Un pas în afară spre alt înăuntru

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Acum ceva vreme am decis – și am anunțat în presă – că mă voi retrage din viața publică. În general, cu excepția, asumată, a articolelor mele din Dilema veche, m-am ținut de cuvînt. Am refuzat propuneri de interviu, participări la dezbateri televizate, intervenții gazetărești prompte în chestiuni de „actualitate”. Cînd s-a mai întîmplat să-mi scape piciorul și să mă pronunț pe asemenea teme, am fost amendat ironic de tot soiul de „amici”, pentru care sînt, de mult timp, o prezență iritantă, impură și un bun prilej de caricatură: „Păi, ce faci?! N-ai zis că te retragi? Sau nu te lasă Soros? Sau încă mai speri vreo sinecură de la unii sau de la alții?”. Uneori, sînt aproape flatat să văd că pentru unii sînt o preocupare constantă, stimulatoare, o temă recurentă a creativității lor, a vervei lor polemice…

Așa stînd lucrurile, am luat hotărîrea să dau „retragerii” mele un plus de radicalitate. Nu să mă transform într-o absență totală și definitivă (n-am spus, de altfel, niciodată că voi amuți cu totul, ci doar că nu voi mai frecventa viața publică, în postura unui comentator constant, participativ, angajat, ceea ce nu înseamnă că mă declar mort). „Radicalitatea” pe care vreau să o experimentez e de alt tip. Cu o vorbă a lui G. Călinescu, îmi voi lua libertatea să devin, o dată pe săptămînă, „singur și inactual”. Nu vreau să-mi sfîrșesc zilele bombănind împrejurări și personaje cu care n-am nimic în comun, în afara faptului că o tragi-comică brambureală politică autohtonă i-a făcut vedete ale scenei administrative și mediatice, șefi învrăjbiți și învrăjbitori ai nației. Nu mai vreau să mă las confiscat de „Breaking News”, de scremete electorale, de incompetențe volubile, de agramatisme, hoție, șmecherie, fasoane „patriotice” și stilistică de periferie. Nu mai pot digera nici „prelucrarea” realității în presa curentă. Cu ziare și televiziuni partizane, a căror „poziție” e inflexibilă, așa încît știi dinainte ce vor spune, cu ștergerea galopantă a diferenței dintre gazetăria decentă și cea de tabloid, cu „profesioniști” inconsistenți, dar gălăgioși, manevrînd devastator limba română și cochetînd cu „gloria” prin grosolănii vesele, bîrfă, prost gust și proastă creștere. Nu vreau să zic că toți și toate sînt așa. Nu disprețuiesc nici jurnalismul în genere, nici inventarul cotidian al „actualității”. Dar nu sînt de meserie ziarist și nici abonat „civic” la considerațiuni mobilizatoare despre vînzoleala din jur. Știu replica: „Aha! Vrei în turnul de fildeș, vrei să te «autointitulezi» elită, boier al minții etc.“. Nu. Vreau doar să privesc și dincolo de gard, să propun, atît cît mai sînt în stare,  și alt tip de „actualități”, aproape uitate adesea, deși, în temporara lor „paloare”, sînt mai spectaculoase și mai durabile.

„Destinul” m-a ajutat să dau deciziei mele și o neașteptată substanță. Fac efortul de a-mi reorganiza arhiva personală, din politețe pentru urmași. Nu vreau să las în urmă maldăre întregi de manuscrise cvasi-indescifrabile, note de jurnal, însemnări memorialistice, unele bune de aruncat, dar altele încă utilizabile poate, din perspectivă documentară, autobiografică sau strict culturală. În această încercare, am descoperit nenumărate pagini, uitate pînă și de mine, rezultat al activității mele publicistice din anii trecuți. Inevitabil, multe dintre aceste pagini sînt legate de formația mea primă, aceea de istoric și critic de artă. În anii ʼ70, am avut ocazia să fac mai multe emisiuni de „popularizare” a plasticii românești și universale, fie la radio, fie la televiziune (Teleenciclopedia), fie în gazetele vremii. Adesea, e vorba de manuscrise pe care le descifrez eu însumi cu oarecare dificultate. Nu-mi pot da seama în ce măsură tipul acesta de texte mai poate stîrni interesul cititorilor de acum. Dar, cu îngăduința lor, aș face un test. Trăim masiv, astăzi, într-o eră a vizualității: ecranul computerului, al smartphone-ului, dialogul (și educația) online, comprimarea expresiei scrise prin recursul la imagine (selfie-uri, emoticoane ș.a.m.d.) au devenit fenomene suverane. În acest context, ar fi, poate, util să regăsim, să recuperăm uriașul tezaur al culturii vizuale pe care ni-l oferă tradițiile și muzeele lumii. Îmi fac iluzia că unele pagini scrise de mine acum peste patruzeci de ani – sau mai tîrziu – pot sluji ca punct de plecare pentru o asemenea tentativă.

Una peste alta, în lunile următoare voi publica la această rubrică texte despre artele plastice. Ce altceva ar merita să „analizez”? Cum mari pesediști părăsesc partidul de îndată ce sînt scoși de pe listele parlamentare (ceea ce dovedește că erau „devotați” sinceri, dar numai contra cost)? Cum liberalii fac curățenie pe listele lor, evacuînd-o pe Adriana Săftoiu în beneficiul unor figuri incomparabil mai „utile”? Cum primarii aleși nu-și pot prelua mandatul pentru că Justiția e „obiectiv” atentă la mormăielile cîtorva „protestatari” anonimi? Nu mai am chef și nu mai cred în rostul unor astfel de comentarii. Voi vedea, pînă spre sfîrșitul anului, dacă cititorii vor fi de acord cu această schimbare de program. Dacă nu vor prefera să afle ceva despre Leonardo și Matisse, despre Brâncuși sau Giorgione, mai curînd decît să savureze „noutăți” despre meciurile din politichia dîmbovițeană, despre decese, prognoze catastrofale, divorțuri și delapidări. Pentru a lărgi „oferta”, voi pune pe tarabă – cu titlu de introducere în istoria artei – note despre „capodopere în dialog”, despre marile muzee ale lumii, despre artiști și opere de artă de pretutindeni. Și vom vedea, în perioada imediat următoare, dacă mai există public pentru asemenea divagații… Eu, unul, sper că da.

Începem de săptămîna viitoare. Admit că ne vom confrunta și cu o problemă tehnică. A scrie despre imagini fără să le pui alături de textul tău implică riscul unui discurs fără obiect. Dar un săptămînal nu-și poate permite să reproducă, în paginile sale, multe ilustrații anexe. Am primit asigurarea că problema va fi mai ușor de rezolvat pe varianta online a Dilemei vechi. Cititorii au însă la îndemînă, pentru a rezolva lucrurile, noile tehnologii ale Internetului. Toate imaginile și toți artiștii la care vom face referință se pot găsi rapid, fără complicații, prin simpla utilizare a unor site-uri ajutătoare. Google, de pildă. Vom descoperi, astfel, că Internetul poate avea și alte beneficii decît vagabondajul fără țintă prin jungla informatică a veacului…

Pe săptămîna viitoare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Automecanica Moreni, produse de apărare. FOTO C. Ștefan
Ce face România pentru a își adapta strategia de apărare la noile condiții de securitate. Ce se întâmplă la nivel european
Războiul din Ucraina, ce durează de aproape doi ani și nouă luni, a făcut statele europene să își regândească strategia de apărare la noile condiții de securitate. Și România are proiecte în acest sens, însă deocamdată doar pe hârtie.
care ingrasa mai mult, mamaliga sau painea jpg
Pâinea sau mămăliga, care îngrașă mai mult? Sfatul de care trebuie să ții cont dacă vrei să slăbești
Deja nu mai este niciun secret pentru niciunul dintre noi faptul că dieta are un rol crucial pentru sănătatea noastră. Iar atunci când încercăm să mâncăm mai sănătos și să dăm jos kilogramele în plus, poate că mulți dintre noi ne întrebăm ce este mai sănătos, pâinea sau mămăliga?
proiect erasmus plus stagii practica spania liceu metalurgis slatina   foto arhiva personala elevi (21) jpeg
Temă pentru viitorul președinte. Probleme cu care se confruntă educația și pe care ar trebui să le rezolve
Voci reprezentative din sistem pun pe tapet șapte dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă educația și pe care ar trebui să le rezolve cu prioritate viitorul președinte al României.
angelina jolie knox getty jpg
Parada mămicilor de la Hollywood, la Annual Governor's Awards. Angelina Jolie a venit la brațul fiului
A fost ploaie de vedete la cea de-a 15-a ediție a premiilor Annual Governors, duminică seară, la Academia de Arte și Științe Cinematografice din Los Angeles. Cele care au atras atenția cel mai tare au fost mămicile celebre de la Hollywood.
andrei kozirev/ FOTO:imrussia.org
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
Andrei Kozîrev, fostul ministru rus de Externe din era Elțîn, a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistului rus Mihail Zigar, preluat de Meduza.io, despre destrămarea URSS, supraviețuirea KGB și discuțiile despre o posibilă aderare a Rusiei la NATO.
taxe crestere supraimpozitare
Statele europene care opresc drept impozit mai mult de jumătate din venitul personal
Impozitul pe venit în Europa variază foarte mult și reflectă abordări diferite de finanțare a serviciilor publice, existând state care impun o cotă unică și altele care au adoptat impozitul progresiv.
horoscop shutterstock jpg
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta. Toți cei care i-au rănit vor plăti cu vârf și îndesat
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta! Toți cei care le-au rănit vor plăti
Microbuzul din Pades  Foto Lucian Ignat jpg
Cum a ajuns un autobuz vechi pe cel mai înalt vârf din Munții Poiana Ruscă. Ciudățenia din vestul României
Un autobuz de epocă, transformat în urmă cu câțiva ani într-un refugiu montan, a ajuns o atracție pentru turiștii care explorează frumusețile naturii din jurul Vârfului Padeș, cea mai înaltă culme din Munții Poiana Ruscă.
Drona minitaurus/FOTO:X/Nexta
Roboți ucigași în războiul ruso-ucrainean. Germania va furniza Ucrainei noi drone Mini-Taurus cu inteligență artificială
Compania germană Helsing va furniza Ucrainei 4.000 de drone cu inteligență artificială. Aceste drone, supranumite Mini-Taurus, vor fi echipate cu sisteme moderne care le fac practic invulnerabile la sistemele rusești de război electronic și interferența GPS.