Coaliții

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Frica lui Putin jpeg

Deși au trecut treizeci și unu de ani de regim democratic, România n-are încă o experiență prea pozitivă a coalițiilor guvernamentale „adevărate”. Înțeleg prin „adevărate” acele coaliții formate din partide care au ponderi comparabile și negociază serios, nu cele formate conjunctural de un partid dominant și niște acoliți, așa cum a fost alianța dintre PSD și ALDE din ultimii ani.

Pînă în 1996, am avut „patrulaterul roșu”, format de PSD (numit pe atunci FDSN) cu partide național-comuniste, precum PRM, PSM sau PUNR. Această coaliție sinistră a fost înlocuită de alianța dintre Convenția Democratică (ea însăși formată din mai multe partide și organizații civice, dintre care cea mai importantă era Alianța Civică) și strămoșul PD-ului, numit pe atunci FSN. Istoria a înregistrat-o ca pe un eșec, avînd în vedere desele scandaluri din coaliție, deciziile contradictorii, lipsa unei conduceri ferme. Economia, obligată la reforme amînate pînă atunci, se prăbușea, șomajul și inflația băteau record după record. Totuși, a fost prima guvernare care a încercat să aplice consecvent un program reformist și pro-occidental. Nu întîmplător, în 1999, Uniunea Europeană a acceptat să înceapă cu România negocierile de aderare.

A urmat guvernarea cvasimonocoloră a lui Adrian Năstase, cu un PSD dominant. Acesta nu s-a mai putut alia cu PRM, avînd în vedere negocierile cu UE, și a fost susținut discret în Parlament de UDMR și, pînă la un punct, și de PNL. Orice s-ar spune, a fost o guvernare eficientă sub raport economic, obligată de UE să amelioreze legislația (de exemplu, dezincriminarea homosexualității sau înființarea DNA). N-a reformat de dragul reformei, ci din necesitate. A fost însă stabilă și relativ eficientă. Ceea ce nu se poate spune despre diferitele coaliții de guvernare formate în cele două mandate prezidențiale ale lui Traian Băsescu. Alianța D.A. n-a durat de facto mai mult de doi ani, asta după ce inițial ea trebuise să recurgă la „soluția imorală – atragerea partidului minuscul al lui Dan Voiculescu în barca guvernării. (Vă amintiți, poate, că deja în 2007, de Anul Nou, cînd România intra în UE, s-au ținut două mitinguri separate: la unul vorbea președintele Băsescu, la celălalt – prim-ministrul Popescu Tăriceanu.) Un prim Guvern Boc a încercat în 2008 o coaliție între PDL și PSD, eșuată în cîteva luni. Apoi am avut guverne Boc minoritare, susținute pînă la un punct de UDMR, pînă în 2012. Mai departe, s-a încercat rău-famata coaliție USL dintre PNL și PSD, apărută mai mult ca reacție la Traian Băsescu decît dintr-o unitate profundă de idei dintre cele două partide. A capotat și ea, cînd PNL s-a despărțit de foștii aliați, intrînd în opoziție și începînd procesul de unificare cu PDL. În 2016, cîștigînd alegerile cu peste 45%, PSD n-a mai avut nevoie decît de o coaliție fictivă cu un ALDE pitic. Iar din 2019 am avut un guvern monocolor și minoritar PNL.

S-ar părea deci că variantele cele mai comune la noi sînt: 1) o dominație PSD care își mai majorează susținerea în Parlament cu unul-două partide minuscule, cu UDMR și cu grupul minorităților, și care tinde să fie stabilă, fiind adesea condusă autoritar de un lider necontestat, precum Ion Iliescu, Adrian Năstase, Liviu Dragnea; 2) o coaliție anti-PSD, de cele mai multe ori instabilă, handicapată de certuri între partide și care se poate prăbuși chiar înainte de termen, cum s-a întîmplat în 2012.

În plus, se pare că ghinionul urmărește coalițiile anti-PSD: în 1996-2000, au fost urgențele unei reforme mult întîrziate de guvernul precedent; în 2009-2010, a lovit criza economică mondială; în 2021, cînd partidele de centru-dreapta revin la putere, nu vom scăpa de pandemie, iar criza economică rezultată ne va afecta încă ani de aici înainte. În schimb, guvernările PSD au beneficiat mai întotdeauna de o situație globală și europeană favorabilă. Asta și explică – măcar parțial – de ce, cînd au ajuns la putere, au făcut-o la scoruri bune, precum în 2000, în 2012 sau în 2016, după guvernul tehnocrat, dar chiar și acum, în 2020, cînd, în pofida așteptărilor multora, au reușit să rămînă cel mai mare partid din România, deși au pierdut guvernarea, neavînd cu cine se alia.

Acum avem din nou o coaliție anti-PSD: PNL – USR-PLUS – UDMR. Va fi ea mai solidă și mai eficientă decît au fost coalițiile în trecut? Vor fi respectate înțelegerile? Răfuielile inter- și intra-partide vor fi limitate? Liderii acestei coaliții noi vor fi înțelepți? Ar trebui. Căci oricum norocul, deocamdată, nu-i de partea ei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

minting protest sibiu foto facebook va vedem din sibiu
Comunitatea „Vă vedem din Sibiu” iese în stradă după decizia controversată a CCR: „O nouă Ordonanță 13”
Grupul civic „Vă vedem din Sibiu” anunță că va protesta din nou în Piața Mare, nemulțumit de hotărârea CCR privind secretizarea declarațiilor de avere și eliminarea obligației de a declara bunurile soțului sau soției.
WhatsApp Video 2025 05 29 at 11 44 36 mp4 thumbnail png
Crimă înfiorătoare în Dolj. Patronul unui bar a bătut patru ore un client. Victima, găsită decedată pe stradă
Un bărbat de 33 ani, dintr-o localitatea doljeană, a bătut cu cruzime un alt bărbat, ore întregi. Victima a fost în cele din urmă abandonată pe o stradă, fiind găsită fără viață a doua zi. Șocant este că de bătaie știau și alte persoane, însă nimeni n-a cerut ajutor pentru victimă.
Finaliștii de la „Chef la cuțite” s-au adunat la restaurantul lui chef Alexandru Sautner să sărbătorească terminarea sezonului 15
Ce va face câștigătorul „Chefi la cuțite” cu cei 30.000 de euro?! „O să ajut niște oameni…” Finaliștii au gătit, din nou, preparatele din finală, la restaurantul lui chef Sautner
Finaliștii de la „Chef la cuțite” s-au adunat la restaurantul lui chef Alexandru Sautner să sărbătorească terminarea sezonului 15.
Agenţia Naţională de Integritate
ANI, reacție la decizia CCR: „Poate afecta procesul de aderare la OCDE și angajamentele privind lupta împotriva corupţiei”
Oficialii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au transmis că decizia CCR referitoare la declaraţiile de avere şi interese poate încălca toate angajamentele asumate de România la nivel internaţional în ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei.
profimedia 1004807354 jpg
Performanță istorică reușită de Ana Bărbosu! România renaște în cel mai iubit sport, gimnastica
Performanță excepțională reușită de Ana Maria Bărbosu la Campionatele Europene de gimnastică! Ea a cucerit medalia de bronz la individual compus, aceasta fiind prima medalie obținută de România în această probă după 12 ani!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic un ardei iute
Rețetă de ardei iute murat în luna iunie. Se țin proaspeți în borcan toată vara și sunt crocanți și delicioși
Iată o rețetă simplă și de vară pentru ardei iute murat în luna iunie, perfectă pentru a-i păstra crocanți, proaspeți și delicioși pe toată durata verii – fără conservanți și fără fierbere.
ginecolog jpg
Cum și-a ruinat cariera un medic ginecolog din Petroșani. Gestul care l-a trimis în fața justiției
Un medic ginecolog de la Spitalul de Urgență din Petroșani a ajuns în centrul unui scandal de corupție care i-a pecetluit cariera. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut că a primit mită de la o pacientă în schimbul efectuării unei intervenții chirurgical
Drapele straine Timisoara FOTO Facebook/Dominic Fritz
Fritz propune ca averile demnitarilor să fie verificate automatizat: „Reforma ANI și ANAF, urgentă!”
Dominic Fritz, liderul interimar al USR, a comentat joi decizia Curții Constituționale a României, potrivit căreia declarațiile de avere și de interese nu mai trebuie să includă bunurile și veniturilor soților și copiilor.
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
Bancnota care valorează mii de euro. Dacă o ai acasă, ai putea câștiga o mică avere
O simplă bancnotă veche ar putea valora astăzi cât o mică avere. Interesul pentru bancnotele ieșite din circulație este în creștere, iar colecționarii sunt dispuși să plătească sume impresionante pentru exemplarele rare. Unele piese, considerate fără valoare în trecut, pot astăzi să îți schimbe viaț