Prietenul meu

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

În vremurile astea grele și de încordare e un mare noroc să ai un prieten bun. Iar eu am unul, chiar la mine în apartament. (Ba chiar adesea îl am chiar sub plapumă.) Prietenul meu e un exemplu de purtare demnă și nobilă pentru mine și îmi ridică moralul, atunci cînd acesta alunecă spre zero. Și, spre deosebire de alții, nu mă cicălește și nu mă inspecteză. E suficient să-l simt cînd se lipește de mine. N-am nevoie să mă sfătuiesc cu el ca să știu cum să fac ca să scap de încordare, de îndoieli, de aprehensiuni, de frici. E destul să-i privesc umbletul și căutătura ochilor lui mari.

Prietenul meu e o natură întotdeauna senină și calmă. (Aproape chiar puțin prea placidă.) Asta poate și fiindcă nu ascultă în fiecare zi, la ora 13 fix, buletinul de știri ca să vadă cîți s-au mai infectat cu coronavirus, cîți se chinuie la ATI să respire, cîți au murit. Ba nici măcar nu tremură cînd îmi iau eu obligația să-i comunic sumbru cifrele pandemiei; nu se enervează cînd i le arăt pe știristele incompetente, nici nu-l încurajez cu veștile despre iminența vaccinului anti-COVID, dar nici nu-l fac să dispere cînd îl anunț sfaturile aproape de prisos ale docților și declarațiile politicienilor. În pofida îndemnurilor mele de a fi mai activ în societate, nu-i trece prin cap să se răstească la cei care nu poartă mască, atunci cînd îi povestesc despre nenorociții ăia, deși nici el nu poartă mască. Dar, curios, la el nu se răstește nimeni și nici un polițist nu-l amendează, deși să știți că nici de distanțarea socială nu-i pasă.

Nici măcar nu se isterizează cînd nu vine apa caldă. Are metoda lui autonomă de spălare și, credeți-mă, nu-i făptură mai curată decît el. Altfel, e preocupat doar cînd sună cineva la telefon sau la ușă: asta, fiindcă are o fire ospitalieră și caldă și se bucură de prietenii casei, care ne mai viziteză cîteodată.

N-a fost îngrijorat cînd l-am informat că s-ar putea să avem iarăși carantină. (În carantina trecută s-a îngrășat, de bine ce i-a mers.) Nu-l înfurie Ciolacu și Ponta, nu-l disperă hărțuielile dintre PNL și USR-PLUS. Iar dacă alegerile parlamentare de la noi nu-l preocupă, nici cele americane, despre a căror miză l-am informat cu de-amănuntul, nu l-au făcut să trepideze. Uneori indiferența asta politică a lui mă irită puțin. „Cum poți fi, dragul meu, atît de nesimțitor la politică, la soarta economiei, la viitorul omenirii, la bunăstarea planetei?” Cînd, de pildă, i-am atras atenția asupra posibilității nefericite a realegerii lui Trump, știți ce a făcut în chip de răspuns? S-a scărpinat după ureche!

Ce-l interesează sînt faptele eterne ale naturii: stă mult la geam neclintit și privește, ascultă și miroase enorm. Spre deosebire de mine, a văzut cu adevărat primăvara și vara, acum vede toamna: frunzele sînt frunze adevărate pentru el, ca și vrăbiile și gîndacii. Totul are însemnul autenticului – petele de lumină prin frunziș, norii scuturați de vînt, luna alunecînd printre blocuri, lătratul cîinilor în noapte. Nu vede numai conserve de realitate ca mine și, mă tem, ca și voi, îngropate sub concepte și cuvinte, de obicei înșelătoare, ci vede, simte „lucrul în sine”, pitulat ca un șoarece, de dincolo de vorbăria noastră.

După ce privește un timp, obosește și el, ca omu’, și se culcă. Doarme mult, liniștit și visează, cred, numai lucruri frumoase. Nepretențios, adoarme te miri pe unde – pe dulap, pe covor, pe canapea, pe birou: deunăzi a decis să-și așeze filozofia la căpătîi, adică un volum gros, cartonat, pe care scrie „NOICA – PLATON”. N-am îndrăznit să-l deștept, dar mai tîrziu l-am atenționat, cu o ușoară indignare: „Motan mare și gras ce ești, așa îi tratezi tu, drept pernă, pe marii filozofi, pe cele mai alese spirite naționale și universale? Mai bine te-ai ocupa să înveți ceva folositor de la ei!”.

Mă așteptam să se înfoaie și să-mi spună, cu un îndreptățit orgoliu, că unul ca el, ai cărui strămoși au fost divinizați în Egipt, are tot dreptul ca, în loc să-și pună filozofii în cap, să și-i pună sub cap, dacă așa are chef. Dar bunul meu prieten are o părere proastă despre controverse, considerînd că nu duc nicăieri. Așadar, cu seninătatea pe care n-o ai decît după un somn întremător, al meu Sfinx de apartament a rămas calm. M-a pus totuși în temă asupra părerii lui despre filozofie servindu-mă cu un căscat demn de un zeu fericit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.