AUR

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Sînt, după părerea mea, trei erori de judecată importante care au însoțit și mai însoțesc uneori noua prezență politică și parlamentară a AUR.

Prima este că AUR ar fi un partid conservator și, ca atare, el poate fi asociat spectrului democratic, eventual cu un plus de radicalism. Unul dintre liderii lui, George Simion, a confirmat că AUR e radical, dar nu și „extremist”. Fals: după cît se vede deja – și mai ales din textele neolegionare ale noului senator Sorin Lavric, susținute și de ceilalți conducători (Claudiu Târziu conducea cîndva revista neolegionară Rost) –, avem de-a face cu un partid extremist, care pune în discuție întreaga structură a statului democratic: promite nu numai „să disloce partidele din Parlament”, ci mai ales să „schimbe paradigma obedienței parlamentare”. Vor un stat teocratic-creștin-ortodox: „Vom regăsi gustul mistic de a fi creștini în umbra oricărei catapetesme din bisericile din ţară” (n.b. – Nu înțeleg cum o catapeteasmă, un fel de perete din interiorul bisericii, care separă camera altarului de naos, lasă umbră). Vor desprinderea de UE: „Am obosit să ne prefacem că luăm în serios minciuna socialismului venit de la Bruxelles”, scrie vehement Lavric, care, precum se cuvine cinului său, nu uită și de aluziile antisemite: „Ni s-a aplecat să-i suportăm pe agasanții masoreți marxiști, descinși din mantaua Anei Pauker, acum travestiți în democrați fariseici, care ne țin lecții despre binefacerile corectitudinii politice” (n.b. –  „Masoreții” sînt interpreți ai Bibliei ebraice, care au adăugat punctuația ce permite vocalizarea și deci o mai ușoară citire și înțelegere a textului.) Se adaugă noutățile momentului: refuzul măsurilor de carantinare (avocata Șoșoacă fiind starul partidului din acest punct de vedere). Mai vechile și dezgustătoarele derapaje misogine și rasiste ale aceluiași Sorin Lavric, abia acum însă sancționate de Uniunea Scriitorilor, se cunosc.

Adevărații conservatori, care sînt democrați și respectă libertatea religioasă și de conștiință, care știu că secularismul e una dintre cele mai importante valori ale modernității și care, în plus, cunosc bine istoria nu pot niciodată subscrie la un program teocratic exprimat lapidar în acest fel: „Noi vrem o Românie sub spectrul lui Hristos”. (Mă bucur, din acest punct de vedere, că unii dintre cei mai cunoscuți intelectuali conservatori au refuzat deja invitația nominală a lui Lavric de a se alătura AUR-ului.) Adevărații conservatori nu sînt nici neofasciști, nici adepți ai amestecului Bisericii în stat. Ei iubesc libertățile și nu contestă valoarea drepturilor omului, așa cum prețuiesc apartenența României la Uniunea Europeană.

Se face o a doua eroare cînd se afirmă că AUR s-a ivit în urma unei reacții la un alt partid radical sau extremist – de stînga de data aceasta –, USR. Este adevărat că există multe elemente reactive în comportamentul votanților AUR. Dar reprezentarea USR ca un partid extremist, chiar radical, este falsă. USR nu refuză democrația liberală, ci o susține, nu neagă secularismul, ci dimpotrivă, nu e misogin, rasist, șovin. Afirmația că USR sau unii dintre susținători sînt „marxiști”, fiindcă ar susține drepturile LGBT, e absurdă. Sigur că există încă puseuri „antisistem” în USR – care țin de istoria acestui partid provenit din societatea civilă. Ele nu erau însă de factură antidemocratică, precum în cazul AUR. Iar acum, cînd USR-PLUS va deveni un constituent esențial al unei coaliții de guvernare, e plauzibil ca ele să se atenueze.

A treia eroare este, după părerea mea, de a vedea o nenorocire în intrarea AUR în Parlament cu cca. 9% din voturi. Dimpotrivă, eu o consider un fapt cumva pozitiv – desigur, din alt punct de vedere decît adepții AUR. Șovinismul, conspiraționismul, impulsurile homofobe, antisemite, rasiste, iliberalismul sub toate formele existau de mult în societatea românească, dar, de la moartea lui C.V. Tudor, nu mai aveau un canal politic prin care să se exprime. Mai mult, asemenea impulsuri și tendințe nu pot lipsi într-o societate ca a noastră, așa cum nu lipsesc nici din democrațiile occidentale ori din America. Mi se pare grav însă ca ele să rămînă ignorate de clasa politică și de presă și să facă metastaze tăcute în alte partide sau asociații. Odată reunite în AUR, ele însă devin vizibile, se pot recunoaște, eticheta, clasifica și, bineînțeles, combate eficient. Este preferabil deci ca mizeria ideologică și umană a extremismului să se strîngă laolaltă și să aibă un chip și o siglă; era deci timpul să se întîmple așa ceva.

Prezența AUR e benefică și fiindcă, poate, va determina PSD (care nu o dată a adoptat teme ale iliberalismului populist) să devină mai rezonabil și chiar, cine știe, mai frecventabil. Există ceva mai rău decît el. De asemenea, tendințele conservatoare autentice din politică sau societate vor avea ocazia să se demarce și să se lase mai puțin confundate cu extremismul. AUR va deveni fundalul de care ele se vor desprinde și se vor vedea mai clar toți autenticii apărători ai democrației liberale – indiferent de nuanțele de dreapta sau de stînga ale acestora. Inamicul principal al „societății deschise” are acum un chip clar.

În rezumat, AUR nu este un partid autentic conservator, pretenția că el reacționează la „extremismul” din USR e falsă, iar ieșirea lui la lumină constituie, mai degrabă, un fapt pozitiv, ținînd de normalitatea vieții politice și sociale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Dan Negru, revoltat că prețul de intrare la Castelul Peleș este mai mare decât cel de la Versailles: „Regalitatea a dat-o în gard” VIDEO
Dan Negru a postat un filmuleț pe paginile sale de socializare în care arată că este mai scump să vizitezi Castelul Peleș, decât Palatul Versailles, al regilor Franței.
image
Detalii tulburătoare din dosarul polițistului omorât în timpul unei vânători ilegale. Cum a vrut inculpatul să ascundă fapta
Un tânăr polițist din București a murit după ce a fost împușcat în urma unei partide de vânătoare fără autorizație. Bărbatul care l-ar fi împușcat accidental a fost condamnat, dar nu și-a recunoscut faptele
image
Localnicii din „Toscana României”, călare pe biciclete electrice în loc de cai. Detaliile unui program turistic special FOTO
O regiune din Vâlcea, aflată pe faimosul traseu din Ținutul Vinului de Drăgășani, a accesat un proiect pe fonduri europene prin care a achiziționat 60 de biciclete electrice off-road pentru șase localități, menite să fie închiriate

HIstoria.ro

image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.
image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene.