Sus inima!

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Lupta politică la noi jpeg

La început de an, nu găsesc altceva mai bun de făcut decît să reiau, terapeutic, un text mai vechi, din 2009, în care regăsesc un îndemn și o melancolie încă neostoite în sufletul meu. Sper ca, peste încă zece ani, îndemnul să fie subînțeles, iar melancolia – vetustă...

E un îndemn pe care, în limbajul cotidian, îl rostim sau îl auzim ca pe o îmbărbătare. „Sus inima!“ înseamnă: „Nu te lăsa!“, „Fii tare!“, „Nu fi trist“, „Fii bărbat!“, „Ridică-te deasupra necazurilor!“. Se spune şi „Capul sus!“, tot o formulă încurajatoare, dar cu o nuanţă în plus: „Fii demn!“, „Nu te lăsa călcat în picioare!“, „Rezistă dinaintea tuturor relelor fără compromisuri şi fără lamentaţii!“. Ambele imperative valorifică verticala, mişcarea ascensională, dar rămîn la nivel psihologic sau moral. „Sus inima!“ şi „Capul sus!“ îndeamnă la a nu te lăsa copleşit de emoţii negative şi, respectiv, a-ţi păstra coloana vertebrală dinaintea adversităţilor.

În liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, curînd după citirea Crezului, participanţilor la slujbă li se spune ceva asemănător: „Sus să avem inimile!“. Dar e limpede că, de data aceasta, nu mai e vorba de o simplă exigenţă sentimentală sau de un precept moral. În perimetrul mai tuturor religiilor, inima e un instrument de cunoaştere, dacă nu chiar cel mai eficient dintre toate, cînd e vorba de cunoaşterea supremă. „Sus să avem inimile!“ e, în acest caz, o axiomă a efortului cognitiv, o indicaţie „metodologică“. Nu poţi pricepe nimic dacă te situezi mereu la firul ierbii sau dacă scormoneşti, suspicios, „dedesubturi“. Trebuie, dimpotrivă, să priveşti lucrurile de la înălţime, să ai imaginea cîmpului, perspectiva integratoare a zborului. Nu e aducătoare de lumină decît ceea ce o parabolă hristică numeşte „făclia pusă în sfeşnic“, înălţată pe un suport generos. Marile contururi ale realului se văd mai desluşit de sus, aşa cum siturile arheologice se percep mai bine din avion. Dar amplasamentul „la vîrf“ al cunoaşterii are o iradiere existenţială mai largă: nu e doar o tehnică de cercetare, ci şi o atitudine de viaţă, modul optim de a te situa într-o lume „căzută“. „A fi la înălţime“ nu e, pur şi simplu, a trăi mereu cu obsesia superlativului şi nici a privi către ceilalţi de sus. Ceea ce se cere e să fii cuplat mereu la „polul plus“, să trăieşti contingenţa avînd mereu în minte orizontul care o depăşeşte şi o cuprinde.

De la o asemenea problematică a sublimităţilor la peisajul nostru politic şi mediatic picajul e, poate, prea mare. Dar meschinăria unghiului de vedere, bălăcăreala la preţuri mici, agitaţia noroioasă a multor politicieni şi gazetari sar în ochi. Îţi vine să le spui, mai prietenos sau mai răstit: Ridicaţi-vă, măcar pentru o clipă, din mlaştina intereselor voastre imediate! Luaţi un pic de înălţime! Luaţi un pic de distanţă faţă de harţa zilnică, faţă de combativitatea partizană şi faţă de voi înşivă! Desprindeţi-vă, într-un minim elan igienic, de măruntaie, idiosincrazii, vorbe grele, obsesii şi nevroze. Respiraţi mai amplu, priviţi, scurt, spre mijlocul cerului, reînvăţaţi să surîdeţi. Încercaţi să fiţi, măcar o oră pe zi, „singuri şi inactuali“, cum spunea cîndva G. Călinescu. Există şi alte bucurii decît bucuria de a-ţi strangula duşmanul. Există şi alte plăceri decît plăcerea de a răni, de a calomnia, de a cîştiga la şepticul electoral. Există, de asemenea, drame, spaime şi dezastre mai mari decît cele care vi se vîntură pe sub nas în diversele show-uri televizate. Nu vă mai conduceţi viaţa din subteranele sufletelor voastre agitate. Aşezaţi-vă, la răstimpuri, pe un loc mai înalt decît voi înşivă. Sus inima! Şi capul! Viaţa, viaţa adevărată e în altă parte…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

silviu predoiu
Portret de candidat. Silviu Predoiu, de la coordonarea spionilor, la Cotroceni
Silviu Predoiu, general SIE în rezervǎ, și fost șef adjunct al serviciului de informații externe, candidează pentru prezidențialele din acest an. Cariera sa a fost marcată de acuzații legate de fosta Securitate, dar și de controverse privind legăturile cu Rusia.
supa de pleurotus jpg
Supă de pleurotus
Supă de pleurotus este o opțiune sănătoasă și plină de savoare, ideală pentru iubitorii de ciuperci.
banner dieta png
Alin Panc și Vărul Săndel, ritualuri înainte de lansarea comediei „Transilvanian Ninja”. Actorii țin cură de slăbire și vor să fie în formă maximă pe covorul roșu
Actorii Alin Panc și Vărul Săndel sunt “ninjalăii” care aduc în cinematografe, pe data de 6 decembrie, chiar de Moș Nicolae, cea mai tare comedie românească, “Transilvanian Ninja”.
postare fenechiu jpg
Fenechiu spune că PNL nu a plătit maneaua lui Dani Mocanu pentru Ciucă, dar se încurcă în explicaţii privind „conotaţiile politice”
După ce a distribuit în mediul online maneaua dedicată de Dani Mocanu candidatului PNL Nicolae Ciucă, iar apoi a şters postarea, senatorul Daniel Fenechiu a venit cu unele precizări.
suleiman png
Ce desert le dădea Suleyman Magnificul soldaților săi. Este iubit de toți românii și e delicios
Puține deserturi se bucură de o istorie atât de fascinantă și complexă precum baklava. Acest preparat, îndrăgit în întreaga lume, este nu doar un deliciu culinar, ci și un simbol al diversității culturale.
328279881 1199455200709678 8898276169687654848 n jpg
Percheziții în Capitală și Brașov într-un dosar de proxenetism. A fost reținut un apropiat al grupării sportivilor
Polițiștii au pus în executare șapte mandate de percheziție domiciliară și șase mandate de aducere, în municipiul București și în județul Brașov, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de proxenetism în formă continuată.
Prima ședință a guvernului Marcel Ciolacu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Ciolacu, 150 de milioane de euro pentru investiții în stocarea de energie electrică, apelul este încă deschis firmelor locale
Apelul a fost lansat de guvernul condus de Marcel Ciolacu marți și rămâne deschis până pe 17 ianuarie la ora 17.00.
image png
Mesajul dureros transmis de Igor Cuciuc la doar două zile de la înmormânatarea fiicei sale. Ireal ce a apărut la mormântul Andreei. FOTO
Moartea Andreei, fiica interpretului Igor Cuciuc, a lăsat urme dureroase adânci în sufletele părinților ei. La doar câteva zile după înmormântarea tinerei, pe rețelele de socializare ale tatălui său curg mesaje dureroase. Ultimul a rupt inimile celor din jur. Ce a apărut la mormântul tinerei te va ș
19 11 tratament psoriazis vulgar (1) jpeg
Tratament pentru psoriazis vulgar 100% natural. Cum se manifestă boala și de ce apare?
Psoriazisul vulgar este o afecțiune cronică a pielii care se caracterizează prin apariția unor leziuni roșii, acoperite cu solzi argintii. Ele apar adesea pe coate, genunchi, scalp și alte părți ale corpului.