„Laudă nebuniei”

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Frica lui Putin jpeg

În mod ritual, în fiecare an cînd vine timpul testelor naționale și al Bac-ului, presa, ONG-urile și cîțiva demnitari gem pe întrecute că rezultatele sînt rele, promovabilitatea mică, lamentîndu-se că nu s-a avansat deloc pe calea unei reforme a sistemului educațional. Eu însă cred că această lamentare e fără temei. De fapt, rezultatele la cele două examinări sînt neașteptat de bune, chiar dacă în mod absolut ele sînt proaste. Nu înțelegeți contradicția? Mă explic.

Ce le-ar trebui copiilor noștri pentru ca să aibă rezultate școlare mai bune, pentru ca să nu trateze școala ca pe o osîndă și, mai ales, pentru ca și peste zece sau treizeci de ani să mai știe oleacă de istorie ori de fizică și, mai ales, să fi cîștigat pe viață gustul și plăcerea lecturii? Îi excludem aici pe cei mai deosebit dotați natural pentru o disciplină sau alta, ori pe cei foarte curioși, ori pe cei care au norocul să dea peste vreun profesor de excepție, capabil să trezească vocații, sau care s-au bucurat de un mediu familial stimulant. Ce le-ar trebui celorlalți, care, nativ, nu-s nici proști, nici lipsiți de spirit de observație, pentru a deveni niște oameni cărora școala le-a fost realmente de folos? Sigur, un mediu familial cît de cît favorabil. O programă mai puțin încărcată și, mai ales, mai puțin concepută de dragul meditatorilor și nu al copiilor. O atenție psihologică din partea educatorilor, îndeosebi la vîrste mici și la adolescență. Și așa mai departe.

Dar mai ales cred că au nevoie de modele sau, mai bine spus, au nevoie să nu mai aibă înainte constant numai contramodele. Or, media, rețelele sociale, viața de fiecare zi îi învață cu o forță de necontrariat că învățătura și cartea multă nu-ți asigură succesul în viață, ba de obicei chiar dăunează. Cazul recent al unui politician de rang înalt la județ, care abia la patruzeci și ceva de ani încearcă să-și ia bacalaureatul și, vai, îl pică, e cumva exemplar: omul s-a descurcat de minune fără Bac, a făcut afaceri profitabile, a ajuns un „greu” pe plan politic. Pînă la urmă, va lua trudnic Bac-ul și, presupun, va avansa și politic – poate la centru. Nu cu mult timp în urmă, elevul nostru corijent, dar isteț, a văzut o doamnă prim-ministru care avea dificultăți majore de exprimare, cu mari lacune de cultură generală, ba nu cunoștea nici măcar formula ariei cercului, deși pretindea că dăduse meditații la matematică. V-o amintiți? N-au dreptate cei care afirmă că elevii sînt puși să tocească inutil matematică? Dar uitați-vă la mai toți oamenii politici, miniștri, parlamentari etc., de ieri și de azi: cîți reușesc în mod spontan să vorbească fără să tortureze gramatica română și vocabularul? Și totuși au prosperat! Ce folosește mai mult? Să ai note de peste 9 la Bac sau să duci la școală copiii unui boss politic local, care să te propulseze? Elevul nostru e leneș, dar nu imbecil; vede, aude, observă ce se întîmplă în jurul lui, așa că va alege rezonabil.

Ce mai sesizează el în fiecare zi? Ce aude din familie, din vecini, ceas de ceas? Cumva că cineva, foarte talentat în copilărie la mate-fizică sau la pictură, a ajuns acum să aibă vilă cu bodyguarzi, mașini scumpe, colecție de ceasuri de lux etc.? Să fim serioși. Le vede mai curînd umilința, dezabuzarea, greața foștilor olimpici. Știe că agramații, imbecilii, ba chiar corupții urcă rapid și fără eforturi intelectuale treptele afirmării sociale și materiale. Iar fetele văd că puține femei inteligente și talentate prosperă în cariere prin meritele profesionale și că cele care urcă sînt propulsate fie ca foste secretare ale unor domni puternici, fie ca amante ale unor inși bogați. Nu-și va rîde fata cea deșteaptă și drăguță de toate discursurile feministe? Și, în general, nu-și va rîde elevul – fată sau băiat – de toate planurile de reformă a învățămîntului cînd aude limba de lemn a miniștrilor Educației? Va fi el îndemnat să citească mai mult și nu doar SMS-uri, ci și cărți, cînd vede că cei care citesc mult – tocilarii, altfel zis – abia dacă reușesc să ocupe un umil post de prof titular sau ceva similar? Și chiar dacă IT-iștii stau ceva mai bine material decît profii, sînt ei invidiat? În schimbul muncii în multinaționale, omul trebuie să știe o grămadă de lucruri grele – matematică, informatică – deși, dacă ar avea relațiile potrivite și instinctele de prădător deșteptate, n-ar avea nevoie nici de tabla înmulțirii ca să „se ajungă”.

Și așa se lămurește paradoxul de la început: ținînd seama de aceste teribil de puternice contramodele și de toate circumstanțele care îndeamnă spre disprețuirea învățăturii și a culturii, numărul celor care perseverează să ia 9 și 10 la testele naționale și la Bac rămîne neobișnuit de mare. E aproape un miracol că mai sînt în țara asta atîția „proști” care, pur și simplu, dau „școala vieții” pe școala-școală și care mai sînt și încurajați la această alegere împotriva firii de cîțiva profi și părinți nebuni!

Așadar, să nu ne mai lamentăm, ci dimpotrivă. Mare dreptate avea bătrînul Erasmus din Rotterdam cu a sa „Laudă nebuniei”!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

angajari curriculum vitae
Alba-neagra cu reducerea personalului bugetar. Ce angajări se fac la stat
În ciuda anunțurilor de reducere a personalului bugetar încă sunt ministere care fac angajări, fie prin concurs, cum e cazul Ministerului de Interne și al instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății, fie prin transfer, cum acționează Ministerul Investițiilor și Ministerul Economiei.
politia politist trafic jpg
Dialog halucinant între un polițist și un șofer: „Sunt o ființă umană și trăiesc în trup. Vă dau datele persoanei fictive comerciale”
Un șofer s-a filmat când spunea polițiștilor că el este „ființă umană” și că nu are nevoie de permis de conducere. Bărbatul mai susține că „persoana fictivă comercială creată de statul român” deține un astfel de document.
image png
Primăria Capitalei, fără bani și cu investițiile blocate. De ce spune Nicușor Dan că 2025 este unul pierdut pentru București
Anul acesta, Primăria Bucureștiului are o scădere a veniturilor după ce premierul Ciolacu a tăiat banii, favorizând primăriile de sector. A doua problemă o reprezintă cheltuielile enorme cu subvenționarea marilor servicii publice.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Veniturile de nababi ale judecătorilor CCR. Ce sporuri și beneficii au aceștia
Judecătorii CCR au venituri de peste 40.000 de lei și beneficiază de mai multe sporuri și beneficii. Unele dintre ele sunt primite și de alți angajați din cadrul Curții, precum și de foști membri CCR.
examen jpg
„Perle” la simularea de la Evaluarea Națională. „Autorul se ia de soare, că de ce l-a supărat?”
Pe 17 martie, elevii de clasa a VIII-a au susținut simularea pentru Evaluarea Națională la Limba Română și, ca în fiecare an, au apărut și „perlele”. Unele au luat naștere din cauza poeziei „Trezire”, scrisă de Lucian Blaga, în timp ce altele țin strict de gramatică.
2 MNAR activare corner IQOS 2 jpg
După trei zile de show-uri caracterizate de stil și eleganță, Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week se închide cu o petrecere surprinzătoare organizată de IQOS
Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week a tras cortina, dar despre festival și petrecerea de închidere organizată de IQOS se va vorbi încă multă vreme.
Pawnee, foto Shutterstock jpg
Orașul care oferă 50.000 de dolari ca să cumperi o casă și să te muți acolo. Care sunt condițiile?
Un mic oraș american pune în aplicare un proiect ambițios și oferă 50.000 de dolari celor care doresc să își cumpere o casă și să se mute acolo. Unde este posibil acest lucru, dar și care sunt condițiile?
Mihaela Bilic FOTO Facebook webp
Mihaela Bilic a dezvăluit cei doi factori care cresc riscul de îngrășare. Ce este complet interzis să facem atunci când mâncăm: „Atunci când stăm în canapea și...”
Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist a dezvăluit cei doi factori primordiali care pot influența riscul de îngrășare, dincolo de alimentație.
image png
Polonia a predat către Ucraina un jurnalist acuzat de propagandă pro-rusă
Autorităţile poloneze au predat Ucrainei un analist politic pe care Kievul îl acuză că este un propagandist al Kremlinului şi că a organizat la ordinul serviciilor secrete ruse demonstraţii în ţări din UE pentru a cere încetarea ajutorului acordat Ucrainei în războiul cu Rusia.