cît e de frumuşel, că seamănă cu tac’su, s-au topit. În limbă sînt după ăla micu’. Băiatu’ ce să mai zică?! S-a văzut şi cu copil, şi-nsurat, cînd s-o fi dezmeticit, săracu’, treaba era gata. Doar o ştiţi pe fată, că nu era cine ştie ce la şcoală, ca a lu’ Cutăreanu. Care, cu toată şcoala ei, n-a făcut mare brînză. Acu’ a ajuns profesoară la liceu’ nostru. A ajuns de unde-a plecat. Astalaltă, dom’le, nu silitoare, cît ambiţioasă foc. O ţii minte că nu se lăsa nici de-a dracu’. Am zis io atunci că asta o să apuce bine. Urîţică şi ambiţioasă, dată dracu’, exact ca mă-sa. Cu dinţii s-a ţinut de ăia şi nu s-a lăsat. Acu’ ea dictează tot, pe-acolo. Armată face cu ăla. Şi cu părinţii lui, la fel. Nu-i ies ăia din cuvînt. Ai văzut cînd vine cu tot familionu’, p-aici, în vacanţă, cum îi dirijează pe toţi? Vezi, asta înseamnă să reuşeşti, dom’le. Să ştii ce vrei. Ţi-ai pus în cap să faci aia? Păi, aia faci, nene.

A apuca bine are dimensiuni de toate felurile. De la metafizici, pînă la cele mai concrete aplicaţii posibile. Bunăoară, duminică. Seara. Aglomeraţie mare. Se merge bară la bară. Apare Salvarea. Sirene de-ţi găuresc urechile, claxoane peste claxoane. Nimic. N-ai cum să-i faci loc. Plus că unii nu se dau la o parte. Nu vor ei. N-au chef. Se face verde. Unul mai fraier se dă la o parte, să treacă ambulanţa. Dar nu-l lasă alţii să intre pe banda lor. Pînă la urmă, reuşeşte să facă loc. Salvarea accelerează. Abia acum, ăia care nu se mişcaseră un centimetru demarează în trombă, după Salvare. La adăpostul ei, în urma ei, vor merge mult mai repede. Alţii îi privesc cu invidie. Deh… au apucat bine.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.