Teorii și povești

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Vorbim foarte adesea despre „teoriile conspiraționiste”, de obicei privindu-le cu dispreț și uimire (cînd nu sînt ale noastre), încercînd din răsputeri să le dovedim inanitatea, alteori să le înțelegem natura și originea. Ceea ce am vrea să știm mai ales este de ce au ele atîta succes la public, totuși într-o epocă a științei și a informației. Ce le face atît de contagioase, încît mulți oameni preferă să ignore realitatea dură decît să renunțe la ele? Cazul extrem de azi este al celor care, deși spitalizați cu COVID-19 și chiar în stare gravă, refuză să creadă în realitatea virusului. Cum de pot oamenii deveni atît de iraționali?

Eu cred că teoriile conspiraționiste au un atît de mare succes tocmai în măsura în care, în realitate, ele nu sînt deloc „teorii” (noi denumindu-le așa prin abuz semantic). Dar dacă nu sînt „teorii”, ce sînt atunci? Sînt povești, ori narațiuni (ori, mai științific, „mituri”). Care e diferența dintre o poveste și o teorie nu este greu de văzut, dacă ne folosim de cîteva exemple:

1a) Teorie: Anumite fluctuații climatice și o anumită structură socială aristocratică aflată în pericol i-au determinat pe micenienii epocii bronzului tîrziu să se lanseze în expediții maritime de jaf. Într-una dintre acestea au cucerit cetatea Troia, un avanpost al puterii hitite.

1b) Poveste: Paris, un prinț troian, a răpit-o pe soția regelui Spartei – cea mai frumoasă femeie din lume. Drept răzbunare, regele Micenei, Agamemnon, fratele regelui cu onoarea pierdută, a organizat o mare expediție care a cucerit Troia, dar cu mari pierderi printre cei mai de seamă războinici greci.

2a) Teorie: Oamenii au vorbit și vorbesc foarte multe limbi diferite. Explicația constă în aceea că semnul lingvistic este arbitrar, neexistînd nici o legătură necesară între semnificantul sonor și semnificat – conceptul sau ideea.

2b) Poveste: Inițial, oamenii vorbeau o singură limbă, dar, în aroganța lor, au vrut să cucerească cerul și au construit un Turn uriaș. Atunci Dumnezeu i-a pedepsit multiplicîndu-le limbile, astfel încît înțelegerea reciprocă a devenit cu neputință și efortul colectiv a eșuat.

3a) Teorie: Evreii s-au răspîndit în Imperiul Roman mai ales din cauza opresiunii străine și a războaielor. Aflați în exil, și-au continuat existența comunitară autonomă și după distrugerea Templului, deoarece iudaismul devenise o religie a Cărții, detașată de un loc și chiar de o limbă sau de etnicitate.

3b) Poveste: Evreii au fost și rămîn risipiți în toată lumea ca pedeapsă pentru crima de deicid: orbi în fața profețiilor din propria Carte, au complotat și apoi l-au ucis pe Mîntuitor prin brațul secular al lui Pilat, asumîndu-și astfel o eternă vinovăție.

4a) Teorie: Vaccinurile anti-COVID care vor fi în curînd puse la dispoziția populației se bazează pe mari realizări ale științei. Ele au fost create special pentru a reduce și a elimina pandemia, iar vaccinarea e mijlocul indispensabil pentru o depășire a crizei sanitare globale și salvarea de la moarte a milioane de oameni.

4b) Poveste: Vaccinurile sînt dăunătoare sau false și sînt pretexte pentru introducerea unor cipuri în corpul oamenilor, cipuri prin care o elită mondială, condusă de Soros, Gates etc. vrea să controleze umanitatea, desființînd națiunile și anulînd tradițiile religioase...

Or – toți antropologii ne-o spun –, ne plac poveștile, indiferent dacă ele se spun într-un mic grup de vînători primitivi strînși în jurul focului, sau se citesc în cărți, sau se urmăresc în săli de cinema și la televizor. Povestea este vie, umană, lesne inteligibilă pentru oricine. Ea consolidează legăturile în interiorul grupului, formează tradiții, îi socializează pe tineri. Adevărată sau falsă, conspiraționistă sau nu, povestea devine și rămîne cumva adevărată pentru grup prin simplul fapt că e spusă, auzită, repetată, parodiată, transformată. Unele povești devin mituri întemeietoare și nu mai pot fi discutate critic sau alterate. Ele creează o complicitate între om, istorie și univers. Poate de aceea poveștile și povestitul ne plac, chiar atunci cînd zeci de generații n-au obosit să le tot reia, fie și sub forme ușor schimbate.

Teoria e aspră. Pretinde un limbaj dificil, abstract, conceptual, la limită logic sau matematic. Pretinde învățătură multă și e inaccesibilă majorității. Nu ajută la unificarea grupurilor, nu se poate „povesti” la gura focului. Relativizează. Deconcertează, elimină sensurile, răpește omului sentimentul complicității la un univers făcut pe măsura lui și avîndu-l pe el drept scop. O teorie dovedită falsă moare. Teoriile despre nașterea Universului, a vieții și a omului se trec continuu. E îndoielnic că teoriile „moarte” mai produc cuiva plăcere și poate nici măcar cele încă vii.

Sintagma „teoria conspirației” e, așadar, un nonsens. „Conspirația” nu e teorie, ci întotdeauna o poveste sau o parte a unei povești; dimpotrivă, o teorie veritabilă n-are nimic de-a face cu o „conspirație”. Dacă ar exista cu adevărat „teorii” ale conspirației, ele ar putea fi lesne omorîte. Dar poveștile, chiar false, nu pot fi cu adevărat omorîte. Și, din păcate, mai ales cînd relatează conspirații, plăcerea care ne-o fac poate deveni și cauza unor teribile suferințe și imense nedreptăți. Omul, acest animal povestitor, nu o dată cade victimă propriilor povești.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Studiu: O treime din Arctica a devenit sursă de emisii de carbon. Semnalul de alarmă pe care îl trag cercetătorii
Potrivit unui nou studiu, o treime din tundra, pădurile și zonele umede din Arctica au devenit o sursă de emisii de carbon, pe măsură ce încălzirea globală pune capăt miilor de ani de stocare a carbonului în unele părți ale nordului înghețat.
te cunosc de undeva sezonul 21 webp
Când începe sezonul cu numărul 21 „Te cunosc de undeva”: „Cu mare bucurie vă anunț”
Antena 1 se pregătește intens pentru noul sezon al emisiunii „Te cunosc de undeva”. După ce s-au aflat cele mai importante schimbări al show-ului, postul de televiziune a dezvăluit data la care telespectatorii pot vedea la TV noile ediții.
Constantin Avram si Berciu la investirea lui Trump jpeg
Românii care au luat parte la învestirea lui Trump anunță investiții americane uriașe în țară. „Se vor concentra pe Cluj și București”
Ceremonia de învestire a lui Donald Trump a atras mii de personalități și politicieni din toată lumea. Printre ei, afaceristul român Avram Gal și Ștefan Berciu, om de afaceri cu investiții în imobiliare.
Captură de ecran din 2025 01 21 la 15 26 12 png
Cine este Andra, tânăra găsită decedată în casă. Câinii ei au început să mănânce din trupul fetei
Anda, tânăra în vârstă de 34 de ani, din Târgu Jiu, a fost găsită fără suflare în apartamentul ei. De cinci zile, familia nu a mai putut să o contacteze, așa că au cerut ajutorul poliției. Oamenii legii au spart uşa şi așa au găsit-o moartă în casă.
avere bani bogati 1200x900 jpg
Bogații lumii devin și mai bogați, în timp ce săracii nu mai ies din sărăcie: 1% din populație deține 45% din averea globală
Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie abia s-a schimbat din 1990, 44% din populația lumii trăind cu doar 6,85 dolari pe zi, în timp ce 1% dintre oameni deține aproape 45% din averea globală.
Dezbaterea și votul asupra legii carantinei si izolării, în Senatul României, joi 16 iulie 2020 jpeg
Sesiune extraordinară la Senat pentru OUG privind organizarea alegerilor prezidențiale și parțiale
Plenul Senatului se reuneşte, marţi, de la ora 15,00, în sesiune extraordinară, pentru informarea senatorilor despre ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern, pe 16 ianuarie, privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidențiale şi a alegerilor locale parţiale.
shutterstock 2543460921 jpg
Trei provocări care îl așteaptă pe Trump în relațiile cu Rusia, în afară de războiul din Ucraina
Noul președinte al SUA, Donald Trump, se va confrunta nu doar cu problema spinoasă a încheierii războiului din Ucraina, ci și cu provocările unei Rusii tot mai asertive, care își consolidează relațiile cu Iranul. Trump va avea de gestionat trei arii critice ale relațiilor cu Moscova.
Cremsnit cu frisca  Sursa foto shutterstock 1063592393 jpg
Desertul zilei. Cremșnit cu frişcă
Dintre prăjiturile cu frişcă se distinge cremşnitul, unul dintre deserturile copilăriei multora dintre noi. Încearcă şi tu această reţetă pentru a te bucura de gustul deosebit al unui preparat dulce, uşor şi cremos!
clatite japonia1 jpeg
Desertul delicios de care nu ne vom mai sătura! Cum pregătim rapid faimoasele clătite japoneze
Cu toții apreciem clătitele, însă dacă ne dorim să încercăm o variantă specială a acestui preparat, putem apela la cea din Japonia! Aceste clătite sunt delicioase, pufoase, iar partea cea mai bună este că sunt foarte ușor de făcut!