Déjà-vu

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Observatorilor și jurnaliștilor americani și occidentali (dar și publicului în mare parte) nu le vine să-și creadă ochilor zilele astea, cînd văd comportamentul lui Donald Trump care a pierdut alegerile și, deci, posibilitatea unui al doilea mandat. Nouă – „esticilor” – ne vine să credem, ba chiar avem sentimentul inconfortabil al unui déjà-vu. Inconfortabil, fiindcă nici noi nu ne așteptam să regăsim familiarul de la noi tocmai în America.

Nu-i decît ceva mai mult de o lună de cînd imens de volubila Gabriela Firea practic refuza să accepte înfrîngerea electorală din partea lui Nicușor Dan, deși aceasta era categorică. Ce făcea apoi? Pe de o parte, invoca tot felul de conspirații tenebroase, pe de alta, își punea acoliții să conteste în Justiție, în modul cel mai prostesc și fără dovezi, alegerea noului primar. Rezultatul? A durat o lună pînă ce Nicușor Dan a putut deveni primar. Dar dna Firea a fost și premiată de „noul” PSD – deopotrivă pentru înfrîngere, cît și pentru tergiversarea de a o accepta practic – cu un loc întîi pe lista pentru Senat. Un mod nici măcar prea subtil de a spune că Gabriela Firea n-a pierdut „cu adevărat”, ci i s-a făcut o nedreptate! Ai zice că Trump, care susține că „a fost furat” la alegeri și refuza duminică să-și recunoască înfrîngerea, a luat-o drept model pe fosta primăriță a Bucureștiului! Ce tristețe!

Și cîte n-am mai văzut la noi în Est! Mircea Geoană – cît o fi el azi de secretar adjunct NATO – nici acum nu e convins că a pierdut pe bune alegerile din 2009, despre care crede în continuare că i le-a furat Băsescu în cîrdășie cu Baconschi, fostul ambasador la Paris. Dragnea e convins că a fost doborît de o conspirație națională și internațională, Ponta voia să ne facă să credem că și denunțarea plagiatului său, și pierderea alegerilor prezidențiale din 2014 din cauza diasporei, și dezastrul de la Colectiv care l-a obligat să demisioneze din funcția de prim-ministru au fost toate niște comploturi urzite de servicii, puteri străine și inamici personali. Iar dacă mergem cu gîndul puțin înapoi nu putem să nu-l pomenim pe neuitatul Vadim Tudor, căruia, chipurile, i s-a furat președinția României de vreo două ori și în mod abject de către mari conspirații kaghebisto-iudaico-maghiare.

Este vorba pretutindeni în asemenea cazuri de oameni tarați psihic și intelectual, care nu pot accepta înfrîngerea decît, cel mult, dacă ea vine din partea unor forțe oculte. Și chiar și atunci, o acceptă greu, aproape trebuie scoși cu forța din poziția fruntașă pe care o ocupă. Vi-l amintiți pe Saddam Hussein, care se declara învingător cu inamicul lîngă Bagdad, cît și pe ministrul său de Externe, Tarik Aziz, care dădea un interviu triumfalist la CNN în vreme ce în fundal se vedeau rulînd tancurile americane? Acești oameni care s-au obișnuit – la diferite niveluri – să-i mintă pe alții în mod permanent și sistematic au construit o realitate fictivă atît de opacă, încît ei înșiși îi cad victimă, fără putință de a vedea dincolo de ea. Iar cînd magia puterii se destramă totuși, ultimul lucru este să-și recunoască responsabilitatea în înfrîngere.

În asemenea cazuri de autoiluzionare dusă pînă la extrem, anturajul – consilieri, miniștri, oameni din partidul respectiv etc. – devine esențial. Fără un anturaj servil și iresponsabil la rîndul lui, Alesul n-ar fi crezut toate bazaconiile. Cînd însă vine ora deșteptării, anturajul mai poate face un singur lucru respectabil: să-l deștepte cînd nu e încă prea tîrziu pe Ales și să-i amintească că nu-i Mesia, ci un muritor ca oricare altul, convocat urgent la întîlnire cu destinul și cu propria responsabilitate.

Dar, în ultimă instanță, contează mai puțin ce au crezut un Dragnea, Geoană, Firea, Vadim, Saddam sau ce crede acum Trump și ce vor crede, cînd va sosi timpul, un Putin sau un Lukașenko. Îngrijorător este că ei au smintit și smintesc milioane de oameni și – iată – nu numai în Est, ci și, acum, în lumea întreagă și în America. Zeci de ani de acum înainte vor exista numeroși oameni în lume care se vor declara convinși că marele președinte Trump, care a vrut să facă America „mare”, scuturînd-o de pleava stîngistă, homosexuală, colorată rasial și coruptă, a fost doborît, ca un stejar falnic, în urma unui complot diabolic urzit de democrați, liberali, trusturi de presă, multinaționale, servicii, chinezi, medici aserviți lui Fauci, Gates și Soros etc. care, după ce au inventat coronavirusul, ca să îndepărteze poporul de președintele său, au fraudat acum prin tot felul de metode numărarea voturilor.

Iar dacă le veți răspunde (cum li s-a și răspuns deja) că nu există dovezi de fraudă electorală, dat fiind că nimeni nu le-a putut descoperi, vă vor da răspunsul obișnuit în toate aceste situații: conspiratorii malefici l-au distrus nu numai pe Trump, ci au distrus și dovezile că l-au distrus.

P.S. Unii spun (inclusiv la noi): dar Trump a făcut și lucruri bune. Incontestabil. Și Hitler a făcut și lucruri bune. Toți cei menționați mai sus au făcut. Și Stalin a făcut, și Nero, iar Putin face în continuare multe lucruri bune. Căci Răul absolut e neputincios. Numai răul amestecat cu un anume bine pervertit e puternic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

klaus iohannis epa jpg
Klaus Iohannis se consultă cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului. PSD îl vrea pe Ciolacu premier în continuare
Președintele Klaus Iohannis urmează să se consulte duminică, 22 decembrie, cu liderii partidelor parlamentare, pentru desemnarea prim-ministrului.
Ianis Hagi (X, Twitter) jpg
Rangers, victorii pe linie cu Ianis Hagi titular. Nota primită de român după un nou joc reușit
Internaționalul tricolor, printre remarcații presei scoțiene.
test rutier (2) jpg
Mulți șoferi au probleme la această întrebare. În ce ordine vor trece vehiculele prin intersecție
Intersecțiile sunt o componentă integrală a experienței șofatului, iar pentru a le putea naviga în siguranță, este foarte important să cunoaștem regulile de circulație. Indiferent de situație, acestea ne explică de fiecare dată care este ordinea în care mașinile au prioritate și de ce.
stres sarbatori jpg
Așa poți reduce stresul de Sărbători!
Pregătirile pentru Crăciun pot decurge cu entuziasm și bucurie, mai ales când te gândești la timpul pe care urmează să-l petreci alături de toți cei dragi.
cosmin dragomir degustare sarmale Muzeul Sarmalelor 1024x680 jpg
Cosmin Dragomir, jurnalist culinar: „Formele primitive de sarmale au pornit de la folosirea frunzelor pentru a putea lua carnea din foc fără să te frigă“
Dincolo de aromele inedite care ne poartă cu gândul la copilărie, sarmalele sunt mai mult decât o mâncare tradițională – chiar o pagină din istoria culturală a țării noastre și un punct de legătură cu alte culturi.
AFP  20050413  APP1999120757306  v4  HighRes  RomaniaRevolution jpeg
CRONOLOGIE Decembrie 1989, când a început Revoluția și când a început lovitura de stat? De la „Armata e cu noi!“ la „Cine a tras în noi?“
Din 16 până în 22 decembrie, puterea a fost în mâna poporului – ei, cei mulți, care au stat în fața armelor și a tancurilor, au semnat cu sânge abolirea comunismului.
Colindători shutterstock(1) jpeg
Generația Z, la colind: tradițiile din boxele portabile și de pe social media
De la fenomen social și de împrietenire până la cerșetorie și act artistic, colindatul în 2024 pare că și-a pierdut într-o oarecare măsură sensurile și scopurile inițiale.
diana sucu facebook jpg
Mesajul unui suporter al clubului Genoa către soția lui Dan Șucu și reacția rapidă a acesteia
Omul de afaceri a cumpărat pachetul majoritar al grupării italiene.
expozitie gusturi din batrini   bucate de sarbatoare   muzeul judetean olt   foto alina mitran (54) jpg
Masa de Crăciun, la expoziție. Ce bucate puneau oltenii pe masă, în post și în zi de sărbătoare
Vin Sărbătorile, timp de reflecție, de bucurie și de bucate alese. În căutarea gustului din bătrâni, tinerii s-au pus la sfat cu profesorii lor și au pregătit tot ce pun mai bun oltenii pe masa de Crăciun de generații întregi.