Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

15 octombrie 2020

Domnul Valentin Geambașu, într-un scurt comentariu la articolul meu de săptămîna trecută, se declară „deranjat” (nu fără ironie) de faptul că folosesc, uneori, termenul „provincial” în sens peiorativ. Mă grăbesc să-l liniștesc. Sînt născut la București, dar bunicul meu dinspre tată era bîrlădean, iar tata s-a născut la Turnu Măgurele. A fi născut în provincie nu implică nici o judecată de valoare asupra „provincialilor”. Eminescu era din Ipotești, Creangă din Humulești, Caragiale – din Haimanale. Și așa mai departe… Nu mai spun ce bășcălie a putut face nenea Iancu despre „Mitică, bucureșteanul par excellence”. Așa că nu vă neliniștiți, domnule Geambașu! Nasc și în provincie mari români, iar români de mîna a doua apar și pe străzile Capitalei. Cu alte cuvinte, există și bucureșteni provinciali, după cum există și provinciali de croială europeană.

Pe de altă parte, o rapidă privire aruncată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române vă va arăta că se folosește, de mult, și o accepțiune „negativă” a cuvîntului „provincial”: „persoană cu apucături sau cu deprinderi stîngace, naive”. În sens depreciativ, „provincialul” are, de obicei, complexul metropolei și etalează, ostentativ și contrafăcut, „maniere” de la „centru”. Dar tot asta face și bucureșteanul care se comportă „ca la Paris”… Pentru amuzante detalii, vezi Costache Negruzzi, „Fiziologia provințialului”. Pe scurt: poți fi la fel de bine „provincial” în metropolă și „metropolitan” în provincie. În formularea mea („trivialități provinciale”), am avut în vedere tipul de „polemică” grosolană caracteristică „marginalității” (periferiei) sociale (mahalaua e, și ea, un soi de „provincie” a orașului) și practicată pe scară largă de mulți dintre politicienii și gazetarii noștri. Atîta tot! În rest, domnule Geambașu, nu amestec niciodată, în „portretele” mele, batjocura privind obîrșia geografică a insului. Sînt un mare admirator al multor peisaje (urbane și naturale) ale provinciei. Știu și că „eternitatea s-a născut la sat” și socotesc că am avut noroc ca, înainte să frecventez liceul „Spiru Haret” din București, să beneficiez de experiența claselor primare la Pîrscov de pe Valea Buzăului (satul în care, cum am aflat mai tîrziu, se născuse marele poet Vasile Voiculescu). Una peste alta, iertați-mă dacă v-am indispus, dar fiți sigur că n-am nimic cu provincia din care, de fapt, facem parte cu toții, și nu pariez necondiționat pe metropolitanul fudul…

16 octombrie 2020

Aflu că dl profesor universitar doctor Alexandru Rafila s-a înscris în PSD, pentru a obține un loc preferențial pe lista de candidați la viitoarele alegeri parlamentare. În principiu, nu cred că opțiunile politice ale cuiva pot fi atribuite, neapărat, unor intenții impure. Democrația garantează oricărui cetățean libertatea de a se situa de orice parte a spectrului politic vrea. Sigur că opțiunile tale te definesc, spun ceva despre criteriile tale morale, despre atașamentele tale ideologice și despre strategiile tale civice. Dar nu poți fi judecat negativ pornind de la o radicală prezumție de vinovăție. Pe de altă parte, ca observator neînrăit, dar lucid, nu poți să nu observi că ai de a face cu o împrejurare oarecum stranie, caracteristică, poate, modului în care e înțeleasă politica pe meleagurile contemporane ale patriei. Știi, de o bună bucată de vreme, că, pentru opoziția pesedistă, un tenace cal de bătaie electoral este proasta administrare a pandemiei, de care se face vinovat guvernul. Iar dl Rafila e o piesă esențială în echipa căreia guvernul i-a delegat responsabilități reprezentative. Or, iată că dl Ciolacu îl absolvă pe președintele Societății Române de Microbiologie de orice „complicitate” la „relele” produse de executiv. Dintr-odată, el se (re)integrează în galeria băieților buni. La rîndul lui, dl Rafila devine solidar cu sumedenia de declarații ale PSD de natură să încurajeze felurite teorii ale conspirației, ale „manipulărilor” oficiale, ale dezinformării poporului în legătură cu situația reală a crizei sanitare. Ce să înțelegem?

Păi, înțelegem, iarăși și iarăși, că în țara noastră politica nu e decît un mic calcul privat sau de grup. Dl Rafila și-o fi zis, de pildă, că, pe termen lung, un fotoliu de parlamentar e mai comod, mai durabil și mai rentabil decît o poziție de combatant suprasolicitat pe un teren confuz și periculos. Și că, deci, e preferabil să răspunzi „pozitiv” unei invitații de partid, explicînd că o faci de dragul țării. PSD-ul, la rîndul lui, se gîndește să profite de rezonanța unui nume de „specialist” consacrat (chiar dacă perceput mai curînd ca ilustrînd, temporar, poziția guvernamentală) pentru a spori, cît de cît, onorabilitatea scadentă a propriei tabere. Cu alte cuvinte, facem politică pentru a ne ajusta CV-ul, veniturile și recolta electorală: dă bine titlul de „parlamentar”, așa cum dă bine și titlul academic de „doctor” în științe. Merită să facem totul pentru a obține, cu orice preț, asemenea certificate. Restul sînt detalii trecătoare. Iar partidele, cînd au probleme interne, caută mici sau mari vedete „colaterale”, aduse de pe margine, pentru a mima interesul pentru competență și eficiență, dincolo de istovitoare ciondăneli politice și de crampe intestine destabilizatoare… Important e să faci rost de voturi. Carevasăzică „pupat toți piața endependenți”! Pe acest fundal, n-ar mai lipsi decît trecerea în PNL sau PMP a pesediștilor scoși de dl Ciolacu de pe listele electorale. Adică de-alde Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Doctorul Mitralieră și cine s-o mai nimeri. Nu m-ar mira prea tare. Căci „toți sîntem români, mai mult sau mai puțin onești”…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

victor negrescu facebook jpg
Victor Negrescu: „E nevoie să regândim modul în care facem politică”. Cum va arăta viitorul PSD
Victor Negrescu, lider PSD și vicepreședinte al Parlamentului European, susține că social-democrații trebuie să regândească abordarea politică pentru a recâștiga „încrederea românilor”.
cerberus mormant1 jpeg
Descoperirea uimitoare făcută de arheologi în Italia. Ce a fost găsit într-un mormânt de 2000 de ani
Este un mormânt despre care arheologii cred că ar fi vechi de nu mai puțin de 2.000 de ani. Structura a fost scoasă la lumină în anul 2023, în orașul Giugliano, la nord-vest de Napoli.
Jennifer Lawrence  foto   Profimedia jpeg
„Te simți ca un extraterestru.” Lupta actriței Jennifer Lawrence cu depresia postnatală
În timpul unei conferințe de presă de la Festivalul de Film de la Cannes, actrița din „Hunger Games” a vorbit despre personajul ei din „Die, My Love”, o mamă cu depresie postnatală, cu care s-a identificat.
Petrișor Peiu fb jpg
Senatorul AUR Petrișor Peiu explică eșecul lui Simion: „Mobilizarea puternică”
Senatorul AUR Petrișor Peiu explică motivele pentru care George Simion a pierdut alegerile prezidențiale: mobilizarea partidelor în favoarea lui Nicușor Dan și decizii neinspirate ale AUR.
George Simion și a recunoscut înfrângerea Foto Captură video George Simion Facebook jpg
George Simion a părăsit țara după înfrângerea la prezidențiale. A fost văzut în aeroport alături de un controversat om de afaceri
La doar câteva ore după anunțarea oficială a rezultatelor alegerilor prezidențiale din România, liderul AUR, George Simion, a fost surprins pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni), într-o companie care a stârnit numeroase speculații.
Israelul desfășoară o amplă ofensivă în Fășia Gaza FOTO EPA EFE jpg
Israelul va permite intrarea unor ajutoare limitate în Gaza pentru a preveni o criză a foametei. Niciun progres în discuțiile de pace cu Hamas
Israelul a anunţat, duminică, că va permite intrarea unei cantităţi limitate de ajutoare umanitare în Gaza, după o blocadă de aproape trei luni, la câteva zile după ce experţi internaţionali în securitate alimentară au avertizat asupra riscului iminent de foamete în regiune, relatează AP
jj jpeg
Cine este câștigătorul Eurovision 2025 și care este mesajul baladei „Wasted Love”: „Este o nebunie absolută”
Austria a câștigat concursul Eurovision 2025, desfășurat în orașul elvețian Basel. Este cea de-a treia victorie a Austriei după succesul Conchitei Wurst și victoria lui Udo Juergens din 1966.
carne inghetata jpg
Iată de ce nu se gătește carne congelată, în cuptorul cu microunde
Poate că ai uitat să scoți carnea din congelator și te grăbești să pui carnea congelată în cuptorul cu microunde pentru a o dezgheța rapid ? Dar este oare o idee bună?
Două adolescente asamblează mitraliere PPD-40 în timpul asediului Leningradului (© Sergey Strunnikov / Wikimedia Commons)
Asediul Leningradului: atrocități la foc automat
Al Doilea Război Mondial a izbucnit în august 1939 prin semnarea Pactului Molotov – Ribbentrop, dar oficial se consideră că numai Germania a fost de vină și 1 septembrie 1939 a rămas în istorie drept începutul conflictului care a fost cu adevărat mondial.