„Facilități“ care-ți complică viața…

Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Presa românească de ieri şi azi jpeg

Tehnologia, mai ales cea avansată, e gîndită, pare-se, să ne simplifice viața. Nu mai e musai să te îngropi în biblioteci și să răsfoiești mii de pagini ca să obții informația de care ai nevoie: dai o căutare pe Google și-ai rezolvat! Nu mai trebuie să te duci la bancă, dacă ai nevoie de bani: plătești cu cardul. Banca e închisă? Ai bancomat. Încet-încet, nu va mai trebui să-ți conduci tu automobilul: vitezele se schimbă și singure, iar momentul pilotului automat este aproape. Nu mai e nevoie să știi adrese, trasee, cartiere ale orașului propriu. Ai la îndemînă cîrjele GPS sau Waze. Ca să nu mai vorbim de precizia și rapiditatea aduse în medicină de tot soiul de examene computerizate. Identificarea unui diagnostic nu mai pretinde neapărat de la medic o înzestrare esențială în practica tradițională a meseriei: simțul clinic. Lucrurile se rezolvă mult mai ușor manevrînd butoane, ecrane, aparatură sofisticată. Și așa mai departe. Se vorbește deja de apropiata înlocuire a omului prin roboți; metoda „copy-paste“ te face „doctor“ cît ai clipi, în orice domeniu; poți studia la „fără frecvență“, poți fi student prin corespondență, ai acces neîntrerupt, prin telefonul mobil, la orice și la oricine. Ca să comunici nu mai e nevoie de un interlocutor în carne și oase, ci doar de un instrument eficient și, paradoxal, de singurătate…

Năucit de acest asalt al „facilităților“ și fiind, prin natură, mai curînd conservator (adică „expirat“, cum mă simt tot mai des), nu mă pot abține să privesc înapoi, cu tandră melancolie, spre „complicațiile“ cu față umană ale trecutului. Știu, totuși, că fără progres nu merge. Mă străduiesc, deci, să mă adaptez din mers la iureșul înnoirii, dar, destul de des, capotez. Două exemple:

Sînt vechi client al unei cunoscute bănci autohtone. M-am descurcat binișor cu ea, pînă deunăzi, cînd am fost invitat să mă împrietenesc cu unu’ George! E o chestie nouă și, mi se spune, foarte deșteaptă. (Dar mai sînt și clienți, ca mine, insuficient dotați intelectual pentru a se ridica la înălțimea minunatului George…) George te ajută să faci un „banking inteligent“! Are mai multă memorie decît tine, e flexibil, imaginativ, intuitiv, prietenos – pe scurt, e „unic“. De ce a fost botezat astfel? În amintirea primului pilot automat din aviație, intrat în uz acum vreo sută de ani („Let George do it!“). Și e produsul unor echipe hipercalificate de IT-iști, psihologi, designeri și sociologi. Ei bine, mărturisesc cinstit, sînt prea mic pentru o asemenea adunare de creiere sublime. Ca să rezum: operațiuni pe care, pînă de curînd, le rezolvam – cu desuetul token – în aproximativ zece minute îmi iau acum, sub conducerea genialului George, o bună jumătate de oră de hărțuieli subtile. Știu: pentru că sînt cam prostuț, pentru că n-am suficientă experiență în materie electronică, pentru că nu sînt receptiv la noutate etc. Dar asta e! Or mai fi și alții ca mine. Ăstora, marea jucărică Gigi le cam împute viața…„Specialiștii“ îmi tot spun că aportul noii proceduri e tocmai „simplitatea“. O fi! Dar creierul meu se simte mai bine în preajma unei complicații bătătorite decît în preajma unui simplități „fine“, cu miros de Coco Chanel și croială Lagerfeld…

Al doilea exemplu ține de anexele farmaceutice ale vieții mele de om bătrîn. Și aici au apărut noutăți! Mai întîi, în mai toate farmaciile s-au ivit, dincolo de tejghea, generații noi: e vorba, în general, de fete tinere, foarte drăguțe și serviabile, dar care, adesea, par să fie în „practica“ de după terminarea studiilor: adică în intervalul de timp necesar primului contact cu „munca de teren“. Înțeleg, desigur, că nu le e ușor. Numărul medicamentelor a crescut isteric, pacienții sînt, nu o dată, capricioși și pisălogi, iar între cumpărători și „vînzători“ s-a interpus, fatalmente, un mic balaur: computerul, o sculă proiectată să ne simplifice tuturor viața. Drept care, ceri un medicament, tînăra farmacistă surîde amabil și trece la computer. Urmează o căutare „tehnică“, aplicată, cu trei rezultate posibile: 1) Nu avem, din păcate, medicamentul solicitat; 2) Ah (după eforturi care pot atinge un sfert de oră), a căzut sistemul, nu vă putem servi; 3) Da, o clipă! În acest (fericit) din urmă caz, domnișoara cu care dialoghezi dispare, precipitat, în „depozit“, printre interminabile rafturi. Dacă ai noroc, vine cu marfa. Dacă nu, o colegă e rugată să ajute: „Nu găsesc! Știi cumva unde ar putea să fie flaconul cutare?“ În cele din urmă pleci, puțin tulburat, dar bucuros de norocul propriu. Mai periculos e cînd ai de rezolvat o rețetă. Unele medicamente recomandate se găsesc, altele nu, altele se pot comanda pentru o dată ulterioară, altele nu se mai fabrică sau nu se mai importă. Chestia cea mai tare e însă alta. Dai rețeta, farmacistul aruncă o „răpide ochire“ asupra ei și îți spune, vag autocritic, că lanțul de farmacii pe care îl reprezintă nu lucrează cu casa de sănătate OPSNAJ (?!), ci cu ASMB (sau viceversa). Tu însă, biet client, n-ai cum să știi dinainte cu ce casă lucrează farmaciile pe care le frecventezi, iar medicul care a pus pe rețetă una din cele două (sau vreo a treia) nu știe nici el la ce firmă de cumpărat medicamente vei apela. Carevasăzică, blocaj total! Încep alergătura, incertitudinea, eșecul.

Amabilitatea excesivă poate fi și ea o „facilitate“ care îți poate înnoda urechile. Tot în cîte o farmacie poți avea următoarea experiență: te duci cu o listă de leacuri, alcătuită de medicul tău curant. Ei bine, uneori dai de o autoritate farmaceutică care nu prea e de acord cu gîndirea medicului… „V-a dat asta?! Vă spun sincer că nu v-aș sfătui! Ați mai luat? Eu vă sfătuiesc să luați altceva.“ (Urmează cîteva oferte pe care n-ai criterii să le accepți sau nu.) Una peste alta, ori ești slab de înger și pleci cu ce ți-a dat de cumpărat „expertul“ farmaciei, ori ești țîfnos și pleci trîntind ușa: „N-am venit să mă consultați, ci să-mi vindeți ce vă cer!“ (Nu-i vorbă că sînt și clienți care blochează ghișeul, povestindu-și, în detaliu, simptomele și cerînd sfaturi de viață…)

Să nu înțeleagă farmacistele și farmaciștii că bombăneala mea se poate generaliza. Am diabet, sînt cardiac (cu cinci bypass-uri), hipertensiv, insomniac, nițel depresiv ș.a.m.d. Nu sînt nebun să mă pun rău cu toți, mai ales că majoritatea sînt minunați. Am vrut doar să spun că, în serviciul public, abuzul de „facilități“ te poate sminti…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.