Mașa. Mașenka. Mașa Dinescu

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Lupta politică la noi jpeg

Cînd în preajma ta se întîmplă o nenorocire, primejdia curentă este ori „să n-ai cuvinte“, ori să te îneci în platitudini (legitime…). Știam că Mașa Dinescu suferă de o boală grea, pentru care nu există tratament și care, zi de zi, o împuțina pînă la desfigurare. E motivul pentru care nu mai dorea să fie vizitată. Nu din cochetărie, ci, din cîte o cunoșteam, dintr-o generoasă grijă pentru sensibilitatea vizitatorilor. Chinul ei sfîșietor ilustrează, pentru mine, seria de „întîmplări“ care mă fac să nu pricep nimic din strategiile Bunului Dumnezeu. Prefer, ca Iov, să-mi pun întrebări, să cer lămurire, să nu înțeleg logica „dreptului pedepsit“. Mașa era o prezență plină de grație, un interlocutor cald și inteligent, o fată minunată. Rareori am văzut un personaj care să îmbine, în chip firesc, radicalitatea energică și blîndețea iertătoare. Putea fi tranșantă, dar afectuoasă, sobră, dar plină de umor, harnică, dar bucuroasă de convivialitatea răgazurilor. Talentul ei de traducătoare, muzicalitatea firii ei, echilibrul judecății ei și răbdarea ei nobilă față de toate relele din jur îi dădeau un nimb de puritate interioară greu de uitat și de regăsit după dispariția ei. Întîlnirea cu ea avea, întotdeauna, un efect tonic, restaurator, de natură să recupereze, în orice împrejurare, normalitatea. Rolul ei, între altele, a fost – să nu se supere Mircea – și acela de a tempera cu delicatețe unele „spontaneități“ excesive ale partenerului ei… Nu mai vorbesc de calitățile ei de mamă, de finețea pedagogiei ei, de farmecul ei personal.

Capriciul istoric a făcut să trec, alături de familia ei, prin împrejurări severe, greu de înțeles, în toată aberația lor, de cei care au fost scutiți de experiența unui context politic dictatorial. Casa lui Dinescu era sub permanentă supraveghere, eventualii „oaspeți“ erau, la rîndul lor, „sub control“. Am continuat să mă întîlnesc cu Mircea, urmăriți, la zece pași în urmă, de „experții“ organelor. Pînă într-o zi, cînd o mînă drastică s-a instalat între noi (la propriu) și ni s-a interzis orice contact „peripatetic“. O vreme, am mai frecventat, sub vigilentă popreală, apartamentul din Bitoliei, profitînd de ospitalitatea nealterată a locatarilor lui. Iar în zilele revoluției, Mașa și Mircea s-au mutat la noi, în strada Paris, de teama unor „incidente“ greu de anticipat. Una peste alta, am trăit împreună o versiune insolită a prieteniei, prietenia riscantă, în metabolismul căreia prezența Mașei a fost mereu întremătoare, calmă, iradiind un geniu al firescului, care ne-a ajutat pe toți.

Evident, destinul individual nu poate fi „sistematizat“ nici în cheia resemnării, nici în cheia revoltei. M-am întrebat, de cîteva ori, în lunile din urmă, cum aș fi comentat, cu Mașa însăși, drama la care a fost condamnată. Nu cred că ar fi acceptat un dialog „constructiv“ și pedant. Ar fi preferat, poate, să vorbim despre autorii ei preferați, mulți traduși de ea în românește, cu rară îndemînare și empatie (și nu vorbesc doar de piese de teatru, dar și de Soljenițîn și Pasternak!). Așa că, în semn de omagiu prietenesc, prefer să îi reamintesc cîteva pasaje, care să ne facă veseli sau melancolici, fără fasoane, fără retorică, fără iluzii…

Așadar, pentru Mașa:

Cehov: „Oricine poate face față unei situații de criză, viața de zi cu zi în schimb ne dă gata.“

„Fericirea este o recompensă, dată celui care nu a căutat-o.“

„Dacă vi se dă o cafea, nu căutați în ea bere.“

„Fraților! Să bem pentru progres! Cine e împotrivă, să se scoale dacă are curaj!“ (i-ar fi plăcut mult lui nenea Iancu…)

Dostoievski: „Vremurile noastre sînt vremea mediocrității, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacității de a te apuca de treabă și a dorinței de a avea totul de-a gata!“

…Vorbe mereu la zi, vorbe fără de moarte, ca portretul Mașei în inimile celor care au cunoscut-o.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

secţie de votare Iaşi
Ce au decis autoritățile cu privire la suspendarea cursurile în vinerea dinaintea alegerilor
Ministerul Educaţiei a discutat cu inspectorii şcolari generali despre pregătirea alegerilor, stabilind că în zilele de vineri nu se impune suspendarea cursurilor la nivelul unităţilor de învăţământ unde sunt secţii de votare.
Arme FOTO Shutterstock jpg
Mai multe arme şi explozibili au fost găsite într-un apartament din Atena
Poliţia antiteroristă din Grecia a descoperit arme şi explozibili într-un apartament din centrul Atenei. Autoritățile suspectează că ar fi vorba de o ascunzătoare mai veche a unui grup de gherilă urbană inactiv.
Arsenal nuclear Rusia FOTO Shutterstock jpg
Rusia amenință cu un atac nuclear înainte de Crăciun
Sergey Markov, fostul purtător de cuvânt al președintelui Putin, a amenințat Occidentul că va urma un atac nuclear de Crăciun, asta după ce SUA au permis Ucrainei să folosească rachete pe teritoriul Rusiei, scrie presa britanică.
466007259 9362604090435216 2988747680277691282 n jpg
Două inele medievale, găsite în Mureș, la baza unui copac: Se cunosc în jur de 10 astfel de piese în lume
Într-o pădure din județul Mureș, pasionații de istorie au fost încântați în urma unei recente descoperiri care aduce în prim-plan fenomenul detectorismului din România. Două inele medievale, unul din aur și celălalt din argint, au fost găsite de Csaba Kolozsvari, un IT-ist din Ocna Mureș, în apropie
image png
Guvernatorul unei insule din Pacific sprijină cu 800 de milioane de dolari modernizarea armatei americane, în contextul amenințării Chinei
Guvernatorul Insulelor Mariane de Nord afirmă că „lumea se schimbă în Indo-Pacific”, în timp ce lucrările de dezvoltare a apărării continuă în teritoriul american.
Sebastian Popescu (37 de ani) s a născut pe 12 februarie 1982, în orașul Balș jpeg
Portret de candidat. Cine e Sebastian Popescu, cel mai tânăr doritor al fotoliului de la Cotroceni
Sebastian Constantin Popescu, fondatorul Partidului Noua Românie (PNR), este cel mai tânăr candidat la alegerile prezidențiale din acest an.
creier
Testul simplu care identifică pacienții cu afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer
Un test de cinci minute ar putea arăta dacă aveți un semn timpuriu al afecțiunii care afectează memoria. „Este una dintre cele mai simple și mai ieftine modalități de a identifica pacienții cu tulburări mintale care necesită analize neurologic”, susțin medicii.
sonde petrol foto shutterstock
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze şi-a schimbat denumirea în Federaţia Patronală a Energiei
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze şi-a schimbat denumirea în Federaţia Patronală a Energiei (FPE), din nevoia de sa adapta la noile tehnologii, în efortul colectiv naţional de reducere a emisiilor.
telefon jpg
Un angajat fals al unui service de telefoane a șantajat mai multe persoane că le va distribui datele personale. Ce dorea în schimb
Un clujean în vârstă de 32 de ani a fost arestat marți, fiind acuzat de şantaj, acces ilegal la sistem informatic şi alterarea integrităţii datelor informatice, precizează Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, potrivit Agerpres.