Sînt populist

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Frica lui Putin jpeg

Sînt populist. E grav și nu mă tratez. În consecință, susțin că toate pensiile din România (la treizeci de ani de la o revoluție care a abolit sistemul de privilegii comunist al nomenclaturii) ar trebui să fie calculate la fel, adică pe aceeași bază. Asta înseamnă: fie se desființează toate pensiile care nu se calculează pe baza contributivității, ci ca procent din veniturile obținute de salariat în ultimii ani, fie, invers, nu rămîn decît acestea din urmă. Adică ori nu mai avem pensii „speciale“, ori nu avem decît pensii „speciale“. Presupun că cea de-a doua situație e imposibilă, deoarece nu există buget pentru ea, dar ca principiu e la fel de bună ca și cealaltă alternativă.

Am văzut în zilele din urmă jurnaliști sau analiști care, sub pretextul că sînt antipopuliști, fac excepții: magistrații ori chiar militarii, mai ales cei care au servit în teatrele de operațiuni, au dreptul la pensii speciale. Cred că acești oameni raționează incorect.

Astfel se spune că riscurile unei profesiuni, marea responsabilitate ori anumite incompatibilități conferă dreptul de a beneficia de o pensie specială. Dar oare un chirurg care operează pe creier sau inimă nu are o imensă responsabilitate? Dar un medic de la urgență, confruntat în fiecare zi cu situații de viață și moarte? De ce un grefier merită mai multe beneficii decît aceștia? Că muncește mult? Dar și profesorii muncesc mult. Răspundere foarte mare au și alte categorii – de exemplu, educatoarele. Pot să-ți distrugă psihic sau chiar fizic un copil pe viață din neatenție, indolență sau incompetență. N-ar merita și ele pensii speciale?  Desigur, judecătorii și procurorii trebuie să asigure o justiție imparțială. Au oricum salarii foarte mari, care le-ar asigura o pensie oricum mare, chiar bazată pe contributivitate. De ce ar vrea să aibă pe deasupra și privilegii? Curtea Constituțională a susținut că pensia specială asigură „stabilitatea financiară“ a magistraților și că, în consecință, „reprezintă una dintre garanțiile independenței Justiției“. Spus simplu: ca să ne asigurăm că magistrații nu sînt corupți, nu doar că-i plătim foarte bine, cît lucrează, dar le dăm și niște pensii imense, cînd ies din activitate. Iar militarilor (armată, poliție, jandarmerie, pompieri, vameși, servicii de informații), de ce le dăm aceste pensii? Că și-au riscat pielea în Afganistan? Să le dăm acelora niște prime speciale. Sau mai degrabă cu pensiile astea vrem să ne asigurăm că n-o să scoată tancurile pe străzi ca să răstoarne guvernul, dacă li se năzare, sau, mai probabil, că o să intervină atunci cînd li se ordonă s-o facă în caz de necesitate, ori o să stingă incendiile la nevoie, ori vor stropi cu gaze lacrimogene niște demonstranți antiguvernamentali, cum au făcut-o, ori că, în cazul poliției, nu se vor deroba de la sarcina de a-i prinde pe criminali, și așa mai departe. Ce să mai vorbim despre servicii! Adică îi mituim preventiv. De ce? Fiindcă atît militarii, cît și magistrații pot paraliza sau chiar distruge statul, dacă vor și cînd vor. Primii pot chiar trage în populație, așa cum au făcut-o acum 30 de ani, fără să fie pedepsiți cum se cuvine de cei din urmă. Două caste privilegiate complice! Împotriva forței lor combinate nu avem altă forță.

Așadar, pensiile speciale pentru magistrați și militari nu sînt o recompensă justă pentru riscurile și responsabilitățile profesiei, ci o favoare, aproape o promisiune de taxă de protecție. Diferența dintre ei și toți ceilalți cetățeni nu e că ei muncesc mai mult, mai greu, au mai multă răspundere ori sînt supuși mai multor restricții etc. Toate acestea sînt justificări ridicole și nimeni cu un pic de judecată și de experiență de viață nu poate să le ia în serios. Pur și simplu, aceste două categorii profesionale au mai multă putere, fiind singurele, de fapt, care pot șantaja întreaga societate. (A se vedea, de exemplu, puterea imensă și imposibil de controlat dobîndită de Curtea Constituțională, care de altfel a interzis desființarea pensiilor speciale pentru magistrați.)

Faptul că, săptămîna trecută, grefierii de la Tribunalul București s-au mobilizat fulgerător și masiv și împreună cu unii magistrați au încetat lucrul, paralizînd cîteva ore exercitarea justiției, atunci cînd Parlamentul discuta abrogarea pensiilor speciale, arată de ce e în stare această castă. (Bineînțeles că Parlamentul a amînat orice decizie.) Nici o OUG pe Justiție a guvernării Dragnea n‑a generat un protest atît de rapid și de masiv!

În cazul militarilor există cel puțin scuza că, prin profesia lor, n-au mult de-a face cu justiția și echitatea. Dar pentru judecători și procurori (pentru a nu mai vorbi de grefieri) și cei care le țin partea e pur și simplu dizgrațios să apere privilegii, pe considerentul că nu-și pot face meseria de a împărți dreptatea dacă n-au convingerea că peste cîțiva ani (puțini, în general) îi așteaptă o pensie egală sau uneori chiar mai mare decît salariul. Egalitatea în fața legii – principiu constituțional și democratic – e anulată chiar de cei care sînt meniți s-o asigure, prin justificarea a două modalități de calcul al pensiei. Că, luați individual, există magistrați curajoși, competenți și lucizi, e foarte sigur și lăudabil. Așa cum e sigur că, individual, există și mulți militari care își merită leafa. Dar chiar de-ar fi onești, individual, toți membrii unui grup privilegiat, nu e obligatoriu ca și grupul luat ca totalitate să fie la fel. Senatus bestia, senatores homines honesti, spuneau cu înțelepciune romanii.

Dacă-i așa, atunci măcar să nu acceptăm argumente ipocrite, ci să spunem adevărul: cei care au pensii speciale n-au nici un drept la ele. De ce le au atunci? Pentru că pot. Iar dacă argumentele astea nu plac, tratați-mă drept populist. Nu mă supăr!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Alimentele pe care trebuie să le consumi mereu, pentru a evita îmbătrânirea. Ar conține „hormonul” tinereții
Deja faptul că dieta are un rol crucial asupra sănătății noastre nu mai este un secret pentru nimeni. Însă, este important să știm că nu numai greutatea ne va fi afectată de alimentele care ajung în farfuria noastră!
Daniel Baluta 2 Sursa Primaria Sectorului 4 jpg
Daniel Băluță dă semnalul pentru partid: „Mi se pare extrem de important ca PSD să intre la Guvernare”
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, este de părere că PSD va trebui să intre la guvernare. El s-a arătat însă convins că indiferent de decizie, partidul va susține 100% viitorul guvern și premier desemnat de Nicușor Dan.
click ro camille paralisan LgoehzzFAMA unsplash jpg
Parfumurile arăbești sunt prea intense? Adevărul despre esențele orientale
Te-ai ferit vreodată de parfumurile arăbești crezând că sunt prea intense sau că nu s-ar potrivi stilului tău? Ai auzit probabil că aceste parfumuri sunt mereu grele, persistente până la disconfort sau că sunt potrivite doar pentru ocazii speciale. Dar cât adevăr există în aceste presupuneri?
telefon jpg
Nouă înșelătorie telefonică în România: sunt vizați antreprenorii
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că o nouă tentativă de fraudă telefonică afectează antreprenorii români, folosindu-se ilegal de identitatea instituției pentru a colecta date personale și bancare.
curs valutar euro leu
Leul s-a apreciat în fața principalelor valute. Cursul publicat de BNR
Moneda națională s-a apreciat vineri, 23 mai, în raport cu euro, potrivit cursului oficial publicat de Banca Națională a României (BNR).
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 042 INQUAM Photos George Calin jpg
Românii au mai multă încredere în Nicușor Dan decât au avut în Traian Băsescu, în primul mandat. Sociolog: „Are 71% în acest moment”
Sociologul Marius Pieleanu consideră că Nicușor Dan se bucură în prezent de încrederea a aproape trei sferturi dintre români, după câștigarea alegerilor prezidențiale.
germania romani furt FOTO NDR jpg
Captură uriașă pe o autostradă din Germania: români opriți cu portbagajul plin de bunuri furate
Doi români au fost opriți de poliție pe o autostradă din Germania, iar ceea ce părea un simplu control de rutină s-a transformat într-una dintre cele mai mari capturi de produse furate din regiunea Osnabrück.
nu ti irosi timpul pretios in traficul bara la bara cauta solutii jpg
Nu-ți irosi timpul prețios în traficul bară la bară. Caută soluții!
Mulți dintre noi plecăm dimineața cu autoturismul cu speranța că vom ajunge rapid la destinație și că nu vom avea parte de neplăceri în trafic. Cu toate acestea, nu totul depinde de noi.
Fata de 14 ani violata foto pexels.com
Minoră dată în plasament, violată timp de doi ani de soțul femeii care o avea în grijă. Individul a fost arestat
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au anunțat vineri punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un bărbat din Râmnicu Vâlcea, bănuit că ar fi abuzat sexual o tânără care se afla în plasament la soţia lui. Individul este cercetat pentru viol în stare de arest preventiv.