Numele crimei

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

O lungă perioadă de timp oamenii au fost convinși că între lucruri și numele acestora – fie proprii, fie comune – există o legătură directă, naturală și indisolubilă, astfel încît prin manipularea sau schimbarea numelui poți schimba imediat și anumite caracteristici ale lucrului sau ale persoanei purtătoare a numelui respectiv. După Biblie, ba și după Coran, numele „autentice” au fost date lucrurilor de primul Om, de Adam (al cărui nume, de altfel, nu înseamnă decît „om”); mai tîrziu, după nefericita experiență a Turnului Babel, acele nume primitive autentice ar fi fost amestecate și schimbate, astfel încît ele s-au depărtat de la adevăr. De aici și ideea (falsă) că oamenii comit erori fiindcă nu denumesc corect lucrurile. Așa se explică și de ce Dumnezeu schimbă uneori numele aleșilor săi, spre a le marca vocația pe care le-o acordă și a le decide soarta; patriarhul Avram („tată înalt”) devine, după legămînt, Avraam („tată de mulțimi”); lui Iacob, după înfruntarea cu îngerul de la vadul Iabocului, i se acordă un „nom de guerre”, „Israel”, însemnînd „se va lupta (cu) Dumnezeu”. Un nume „autentic” e considerat o posesiune prețioasă, mărturisind caracterul și destinul personajului care îl purta. David e iubit de Dumnezeu care-l salvează, ceea ce se anunță chiar prin numele său care înseamnă asta: „iubitul”. Solomon are o domnie lungă și pașnică: deloc întîmplător îl chema astfel – ceea ce înseamnă „pacea Lui“ (Dumnezeu). „Nomina omina” (numele sînt oracole), spuneau romanii. Cel mai departe pe această linie a mers, la vremea ei, Cabala: cunoașterea adevăratelor nume ale lui Dumnezeu (și ar fi foarte multe) ar permite influențarea, printr-un fel de magie, a stării interne a divinității (manifestate de cele „zece sephirot”-uri) și, prin urmare, în ultimă instanță grăbirea mîntuirii lumii și a venirii lui Mesia.

Gîndirea rațională a distrus toată această mitologie a „numelui adevărat”. A demonstrat că numele nu este legat de lucru, ci de concept sau de ideea pe care o avem despre lucru, iar legătura, deși puternică, n-are nimic natural sau necesar, ci e „construită” – ceea ce e atestat de pluralitatea limbilor. Numai că epoca noastră, în care renasc vechi superstiții și abundă așa-numitele „științe alternative” (în fapt imposturi), a reînviat și vechea teză biblico-cabalistică a „numelui adevărat”, cu corolarul ei esențial că, dacă schimbi numele care îți displac, schimbi cumva, ca prin magie, și realitatea la care numele se referă.

Căci ce altceva decît o asemenea cabală decăzută, decît redeșteptarea vechii magii sînt unele dintre excesele corectitudinii politice? După cum am auzit, se vrea acum și schimbarea titlului celebrului roman polițist al Agathei Christie, Zece negri mititei. (O face ultima ediție franceză, la cererea urmașului scriitoarei.) De acord, „nigger” (în ediția engleză) sau „négro” în franceză au conotații rasiste, iar epoca interbelică nu ducea deloc lipsă de rasism. Dar ce reușim noi, oamenii momentului, schimbînd după gustul de acum numele unor opere celebre? (Și asta-i numai începutul. În curînd le vom cenzura și conținutul.) Sperăm, inconștient sau semiconștient, să modificăm realitatea istorică, să ștergem ofensele din trecut, să dăm satisfacție urmașilor celor năpăstuiți, să ne ameliorăm imaginea nu tocmai fără fisuri dinaintea criticilor. Sperăm să nu mai fim indirect vinovați, vrem să ne reabilităm înaintea celor care nu ne-au iertat încă sau a urmașilor lor; la limită, am dori ca istoria să fie rescrisă prin intermediul unor nume noi, așa cum ne convine acum. Este, evident, o absurditate, un infantilism, o recădere nedemnă în vechea credință profund eronată în „autenticitatea” numelui. (Așa au făcut și revoluționarii de la 1789: luptele lor cu realitatea vieții, care nu se lăsa omorîtă prea lesne, au cuprins și schimbarea numelor lunilor anului, simbol al ciclicității timpului, adică al imperisabilității trecutului.) Nu mai sîntem rasiști, chipurile: în schimb, am devenit ipocriți, superstițioși, iraționali, pe lîngă lași și ridicoli. Sau cumva, fiindcă undeva, în sufletul nostru, sîntem în continuare și rasiști, și intoleranți, și șovini, dar pretindem că nu sîntem, scoatem de vinovat numele, care altminteri e în sine inocent. Are totuși un cusur: ne-a fost martor la vechi fărădelegi. De aceea, ca în orice tentativă de crimă perfectă, omorîm azi prea guralivul nume-martor, ca să abatem atenția de la vechile noastre crime.

Acum, nu-i nevoie deloc de „micile celule gri” ale lui Hercule Poirot spre a descoperi delictul și făptașul real în situația de față. Cazul e limpede: spre a-l aduce la lumină e nevoie doar de un pic de onestitate și de bun-simț. Dar și să nu fim lași. Nu schimbăm istoria tot îndulcind și schimbînd nume, ci înțelegînd-o și explicînd-o tuturor, inclusiv nouă înșine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Viața la țară în România Colaj Mutat la țară - viața fără ceas Facebook
„Părinții nu mai vor la bloc și insistă să cumpăr o casă la țară”. Visul idilic al multor pensionari care poate deveni un coșmar
Mutarea la țară după o viață petrecută în orașul poluat și aglomerat este un vis pentru mulți pensionari din România. Mulți idealizează viața la țară, fără a lua în considerare provocările, mai ales pentru persoanele trecute de prima tinerețe.
image png
Postul Paștelui 2025 - Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești
În perioada postului Paștelui credincioșii nu trebuie să fie atenți doar la alimentație, ci și la spiritualitate. Conexiunea cu Dumnezeu ar trebui să primeze nu doar în perioada postului, ci în fiecare zi. Este cunoscut faptul că rugăciunea te ajută să îți consolidezi relația cu divinitate, motiv pe
image png
Care este cea mai pitorească pistă de biciclete din Europa. Peisajele se schimbă rapid, de la păduri dense și munți până la orașe medievale. Trece prin trei țări
Cu o lungime de peste 125 km, acest traseu trece prin trei țări: Germania, Belgia și Luxemburg, și poartă cu sine amintiri ale unor vremuri tumultoase.
cub horoscop bani
Horoscop miercuri, 2 aprilie. O zodie va face bani ușor, iar alți nativi vor lega noi prietenii
Un nativ are șanse mari de a lega noi prietenii. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 2 aprilie.
Maldive foto 2 unsplash jpg
Distracție în paradisul din Maldive cu doar 30 de euro. Un vlogger ne arată ce nu vor agențiile de turism să știm
Vloggerul Cosmin Avram a ajuns în Maldive, un adevărat paradis turistic la care cei mai mulți români nici nu îndrăznesc să viseze. În loc să plătească sute sau chiar zeci de mii de euro pentru o singură noapte, românul a găsit cazări mai ieftine decât pe litoralul românesc
familie nou nascut   foto pixabay jpg
13 fraze dăunătoare pe care le spunem adesea copiilor noștri. Acestea fac daune ireparabile
Creșterea unui copil este o călătorie plină de momente frumoase, dar și de provocări. Ca părinți, trebuie să fim conștienți de puterea cuvintelor noastre.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Anunțul prin care Lidia Buble și-a speriat fanii: „Am vrut să știți asta de la mine”
Lidia Buble, una dintre cele mai iubite și apreciate artiste din România, a spus, pe 1 aprilie, că se retrage din industria muzicală. Anunțul a fost făcut de aceasta prin intermediul rețelelor de socializare.
Nicușor Dan Inquam Photos/ Flaviu Buboi
Nicuşor Dan, despre un posibil tur doi între Ponta și Simion: „Nu există ceva mai rău pentru România”
Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, susţine că şi-a dorit tot timpul susţinerea USR în campania sa, dar spune că nu poate interfera cu decizia partidului.
image png
Scapă de mirosul de ceapă, usturoi sau pește de pe mâini cu un singur lichid. Toate gospodinele îl au în bucătărie
Mirosurile neplăcute cauze de ceapă sau usturoi pot fi neutralizate cu ușurință cu câteva metode care promit să dea randament. Există mai multe metode eficiente despre care vom vorbi în continuarea acestui articol.