Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 594 din 2-8 iulie 2015
Avanpremieră jpeg

22 iunie 2015 

Biserica pare să aibă dificultăţi (şi, la limită, iritări) cînd trebuie să comunice cu intelectualii, iar intelectualii au, la rîndul lor, dificultăţi să se raporteze la Biserică. Vina acestei suspensii a dialogului e împărţită. Biserica şi-a făcut un titlu de suveranitate din a dispreţui insensibilitatea la transcendenţă a „cărturarilor“, „fasoanele“ lor culturale, „raţionalismul“, laicizarea, uitarea tradiţiei, suficienţa „scientistă“, iar intelectualii tratează Biserica şi credinţa în genere drept atavism defazat, obscurantism, superstiţie pură, sursă de ignoranţă şi conflict global. În doze rezonabile, şi unii, şi ceilalţi pot părea îndreptăţiţi şi pot să-şi ilustreze idiosincrasiile cu „exemple“ grăitoare. Şi totuşi… Nici Biserica nu poate fi evacuată din viaţa şi istoria lumii, din alcătuirea intimă a umanităţii, şi nici intelectualii nu sînt de lepădat ca nişte excrescenţe malefice ale „modernităţii“. Credinţa nu e doar pentru naturile fruste, iar cultura nu e, neapărat, atee. Isprăvi demne de nobleţea condiţiei umane se pot găsi de ambele părţi. 

E interesant cum încearcă unii intelectuali să se „integreze“, să recupereze, totuşi, distanţa dintre ei şi Biserică, devenită o gravă criză de comunicare. E vorba, deci, nu de apostazia „recentă“, de cei care taie, cu un ireductibil complex de superioritate, punţile. Ci de cei care fac efortul să se acomodeze, să-i îmblînzească pe preoţi, să intre în „jocul“ lor, dintr-o inocentă nevoie de a nu rămîne izolaţi de comunitatea căreia îi aparţin din tată-n fiu. Din păcate, rezultatele sînt, adesea, mai curînd rizibile… 

Las deoparte categoria acelora care, pentru a-şi asuma credinţa, încearcă să ocolească sofistic problema existenţei lui Dumnezeu. Religia – spun ei – e bună, dar strict pe latura ei morală. Ea a creat un cod de comportament validat de veacuri întregi de experienţă socială, iar a adera la acest cod, la sistemul de valori şi norme pe care el îl presupune, nu implică, în mod necesar, credinţa într-un Dumnezeu personal şi întregul eşafodaj ritual produs de această credinţă. 

Rizibile mi se par, însă, alte două forme de „compromis“: 1) intelectualul care, înţelegînd că preoţii vor „simplitate“, adoptă un anumit deghizament ţărănesc: se îmbracă după modele rurale, gesticulează „cuviincios“, alege cuvinte şi sentinţe neaoşe, imită evlavia „babei Rada“, se preface, sfios, că nu mai are nici o legătură cu lumea cărţilor (altele decît Sf. Scriptură), cu moravurile orăşeneşti, cu „veacul“; 2) intelectualul care „se popeşte“: devine militant (mai ortodox decît ortodocşii), judecă orice întîrziere dubitativă, binecuvîntează casele în care intră, umblă prin lume cu un aer smerit, lăsînd mereu să se vadă că e „altfel“, şi anume cu un picior în Rai.

Aşadar, pe de o parte afectarea atemporală a unui plugar idilic, pe de alta uzurparea unei postùri de iluminat, chemat să-şi salveze semenii încă needificaţi. Două forme destructurante de inautenticitate. De care, însă, şi inadecvările Bisericii, cu strategiile şi stîngăciile ei publice, sînt responsabile. 

29 iunie 2015 

Un oarecare Cristian Mircescu, director al Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (acea instituţie care propune, între altele, temele, uneori halucinante, de la bacalaureat), şi-a publicat un CV deprimant prin conformism steril, platitudine mentală şi suficienţă birocratică. Nenorocirea e, însă, că acest tip de CV a devenit un „model“ ubicuu. Un nou limbaj de lemn a cucerit piaţa ofertelor de serviciu, aşa încît ai impresia că ai de-a face cu o armată de roboţi indiscernabili, exhibînd, fără excepţie, o sumă de „calificări“ standard: „abilităţi de comunicare“, „atitudine pozitivă“, „aptitudine pentru lucrul în echipă“, „stil pro-activ“, „capacitate de conceptualizare“, „bun organizator“ etc. Posesorul unui astfel de portret nu poate fi un om ca toţi oamenii, deşi se recomandă ca un soi de reuşită exemplară a speciei. Mereu „pozitiv“, mereu cu „conceptele“ la îndemînă, pro-activ pînă la isterie, gata să „comunice“ despre orice cu oricine, organizator insomniac, şef înnăscut de echipă, pe scurt, ditamai fiara corporatistă, educaţională, motivaţională, inspiraţională, inovaţională. Ne putem lăsa liniştiţi copiii pe mîinile lui. Va face din ei nişte primate decerebrate şi vesele…  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.