Déjà-vu

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Observatorilor și jurnaliștilor americani și occidentali (dar și publicului în mare parte) nu le vine să-și creadă ochilor zilele astea, cînd văd comportamentul lui Donald Trump care a pierdut alegerile și, deci, posibilitatea unui al doilea mandat. Nouă – „esticilor” – ne vine să credem, ba chiar avem sentimentul inconfortabil al unui déjà-vu. Inconfortabil, fiindcă nici noi nu ne așteptam să regăsim familiarul de la noi tocmai în America.

Nu-i decît ceva mai mult de o lună de cînd imens de volubila Gabriela Firea practic refuza să accepte înfrîngerea electorală din partea lui Nicușor Dan, deși aceasta era categorică. Ce făcea apoi? Pe de o parte, invoca tot felul de conspirații tenebroase, pe de alta, își punea acoliții să conteste în Justiție, în modul cel mai prostesc și fără dovezi, alegerea noului primar. Rezultatul? A durat o lună pînă ce Nicușor Dan a putut deveni primar. Dar dna Firea a fost și premiată de „noul” PSD – deopotrivă pentru înfrîngere, cît și pentru tergiversarea de a o accepta practic – cu un loc întîi pe lista pentru Senat. Un mod nici măcar prea subtil de a spune că Gabriela Firea n-a pierdut „cu adevărat”, ci i s-a făcut o nedreptate! Ai zice că Trump, care susține că „a fost furat” la alegeri și refuza duminică să-și recunoască înfrîngerea, a luat-o drept model pe fosta primăriță a Bucureștiului! Ce tristețe!

Și cîte n-am mai văzut la noi în Est! Mircea Geoană – cît o fi el azi de secretar adjunct NATO – nici acum nu e convins că a pierdut pe bune alegerile din 2009, despre care crede în continuare că i le-a furat Băsescu în cîrdășie cu Baconschi, fostul ambasador la Paris. Dragnea e convins că a fost doborît de o conspirație națională și internațională, Ponta voia să ne facă să credem că și denunțarea plagiatului său, și pierderea alegerilor prezidențiale din 2014 din cauza diasporei, și dezastrul de la Colectiv care l-a obligat să demisioneze din funcția de prim-ministru au fost toate niște comploturi urzite de servicii, puteri străine și inamici personali. Iar dacă mergem cu gîndul puțin înapoi nu putem să nu-l pomenim pe neuitatul Vadim Tudor, căruia, chipurile, i s-a furat președinția României de vreo două ori și în mod abject de către mari conspirații kaghebisto-iudaico-maghiare.

Este vorba pretutindeni în asemenea cazuri de oameni tarați psihic și intelectual, care nu pot accepta înfrîngerea decît, cel mult, dacă ea vine din partea unor forțe oculte. Și chiar și atunci, o acceptă greu, aproape trebuie scoși cu forța din poziția fruntașă pe care o ocupă. Vi-l amintiți pe Saddam Hussein, care se declara învingător cu inamicul lîngă Bagdad, cît și pe ministrul său de Externe, Tarik Aziz, care dădea un interviu triumfalist la CNN în vreme ce în fundal se vedeau rulînd tancurile americane? Acești oameni care s-au obișnuit – la diferite niveluri – să-i mintă pe alții în mod permanent și sistematic au construit o realitate fictivă atît de opacă, încît ei înșiși îi cad victimă, fără putință de a vedea dincolo de ea. Iar cînd magia puterii se destramă totuși, ultimul lucru este să-și recunoască responsabilitatea în înfrîngere.

În asemenea cazuri de autoiluzionare dusă pînă la extrem, anturajul – consilieri, miniștri, oameni din partidul respectiv etc. – devine esențial. Fără un anturaj servil și iresponsabil la rîndul lui, Alesul n-ar fi crezut toate bazaconiile. Cînd însă vine ora deșteptării, anturajul mai poate face un singur lucru respectabil: să-l deștepte cînd nu e încă prea tîrziu pe Ales și să-i amintească că nu-i Mesia, ci un muritor ca oricare altul, convocat urgent la întîlnire cu destinul și cu propria responsabilitate.

Dar, în ultimă instanță, contează mai puțin ce au crezut un Dragnea, Geoană, Firea, Vadim, Saddam sau ce crede acum Trump și ce vor crede, cînd va sosi timpul, un Putin sau un Lukașenko. Îngrijorător este că ei au smintit și smintesc milioane de oameni și – iată – nu numai în Est, ci și, acum, în lumea întreagă și în America. Zeci de ani de acum înainte vor exista numeroși oameni în lume care se vor declara convinși că marele președinte Trump, care a vrut să facă America „mare”, scuturînd-o de pleava stîngistă, homosexuală, colorată rasial și coruptă, a fost doborît, ca un stejar falnic, în urma unui complot diabolic urzit de democrați, liberali, trusturi de presă, multinaționale, servicii, chinezi, medici aserviți lui Fauci, Gates și Soros etc. care, după ce au inventat coronavirusul, ca să îndepărteze poporul de președintele său, au fraudat acum prin tot felul de metode numărarea voturilor.

Iar dacă le veți răspunde (cum li s-a și răspuns deja) că nu există dovezi de fraudă electorală, dat fiind că nimeni nu le-a putut descoperi, vă vor da răspunsul obișnuit în toate aceste situații: conspiratorii malefici l-au distrus nu numai pe Trump, ci au distrus și dovezile că l-au distrus.

P.S. Unii spun (inclusiv la noi): dar Trump a făcut și lucruri bune. Incontestabil. Și Hitler a făcut și lucruri bune. Toți cei menționați mai sus au făcut. Și Stalin a făcut, și Nero, iar Putin face în continuare multe lucruri bune. Căci Răul absolut e neputincios. Numai răul amestecat cu un anume bine pervertit e puternic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gabi lunca
2 aprilie: Patru ani de la moartea a doi mari solişti de muzică lăutărească din cauza Covid-19
Pe 2 aprilie 2025 se împlinesc 4 ani de când muzica lăutărească românească a pierdut doi mari solişti, pe Gabi Luncă şi Nelu Ploieşteanu, care au murit după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19. Tot într-o zi de 2 aprilie a murit şi Elena Cuza, soţia primului domnitor al României moderne.
Steffen Heringhaus Foto five elements digital jpg
O companie românească a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv în topul celor mai bune agenții SEO din Europa
Agenția românească five elements digital, specializată în marketing digital pentru companii în creștere rapidă și branduri enterprise, a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv la European Search Awards 2025.
zodii pixabay jpg
Patru zodii vor avea parte de o transformare radicală în aprilie. Acești nativi vor reuși să renunțe la tot ce le făcea rău
Luna aprilie aduce schimbări majore pentru patru zodii, care vor avea ocazia să-și redefinească viața și să scape de tot ceea ce le împiedica evoluția.
panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
O femeie a încercat să deschidă ușa unui avion care zbura deasupra Oceanului Indian. Ce s-a întâmplat ulterior
O femeie a creat panică în timpul unui zbor din Bali, Indonezia, către Melbourne, Australia. Ea a încercat să deschidă ușa aeronavei, la bordul căreia se aflau 200 de oameni. Ce i s-a întâmplat ulterior?
Justin Bieber, Kim Kardashian, Sabrina Carpenter, foto Instagram jpg
Vedetele care inspiră Generația Z în alegerea numelui viitorului copil. Ele sunt cele mai iubite celebrități!
Vedetele sunt o sursă de inspirație nu numai în modă sau carieră, ci și în alegerea numelui pentru viitorul copil. În urma unui sondaj recent, s-a aflat care sunt modelele celebre care influențează viitorii părinți din Generația Z în această privință.
Stegarul Dac Foto Captură Video TikTok jpg
Stegarul Dac, plasat sub control judiciar după ce a agresat un jandarm. Procurorii i-au stabilit mai multe interdicții
Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a fost vizat într-un dosar penal după ce a agresat un jandarm în apropierea Arestului Central din Bucureşti. Poliția Capitalei anunță că bărbatul fost plasat sub control judiciar, având mai multe interdicții.
babe lumanari jpg
Când se aprind, de fapt, lumânări la mormintele celor dragi. Puțini știu ce semnifică cu adevărat această tradiție
Creștinii obișnuiesc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, însă puțini știu ce semnifică cu adevărat acest obicei. Tradiția nu simbolizează doar respectul față de cei trecuți în neființă, ci și un act spiritual care provine din cele mai vechi și religioase credințe.
lake 4166302 1280 jpg
Trei locuri exotice de pe glob pe care le poți vizita fără să dai mulți bani. Sunt luxoase, mai puțin cunoscute și oferă experiențe de neuitat
Să-ți petreci concediul într-o destinație exotică, cu facilități de lux, nu trebuie să fie un vis inaccesibil.
Castelul corvinilor  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL jpg
Castelul Corvinilor, șase secole de transformări uimitoare. Cum i s-a redat farmecul unei bijuterii arhitecturale
Castelul Corvinilor din Hunedoara trece prin ample lucrări de restaurare, menite să-i redea strălucirea pierdută în deceniile în care fusese „sufocat” de combinatul siderurgic. De-a lungul timpului, a trecut prin mai multe etape de refacere, care și-au pus amprenta asupra arhitecturii sale.