Cu mai multe zile în urmă am primit un text din partea doamnei avocat Sandra Grădinaru, din IaÈ™i, conferenÈ›iar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Am avut prilejul să o văd vorbind în cîteva emisiuni de televiziune È™i am fost plăcut impresionat de discursul dînsei: ferm, profesionist, convingător È™i, mai ales, foarte angajat civic, dincolo de „tehnicalitățile“ propriu-zise ale meseriei (dar fără neglijarea lor). Mi se pare util să propun È™i cititorilor noÈ™tri „scrisoarea“ doamnei avocat, preocupată, cum veÈ›i vedea, de o problemă esenÈ›ială, acută È™i, din păcate, tratată ineficient de instituÈ›iile aferente. Iată textul:

Domnule Pleșu,

Într-o È›ară în care se revendică drepturi de toate felurile È™i politicienii se ceartă tot timpul confiscîndu-ne atenÈ›ia, statisticile referitoare la infracÈ›iunile săvîrÈ™ite asupra minorilor sînt îngrijorătoare. Potrivit datelor furnizate de DirecÈ›ia de InvestigaÈ›ii Criminale din cadrul Inspectoratului General de PoliÈ›ie în perioada 30 aprilie 2018 – 20 mai 2019 (anterior cazului Caracal), 5.078 de minori dispăruseră în România. Totodată, numărul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor în mediul online a crescut în anul 2019 față de anul 2018, potrivit statisticilor furnizate de organizaÈ›ia „SalvaÈ›i Copiii“. Monitorizarea arată o creÈ™tere a numărului de astfel de cazuri, de la 1.813 raportate în anul 2018 la 2.713 cazuri raportate în anul 2019. E de ajuns să privim ce se întîmplă la porÈ›ile È™colilor primare sau ale grădiniÈ›elor la ora prînzului. Vedem zeci È™i zeci de părinÈ›i sau bunici veniÈ›i să-È™i ia copiii, de frică să nu li se întîmple ceva, să nu fie răpiÈ›i sau agresaÈ›i pe stradă. Vă amintiÈ›i, sînt sigură, versurile lui Eminescu: „Fiind băiet, păduri cutreieram…“ Ce vremuri! Azi, copiii nu mai îndrăznesc să cutreiere nici măcar strada din faÈ›a casei sau a È™colii… Spaima de a lăsa un copil singur, coÈ™marul că ar putea cădea pe mîna unui pedofil sînt nu doar È™tiri frecvente din ziare, sînt realități.

Sînt avocat È™i de peste 15 ani mi-am dedicat o parte a timpului pentru a apăra drepturile copiilor È™i ale bătrînilor, cele mai multe dintre ele pro bono. Am fost implicată în felurite cazuri umanitare prin intermediul fundaÈ›iei mele, activă de peste zece ani în judeÈ›ul IaÈ™i. În definitiv, ConstituÈ›ia României (ca È™i DeclaraÈ›ia privind drepturile copilului proclamată prin rezoluÈ›ia 1386 (XIV) a Adunării Generale a OrganizaÈ›iei NaÈ›iunilor Unite din 20 noiembrie 1959) garantează tuturor cetățenilor, inclusiv copiilor noÈ™tri, dreptul la viață È™i la integritate fizică È™i psihică. Numai că, din păcate, reacÈ›ia aproape nepăsătoare a autorităților, È™ubrezenia legislativă È™i lentoarea procedurilor încurajează creÈ™terea numărului de infracÈ›iuni avînd ca victime minori. Ne complacem cu toÈ›ii în colecÈ›ionarea de „breaking news“ despre tragedii, iar nu despre soluÈ›ii.

Cred că a sosit timpul să ne punem foarte serios problema siguranÈ›ei copiilor noÈ™tri (esenÈ›ială chiar pentru siguranÈ›a noastră) È™i să ne gîndim la atitudini È™i măsuri responsabile È™i eficiente. Iată, din unghi juridic, o listă de propuneri concrete:

1) Crearea la nivelul Inspectoratului General de PoliÈ›ie È™i a Inspectoratelor de PoliÈ›ie judeÈ›ene a unor Birouri de Investigare a InfracÈ›iunilor comise asupra Minorilor, în care să îÈ™i desfășoare activitatea ofiÈ›eri specializaÈ›i.

2) Repartizarea de urgență a dosarelor cu minori unor procurori specializaÈ›i în astfel de cazuri. Procurorul este obligat să investigheze cu celeritate È™i să utilizeze orice mijloc de probă este util pentru aflarea adevărului. Se impune È™i în astfel de cazuri utilizarea tehnicilor de supraveghere prevăzute de articolul 138 È™i următoarele din Codul de Procedură Penală (interceptarea comunicaÈ›iilor, accesul la un sistem informatic, supravegherea video-audio, localizarea prin mijloace tehnice È™.a.) în vederea tragerii la răspundere penală a celor vinovaÈ›i.

3) Avînd în vedere că timpul este un element esenÈ›ial atunci cînd există o investigaÈ›ie referitoare la dispariÈ›ia unui minor sau referitoare la o infracÈ›iune contra integrității minorului, urmărirea penală să se efectueze în maximum È™ase luni de zile.

4) În privinÈ›a infracÈ›iunilor care au proliferat în ultima vreme È™i au fost comise asupra copiilor, acestea să fie sancÈ›ionate numai cu închisoarea în regim de executare.

5) Eliminarea posibilității de eliberare condiționată a acestei categorii de infractori.

6) Se impune modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal al României, în sensul majorării limitelor de pedeapsă pentru infracÈ›iunile cu intenÈ›ie comise asupra minorilor.

7) Este necesară introducerea în conÈ›inutul constitutiv al infracÈ›iunilor contra persoanei (în situaÈ›ia în care subiectul pasiv este un minor) a unei forme agravante.

8) Modificarea legii privind executarea pedepselor, în sensul ca aceia care au săvîrÈ™it infracÈ›iuni cu intenÈ›ie asupra copiilor să execute pedeapsa pe toată durata acesteia în regim închis, fără posibilitatea de a fi modificat cu un regim mai blînd.

9) În cazurile de dispariÈ›ie a minorilor, orice persoană învestită cu autoritatea publică să aibă posibilitatea de a transmite de îndată datele minorului unui serviciu specializat din cadrul Inspectoratului General al PoliÈ›iei de Frontieră din România.

10) Controlul la frontieră să fie efectuat doar pe baza documentelor de călătorie È™i nu vizual, aÈ™a cum se întîmplă deseori în practică, È™i se impune confruntarea datelor cu Sistemul Informatic NaÈ›ional de Semnalări È™i în Sistemul de InformaÈ›ii Schengen.

Avem toate motivele să credem că rezolvarea unei probleme vitale, cum este problema siguranÈ›ei tinerei generaÈ›ii, nu  mai poate fi amînată. Timpul nu mai are răbdare! E cazul să nu mai avem nici noi!

Pentru conformitate, Andrei Pleșu

P.S. Doamna avocat Sandra Grădinaru invită, în sprijinul proiectului său, la o acÈ›iune intitulată „Siguranță pentru copiii României“. E vorba ca pe data de 20.03.2020, ziua echinocÈ›iului de primăvară, care simbolizează un nou început, toÈ›i cei care iubesc copiii acestei țări È™i vor să-i È™tie în siguranță să se oprească din activitatea lor pentru zece minute la ora 12. Inutil să spun că apreciez fără rezerve (dar È™i fără mari iluzii) acest efort de solidarizare a opiniei publice...