Privitori ca la teatru...

Publicat în Dilema Veche nr. 909 din 9 – 15 septembrie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

                        „Privitor ca la teatru

Tu în lume să te-nchipui:

Joace unul şi pe patru,

Totuşi tu ghici-vei chipu-i...“

(Mihai Eminescu)

Spectacolul din ultima vreme al politicii românești pare o glumă proastă, rudimentară, provocînd mai mult stupoarea decît rîsul... Nimic nu poate explica integral opțiunile de fiecare clipă ale „jucătorilor”. Cuvîntul „coaliție” a ajuns să însemne opusul său: o adunătură de bombănitori care se detestă și se excomunică reciproc. „Guvernarea” nu mai pare preocupată să se confrunte principial și tehnic cu „opoziția”, ci, mai curînd, să-și configureze propria opoziție în chiar teritoriul său. O noutate absolută în materie de „democrație”! Puterea și contra-puterea sînt confiscate de aceeași formațiune politică. S-au făcut, e drept, și unele exerciții pregătitoare pentru o asemenea strategie, PSD-ul evacuîndu-și, în cîteva rînduri, propriul prim-ministru și propriul guvern. Una peste alta, revenim la utopia „partidului unic”, capabil să fie și constructiv, și critic, și autocritic, fără amestecul „subversiv”, „destabilizator” al unei tabere opuse. N-avem nevoie de opozanți! Ne descurcăm singuri! Ideea de „strategie” guvernamentală a căpătat și ea un sens nou: prioritățile nu se mai decid în funcție de necesitățile țării, de urgențele conjuncturale, de promisiunile lansate în campania electorală. Prioritare sînt „proiectele” cu care lovești mai bine în adversari (interni), propunerile care dezbină, jocul la derută. Nu ne luptăm cu idei și contrapropuneri, cu argumentele „șicanatoare” ale unor analiști pragmatici. Ne luptăm cu oameni, cu găști contradictorii din ograda proprie, nu din vecini! Nu căutăm solidarități funcționale, ci alianțe interesate, nu construim planuri de reformă, ci manevre demolatoare (fie și cu paguba colaterală a autodemolării). Pe scurt, politica a devenit o scenă înghesuită, pe care „actorii” joacă singuri, dinaintea unui public plictisit, tot mai străin de rostul „intrigilor” montate la rampă. Nu mai vorbesc de mediocritatea generalizată a discursului, simplă însăilare nervoasă pe tema „Ba tu!”, nu mai vorbesc de preeminența calculului de grup pe socoteala unei minime consecvențe ideologice și programatice. Vrea un partid să dea jos guvernul? Se aliază cu ceea ce părea inversul său constitutiv. Pentru USR-PLUS, alcătuirea AUR devine un partener util (după cum, și pentru AUR, USR-PLUS devine un aliat plauzibil). Scopul scuză mijloacele. Cînd ai un țel măreț cum ar fi doborîrea unui prim-ministru, te faci frate (și) cu dracul...

În fine, ar fi încă multe de spus: despre felul în care se numesc și se revocă miniștri, despre calitatea îndoielnică a multora dintre ei, nesusținuți de nici o performanță politică prealabilă numirii sau de un prestigiu profesional notabil, despre excesiva lor „mobilitate” ideologică (ba tineri PSD-iști, ba PDL-iști, ba proaspeți „liberali”, ba conservatori, ba progresiști, ba stîngiști, ba dreptaci, după cum o cer împrejurările, șefii, pofta ce-au poftit ei...). Viața cea mai ușoară (și mai inexpresivă) o are „opoziția” propriu-zisă (adică cea din afara opoziției dinlăuntrul „coaliției”): cu două-trei mormăieli previzibile, ea cîștigă teren fără să facă nimic...

Un ultim lucru, după care voi fi încondeiat ca antiromân... Dar nu pot să nu observ că, dintre toți politicienii care au fost solicitați să comenteze „situațiunea” și să facă propuneri de echilibru și eficiență, singurii care mi s-au părut liberi, decenți, maturi cu adevărat au fost politicienii UDMR. Nici acomodanți în sens negustoresc, nici isterici în variantă de bodegă. Și nici cu limba română nu stăteau mai rău decît patrioții noștri. Ba dimpotrivă!

Terminasem de scris aceste rînduri cînd am aflat, din presă, că PSD nu vrea să se asocieze, pentru moțiunea de cenzură, cu USR și AUR. Cu alte cuvinte, nu vrea să fie folosit de partide precare numeric pentru a obține un succes pestriț, fără coerență politică. N-aș fi crezut să ajung să spun asta despre PSD, dar această ultimă decizie a membrilor lui dovedește că, dincolo de toate, e „mai partid” decît încropelile din jur...

În rest, contemplînd divertismentul jalnic oferit de scena noastră politică, nu putem decît să-l reconfirmăm pe „fiul de la facultate” al conului Zaharia Trahanache: „...unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!”. Dar nu numai „moralul” ne lipsește. Sau „prințipurile”. Ne lipsesc cultura politică, gîndirea articulată, uitarea de sine, pe scurt – inteligența! Au ajuns să aibă dreptate comedianții lui Caragiale. De pildă, Caţavencu: „...În împrejurări ca acestea micile pasiuni trebuie să dispară”. Și, mai ales: „...toţi sîntem români!... Mai mult sau mai puţin oneşti!”.

5 septembrie 2021

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Magneziu jpg
Două vitamine populare ar putea ajuta la scăderea colesterolului ridicat și a tensiunii arteriale atunci când sunt luate împreună
La ora actuală, avem o mulțime de opțiuni în materie de suplimente, de la multivitamine la ierburi specifice, aminoacizi și enzime pentru anumite afecțiuni.
fructe legume frigider freepik jpg
Trucul simplu cu hârtie igienică care elimină mirosurile neplăcute din frigider în câteva minute
Dacă ai observat un miros neplăcut în frigider și vrei o soluție rapidă, simplă și ieftină, acest truc casnic îți poate fi de mare ajutor. Deși pare surprinzător, plasarea unui rulou de hârtie igienică în frigider
Victima Diana Livia Crișan și șoferul responsabil Dan Andrei Georghieș de accidentul mortal din Câmpia Turzii Colaj
Mușamalizare sau proastă comunicare în accidentul de la Câmpia Turzii? Un psiholog analizează reacția autorităților
La trei zile de la accidentul tragic petrecut la Câmpia Turzii în care o tânără mamă de 29 ani și-a pierdut viața informațiile oferite de către poliție sunt în continuare puține, iar întrebările, multe. Oamenii se întreabă dacă nu cumva se încearcă „mușamalizarea” cazului.
Daniel David Foto Mediafax (2) jpg
Românii, campioni la neîncrederea față de știință. Avertismentul lui Daniel David: „Un risc de securitate națională”
Românii sunt pe primul loc în ceea ce privește neîncrederea față de știință/tehnologie, arată ultimul Eurobarometru. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a susținut că oamenii aleg să se documenteze singuri, nu prin instituții, ceea ce îi vulnerabilizează la conspirații și „fakenews”.
Sultan Murad III foto Wikipedia jpg
Povestea româncei care a ajuns soția unui sultan. "Grație anturajului de elită în care a intrat, l-a cucerit pe Murad al III-lea"
Fiică a lui Mircea Ciobanu, domnitorul Țării Românești și a Doamnei Chiajna, Dobra Hatun a avut o poveste de viață demnă de un film, fiind cea de-a treia soție a sultanului otoman Murad al III-lea și primind ulterior numele Nazperver Sultan.
Ceasul lui Mihai Eminescu scos la licitaţie jpeg
25 februarie: Ziua în care Mihai Eminescu a debutat în revista „Familia” din Oradea, cu poezia „De-aș avea...”
Pe 25 februarie 1866, Mihai Eminescu a debutat în revista „Familia” din Oradea cu poezia „De-aș avea...”. Aceasta a fost prima sa apariție publicată, moment care a marcat începutul activității sale literare.
Ulei de ricin pentru păr  5 beneficii pentru păr, faţă şi corp  Tratează acneea şi cearcănele! jpeg
Elixir natural pentru păr. Descoperă cum uleiul de cocos îți hrănește și reface părul
Părul tău este lipsit de volum și strălucire? Se rupe ușor și devine fragil? Din fericire, natura oferă soluții eficiente pentru a reda sănătatea și frumusețea podoabei capilare.
urna adobestock jpg
Descoperirea șocantă făcută pe o plajă din Italia. O urnă cu cenușă a fost găsită în nisip
Atunci când ne aflăm pe plajă, nu este deloc exclus să găsim diferite obiecte pierdute. De obicei, este vorba despre banalități pe care oamenii poate că nici măcar nu observă că le-au pierdut.
robert de niro netflix jpg
Robert De Niro își face debutul în seriale cu „Zero Day”, care a ajuns rapid pe primul loc pe Netflix
După o carieră de succes de șase decenii în cinematografie, Robert De Niro își face debutul în seriale de televiziune cu „Zero Day”, un thriller captivant despre amenințările cibernetice și jocurile de putere.