Pandemie, absenteism și paradox

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Rezultatul parlamentarelor din 6 decembrie e pe cît de clar, pe atît de paradoxal: în condițiile unei participări minime la vot, PSD a cîștigat net alegerile cu cca 5 puncte procentuale peste PNL. Dar viitoarea majoritate și guvernul vor fi formate și dominate de PNL, iar PSD va intra (sau va rămîne în opoziție).

Motivul e evident: PSD, deși rămîne cel mai puternic partid din viitorul Parlament, nu mai are capacitatea de a forma o coaliție și nici o majoritate parlamentară. În schimb, PNL va forma o coaliție cu USR-PLUS (oricît de mult s-ar fi ciondănit aceștia în campanie, acum lucrurile sînt clare). Un ingredient devenit indispensabil al coaliției va fi UDMR. Pro România e sub pragul de 5%, iar Ponta a anunțat deja că se va ocupa mai mult de familie în viitor. Nu era sigură încă (luni dimineață) soarta PMP, dar se pare totuși că nici partidul lui Traian Băsescu nu va intra în Parlament.

Un partid nou, antisistem, populisto-extremist, antimască și antivaccinist, AUR, a intrat în Parlament cu 9%, dar, de asemenea, fără capacitatea de a forma coaliții și, de fapt, pare-se, nici dorindu-le.

Rezultatele mai bune pentru PSD și mai rele pentru PNL decît profețeau sondajele de opinie (inclusiv exit-poll-ul) sînt, retrospectiv, ușor de explicat. Absenteismul masiv, mai ales din partea electoratului mai informat și mai educat (al PNL și USR-PLUS), a avut, cred, o importantă contribuție. Dimpotrivă, electoratul mai puțin instruit al PSD, mai neîncrezător în coronavirus, dar și mai disciplinat, a participat în număr proporțional mai mare la vot, deși și aici sînt scăderi semnificative. În esență, situația epidemiologică considerabil mai rea acum decît la sfîrșitul lui septembrie, la locale, a ținut acasă mai mult pe cei care au ascultat de avertismentele guvernanților și ale medicilor.

Nu e, totuși, singura cauză a scorului slab al „centrului-dreapta”. De partea PNL a jucat un anumit rol uzura la guvernare într-o perioadă crîncenă, unele erori de management al crizei, poate și un accident nefericit precum cel de la spitalul din Piatra Neamț. Mulți oameni sînt în zilele astea frustrați și copleșiți: unii și-au pierdut job-ul, alții sînt supărați de închiderea școlilor, alții de imposibilitatea de a călători ori de piedicile puse înaintea socializării, care îi afectează mai ales pe cei tineri. Or, cum să-ți reverși mai bine frustrarea decît supărîndu-te, cu și fără motiv, pe partidul de guvernămînt? Și dacă totuși nu vei vota cu PSD, cel mai la îndemînă e să nu votezi deloc, considerînd că le dai astfel politicienilor de la putere o palmă și simțindu-te ceva mai bine cînd le vezi fețele ceva mai lungi după o zi și o noapte. Firește, soluția e infantilă, dar foarte mulți oameni „postmoderni” – și nu numai de la noi – au un psihic infantil sau adolescentin, în pofida vîrstei reale.

În cazul special al USR-PLUS, cu un rezultat mult mai bun decît acum patru ani (cînd era însă USR singur), dar considerabil mai rău decît la europarlamentare (și mai ales mai rău decît se aștepta și spera), s-ar putea să fi contat și certurile din interiorul partidului, și zigzagurile politicii din ultimul an. Nici votul din diaspora, mult diminuat și el din cauza pandemiei, n-a ajutat prea mult. (În dispora, AUR a ieșit – se pare – pe locul doi.)

O veste bună este căderea sub pragul electoral a Pro România (care a înghițit și ALDE). Vom scăpa de domnii Ponta și Tăriceanu, pedepsiți pe bună dreptate pentru minciunile și pentru trădările lor fără număr.

Vom avea deci, probabil, un al doilea Guvern Orban. Dar marea întrebare este cum vor reuși PNL și USR-PLUS să coopereze și să guverneze timp de patru ani grei. Mă neliniștesc, pe de o parte, trăsăturile încă antisistem ale USR mai ales, confuzia dintre ideal și real a multor membri și simpatizanți USR-PLUS. E adevărat că, așa cum s-a spus, PNL și USR-PLUS „sînt condamnate” să guverneze împreună, dar a trata guvernarea ca pe o „închisoare” nu-i o soluție. Nu de alta, dar s-ar putea ca deținutul mai june „să evadeze” la un moment dat.

Din păcate, lumea românească însăși e foarte divizată, iar faliile nu sînt numai între PSD și rest. E aproape inutil de subliniat că o guvernare eficientă și fără scandaluri e esențială pentru viitorul imediat, avînd enorma sarcină de a controla pandemia, de a asigura vaccinarea largă a populației, de a începe restaurarea economiei, inclusiv prin accesarea fondurilor europene, de a produce reformele multe dorite în justiție, în educație, în sănătate. Sper ca istoria să nu se repete și să nu vedem o reînviere a balamucului din Convenția Democrată a anilor ʼ90. Căci în caz contrar, peste patru ani, cînd vom avea simultan alegeri prezidențiale și parlamentare, PNL va juca rolul năruitului PNȚCD, AUR va juca în rolul defunctului PRM, iar PSD nu va face altceva decît ce a făcut întotdeauna: va juca pe sine însuși și se va juca cu noi toți.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Racheta lansata din Gaza catre Israel FOTO EPA EFE jpg
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen. Explozii deasupra Ierusalimului
Armata israeliană a anunţat joi că a interceptat o rachetă lansată din Yemen după ce sirenele de raid aerian au sunat în centrul ţării, potrivit unui comunicat, relatează AFP.
Radu Burnete FOTO Facebook
Radu Burnete devine consilierul lui Nicușor Dan pe probleme economice și sociale. Când își începe mandatul
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a acceptat propunerea lui Nicușor Dan de a fi consilierul său prezidențial pentru probleme economice și sociale. Decretul de numire a fost publicat joi, 29 mai, și intră în vigoare la 1 iulie.
vas de croaziera, foto shutterstock jpg
O femeie locuiește gratis pe vase de croazieră de un deceniu: „Beau ceai, stau la soare”. Se relaxează și câștigă lunar o sumă considerabilă
Să ajungi în destinații de top și să te bucuri de privilegiile unei croaziere pe bani puțini poate fi visul multora. Dar ce ai spune dacă ai afla că o femeie face toate acestea gratis? Și nu doar atât, ea câștigă zeci de mii de dolari lunar. Află-i povestea!
Marian Godină FOTO Facebook
Godină explică de ce susține decizia CCR. „V-ar conveni să vă faceți publice veniturile, conturile, mașina, casa?”
Celebrul polițist Marian Godină face notă discordantă cu valul de reacții care critică decizia CCR de joi - prin care declarațiile de avere nu vor mai fi publice- și consideră că cei mai mulți s-au revoltat gândindu-se la demnitari, nu la toți functionarii publici.
cartagena spania foto x
O țară din Europa caută 10.000 de voluntari pentru un studiu inedit. Ce băutură vor trebui să consume zilnic, timp de 4 ani
Spania se pregătește să testeze efectele consumului moderat de vin asupra sănătății, dorind să afle dacă un pahar de vin pe zi poate avea beneficii. Aceasta este întrebarea principală a unui studiu fără precedent inițiat de Universitatea din Navarra. Studiul va implica 10.000 de voluntari, cu vârste
Donald Trump FOTO Profimedia
Cum a agravat Donald Trump situația din Ucraina
Participarea lui Donald Trump la încercările de mediere a conflictului din Ucraina nu doar că s-a dovedit ineficientă, ci a contribuit, în opinia unora dintre analiștii occidentali, la agravarea situației de pe front.
spp jpg
Ofițerul SPP care face furori în online are și o baladă: „Tu, Luceafăr cu butoni / Semizeu picat din stele”
Ofițerul SPP care îl însoțește pe Nicușor Dan și care face furori pe rețelele sociale de câteva zile are și o baladă, în care sunt câteva dintre enumerat atuu-urile fizice ale tânărului „cu gamba lungă„ și suspinele pe care le-a provocat în „ginta femeiască”.
mihai fifor jpeg
Deputatul PSD Mihai Fifor, despre decizia CCR: „Cineva se joacă, insistent, cu focul pe lângă butelie”
Deputatul PSD Mihai Fifor critică dur hotărârea Curții Constituționale prin care declarațiile de avere nu vor mai fi publice, avertizând că această măsură riscă să submineze încrederea în instituțiile statului și să afecteze transparența funcțiilor publice.
image png
Acţiunile Romgaz au urcat joi la un maxim istoric. La cât a ajuns principalul indice al pieței de capital din România (BET)
Acţiunile Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România controlat de stat, au ajuns joi la un maxim istoric după o apreciere de 2,9%.