Unde-s gîlcevile de altădată?

Publicat în Dilema Veche nr. 944 din 12 – 18 mai 2022
Frica lui Putin jpeg

În ultimul timp, parcă am uitat că există și politica internă. Preocupați intens, în mod firesc, de războiul din Ucraina, de nenorocirile de acolo, de suferințele refugiaților, de sancțiunile aplicate de Occident Rusiei, de inflație și toate celelalte, vechile noastre sfădeli și zavere parcă s-au afanisit.

Acum zece ani, de exemplu, cînd se afla de plagiatul doctoral al lui Ponta, scandalul era mare. Se scriau articole explozive, se semnau petiții războinice cu zeci de mii de semnături adresate Ministerului Educației, cerîndu-se anularea doctoratului celui prins cu plagiatul, emisiunile TV pe temă aveau o temperatură ridicată. Lumea dădea în clocot. Azi, plagiatul similar al prim-ministrului Ciucă lasă opinia publică aproape netulburată. Degeaba spun cîțiva că nici faptul că dl Ciucă e militar de profesie, nici acela că avem un război la graniță nu sînt motive suficiente pentru a trata cu indiferență impostura academică sau de oricare alt fel. Dimpotrivă, am zice, gravitatea situațiunii ar trebui să facă societatea românească și opinia publică încă și mai exigente și vigilente. Dar răspunsul opiniei publice a fost atît de anemic încît Puterea, sigură pe sine, nu s-a sfiit să numească încă un plagiator ca judecător la Curtea Constituțională.

Și la fel este cu aproape toate controversele, inclusiv cu cele legate de problemele energetice: sînt evacuate repede, fără prea multe discuții. Coaliția mimează uneori mici neînțelegeri, dar ele dispar repede ca încrețiturile unei ape liniștite. Liniștite sau deja moarte? Cît despre comunicare, explicații ale situațiilor, atît președintele, cît și prim-ministrul par să fi uitat cu totul că asemenea mărunțișuri democratice chiar mai există pe lume. De cîtă vreme n-ați mai asistat la o conferință de presă adevărată a dlui Iohannis? Dacă nu mă înșel, cred că n-a mai existat nici una de pe la începutul pandemiei. Dacă n-ar mai viețui încă, uitat din alte vremuri în vîrful Senatului, dl Cîțu, care să se mai înfoaie obosit din cînd în cînd, ca un cocoș pensionar, pacea cotețului nostru politic ar fi aproape netulburată. Dar mă tem că și acest mic cîrîit antisistem va fi în curînd încheiat.

Unii vor răsufla ușurați: gata, vor zice, s-a terminat cu scandalurile! Nu sîntem iubitori ai scandalurilor cu orice preț, dar dispariția lor pune un diagnostic îngrijorător cu privire la starea democrației: ea trăiește din controverse, iar tăcerea n-o fortifică, ci o pietrifică. Știm, ni se spune că, în împrejurările prezente, „ne trebuie stabilitate”. Stabilitate da, dar nouă ni se livrează acum mai ales încremenire.

Lucrul esențial ce ni se întîmplă într-o indiferență aproape totală este: nu mai avem, în România, opoziție cu adevărat. Ea s-a pierdut prin absorbție și prin marginalizare. USR e într-un declin total, mai ales din cauza propriilor erori, iar AUR e extremist și rusofil, deci nu contează într-o alternanță de putere. Coaliția PSD-PNL-UDMR domină masiv și aproape fără contestare. Nu mai există nici războaie „între palate”, ca altădată, nici între Parlament și Guvern, nici, mai ales, între PSD și PNL. Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului? Unde sînt contrele dintre Iohannis și Dragnea? Au avut și ele meritele lor, împiedicînd România să ajungă precum Ungaria. Democrația românească a fost imperfectă (unde nu e astfel?) și chiar malformată pe alocuri, dar cu siguranță că a existat, hrănindu-se și din dispute și rivalități politice reale. Dovadă că rezultatul alegerilor a avut adesea rezultate neașteptate împotriva Puterii de atunci, precum în 2014 sau chiar 2019. Dovadă marile demonstrații din 2017-2018.

Dar imprevizibilitatea certăreață de pe timpuri pare că e epuizată. Scandalurilor li s-a pus punct. Acum toți sîntem de acord cu toți, spre mai marea fericire generală.

Unde sînt gîlcevile de altă dată? Nu mai sînt, așa cum – vorba poetului – nici zăpezile nu mai sînt...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.