În apărarea celor fără apărare

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Lupta politică la noi jpeg

Cu mai multe zile în urmă am primit un text din partea doamnei avocat Sandra Grădinaru, din Iași, conferențiar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Am avut prilejul să o văd vorbind în cîteva emisiuni de televiziune și am fost plăcut impresionat de discursul dînsei: ferm, profesionist, convingător și, mai ales, foarte angajat civic, dincolo de „tehnicalitățile“ propriu-zise ale meseriei (dar fără neglijarea lor). Mi se pare util să propun și cititorilor noștri „scrisoarea“ doamnei avocat, preocupată, cum veți vedea, de o problemă esențială, acută și, din păcate, tratată ineficient de instituțiile aferente. Iată textul:

Domnule Pleșu,

Într-o țară în care se revendică drepturi de toate felurile și politicienii se ceartă tot timpul confiscîndu-ne atenția, statisticile referitoare la infracțiunile săvîrșite asupra minorilor sînt îngrijorătoare. Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție în perioada 30 aprilie 2018 – 20 mai 2019 (anterior cazului Caracal), 5.078 de minori dispăruseră în România. Totodată, numărul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor în mediul online a crescut în anul 2019 față de anul 2018, potrivit statisticilor furnizate de organizația „Salvați Copiii“. Monitorizarea arată o creștere a numărului de astfel de cazuri, de la 1.813 raportate în anul 2018 la 2.713 cazuri raportate în anul 2019. E de ajuns să privim ce se întîmplă la porțile școlilor primare sau ale grădinițelor la ora prînzului. Vedem zeci și zeci de părinți sau bunici veniți să-și ia copiii, de frică să nu li se întîmple ceva, să nu fie răpiți sau agresați pe stradă. Vă amintiți, sînt sigură, versurile lui Eminescu: „Fiind băiet, păduri cutreieram…“ Ce vremuri! Azi, copiii nu mai îndrăznesc să cutreiere nici măcar strada din fața casei sau a școlii… Spaima de a lăsa un copil singur, coșmarul că ar putea cădea pe mîna unui pedofil sînt nu doar știri frecvente din ziare, sînt realități.

Sînt avocat și de peste 15 ani mi-am dedicat o parte a timpului pentru a apăra drepturile copiilor și ale bătrînilor, cele mai multe dintre ele pro bono. Am fost implicată în felurite cazuri umanitare prin intermediul fundației mele, activă de peste zece ani în județul Iași. În definitiv, Constituția României (ca și Declarația privind drepturile copilului proclamată prin rezoluția 1386 (XIV) a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 20 noiembrie 1959) garantează tuturor cetățenilor, inclusiv copiilor noștri, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică. Numai că, din păcate, reacția aproape nepăsătoare a autorităților, șubrezenia legislativă și lentoarea procedurilor încurajează creșterea numărului de infracțiuni avînd ca victime minori. Ne complacem cu toții în colecționarea de „breaking news“ despre tragedii, iar nu despre soluții.

Cred că a sosit timpul să ne punem foarte serios problema siguranței copiilor noștri (esențială chiar pentru siguranța noastră) și să ne gîndim la atitudini și măsuri responsabile și eficiente. Iată, din unghi juridic, o listă de propuneri concrete:

1) Crearea la nivelul Inspectoratului General de Poliție și a Inspectoratelor de Poliție județene a unor Birouri de Investigare a Infracțiunilor comise asupra Minorilor, în care să își desfășoare activitatea ofițeri specializați.

2) Repartizarea de urgență a dosarelor cu minori unor procurori specializați în astfel de cazuri. Procurorul este obligat să investigheze cu celeritate și să utilizeze orice mijloc de probă este util pentru aflarea adevărului. Se impune și în astfel de cazuri utilizarea tehnicilor de supraveghere prevăzute de articolul 138 și următoarele din Codul de Procedură Penală (interceptarea comunicațiilor, accesul la un sistem informatic, supravegherea video-audio, localizarea prin mijloace tehnice ș.a.) în vederea tragerii la răspundere penală a celor vinovați.

3) Avînd în vedere că timpul este un element esențial atunci cînd există o investigație referitoare la dispariția unui minor sau referitoare la o infracțiune contra integrității minorului, urmărirea penală să se efectueze în maximum șase luni de zile.

4) În privința infracțiunilor care au proliferat în ultima vreme și au fost comise asupra copiilor, acestea să fie sancționate numai cu închisoarea în regim de executare.

5) Eliminarea posibilității de eliberare condiționată a acestei categorii de infractori.

6) Se impune modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal al României, în sensul majorării limitelor de pedeapsă pentru infracțiunile cu intenție comise asupra minorilor.

7) Este necesară introducerea în conținutul constitutiv al infracțiunilor contra persoanei (în situația în care subiectul pasiv este un minor) a unei forme agravante.

8) Modificarea legii privind executarea pedepselor, în sensul ca aceia care au săvîrșit infracțiuni cu intenție asupra copiilor să execute pedeapsa pe toată durata acesteia în regim închis, fără posibilitatea de a fi modificat cu un regim mai blînd.

9) În cazurile de dispariție a minorilor, orice persoană învestită cu autoritatea publică să aibă posibilitatea de a transmite de îndată datele minorului unui serviciu specializat din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din România.

10) Controlul la frontieră să fie efectuat doar pe baza documentelor de călătorie și nu vizual, așa cum se întîmplă deseori în practică, și se impune confruntarea datelor cu Sistemul Informatic Național de Semnalări și în Sistemul de Informații Schengen.

Avem toate motivele să credem că rezolvarea unei probleme vitale, cum este problema siguranței tinerei generații, nu  mai poate fi amînată. Timpul nu mai are răbdare! E cazul să nu mai avem nici noi!

Pentru conformitate, Andrei Pleșu

P.S. Doamna avocat Sandra Grădinaru invită, în sprijinul proiectului său, la o acțiune intitulată „Siguranță pentru copiii României“. E vorba ca pe data de 20.03.2020, ziua echinocțiului de primăvară, care simbolizează un nou început, toți cei care iubesc copiii acestei țări și vor să-i știe în siguranță să se oprească din activitatea lor pentru zece minute la ora 12. Inutil să spun că apreciez fără rezerve (dar și fără mari iluzii) acest efort de solidarizare a opiniei publice...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

CCR a validat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan FOTO Mediafax
Nicuşor Dan, pe aceeaşi linie cu Ilie Bolojan în ceea ce priveşte tăierea din banii acordaţi de stat partidelor politice. „Eu sunt pentru"
Nicuşor Dan a declarat joi că este de acord să se taie din subvenţiile acordate de stat partidelor politice, dar afirmă că suma ar fi nesemnificativă în raport cu deficitul bugetar.
Groenlanda, mărul discordiei de la Cercul Polar jpeg
Groenlanda alege Europa, nu America: acordul care schimbă jocul în Arctica
O concesiune minieră pe 30 de ani, semnată recent în Groenlanda cu un consorțiu european, pare să pună capăt — cel puțin pentru moment — ambițiilor Statelor Unite în regiunea arctică.
image png
Atunci când dragostea nu e de ajuns. De ce a divorțat Andreea Marin de primul soț, Cristian Gheorghiță, deși îl iubea enorm
Andreea Marin a bifat mai multe căsnicii de-a lungul vieții, iar mulți se gândesc că prima a fost cu Ștefan Bănică Jr., tatăl fiicei sale, Violeta. Pe când avea doar 21 de ani, fosta zână a surprizelor s-a căsătorit cu Cristian Gheorghiță, un bărbat pe care l-a iubit sincer și de care i-a fost greu
George Simion alături de lideri suveranisti din Polonia, foto Kancelaria Sejmu jpg
George Simion a dezvăluit ce a făcut în Polonia, în ziua validării alegerilor. „Prinde orbul, scoate-i ochii!”
George Simion a dezvăluit pe blogul său ce a făcut la Varşovia, după ce au apărut două fotografii cu el în capitala Poloniei, dar şi multe speculaţii privind prezenţa sa acolo.
plane 2899225 1280 (2) jpg
Ce se întâmplă cu deșeurile din toaleta avionului după folosire. Unde ajung, de fapt
Un subiect aparent banal – ce se întâmplă cu deșeurile din toaleta unui avion – a stârnit recent un val de reacții pe internet, după ce un pilot a decis să facă lumină.
image png
Detaliul uitat de la nunta Mihaelei Rădulescu cu Ștefan Bănică Jr. „Eu am dansat cu alții”
Mihaela Rădulescu și Ștefan Bănică Jr. au format unul dintre cele mai titrate cupluri ale showbiz-ului românesc. Povestea lor de dragoste a fost una cu scântei; cu toate acestea, vreme de doi ani de zile au fost căsătoriți. În ciuda relației pe care au avut-o, „Diva de la Monaco” vorbea în trecut de
ELON MUSK DRUJBA PROFIMEDIA jpg
Mărirea și decăderea lui Elon Musk. Reforma de carton a unui „vizionar” cu drujbă
Când Elon Musk a pășit în West Wing cu lanțul de drujbă metaforic pe umăr și promisiunea unei epurări istorice a birocrației federale, mulți l-au privit ca pe un cavaler tehnologic ce urma să răstoarne vechile metehne ale administrației.
Tragerea loto -loterie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Numerele câștigătoare de la tragerile Loto de joi, 22 mai. Report de peste 19,35 milioane de lei la Joker
Au avut loc noi trageri la jocurile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Numerele câștigătoare au fost afișate de Loteria Română joi, 22 mai, după ora 18:30.
1 manipulare jpg jpeg
România, vizată de o campanie de manipulare cu caracteristici rusești. Avertismentul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi că este „încă în desfăşurare” o campanie susţinută de manipulare şi interferenţă informaţională străină menită să influenţeze opinia publică din România, care „prezintă toate caracteristicile dezinformării ruseşti”.