Virusul care strică viața și piața

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Săptămînă neagră pentru finanțele globale. Principalele burse europene au înregistrat luni scăderi masive. Panica provocată de extinderea epidemiei de COVID-19 și prăbușirea prețului petrolului au afectat și tranzacțiile la bursă – cu consecințe nefaste pentru economie. La Paris, indicele CAC 40 a pierdut aproape 6%, după ce săptămîna se încheiase oricum pe scădere. La Frankfurt, indicele DAX a scăzut cu 7,4%, Bursa de Valori din Madrid a pierdut aproape 7%, cea de la Londra peste 8%.

Dar cea mai semnificativă tendință de pe piețele financiare nu este scăderea acțiunilor. Mult mai important este declinul randamentului la obligațiunile de stat americane. Cele pe termen de zece ani, care în februarie aveau încă un randament bun, de 1,6%, s-au prăbușit brusc: randamentul a ajuns la doar 0,43%, și asta doar din cauza unor noi împrumuturi angajate de guvernul american. Această scădere e și rezultatul unei cereri tot mai mari de investiții sigure. Într-un context economic complicat, marcat de incertitudini, investitorii vor să plaseze capital în zone sigure; dar asta înseamnă implicit încredere puțină și deci mai puțini bani în economia reală.

Gripa e un coșmar pentru investitori. E un coșmar pentru toată lumea. Cei care se bucură de declinul capitalului și întrezăresc deja cu satisfacție decesul capitalismului ar face bine să se gîndească la cauze & consecințe. Moralul scăzut al investitorilor e doar un prim simptom al unei boli insidioase. Prăbușirea piețelor americane și europene arată pe de o parte că economia nu e o abstracțiune, că ea depinde, pînă la urmă, de oameni, că există aici o relație de interdependență. În al doilea rînd, această criză evidențiază riscurile și contradicțiile economiei mondiale. Piețele se tem de o prăbușire a economiei reale. Iar perspectiva e cît se poate de plauzibilă. Pentru că teoria asta a dezvoltării continue, a creșterii consumului care generează bunăstare și profit, deci locuri de muncă, deci bunăstare, deci și mai mult consum etc., e contrazisă uneori de crize de acest tip. Circulația banilor se oprește atunci cînd un virus periculos ne obligă să stăm acasă. Companiile își reduc, de voie, de nevoie, activitatea. Consumul încetinește, deci generează mai puțină bunăstare, mai puține locuri de muncă etc. Pe fondul restricțiilor de circulație și de teama epidemiei, oamenii nu-și mai fac planuri de vacanță. Asta înseamnă, implicit, bani mai puțini în industria turismului și în transporturi, dar și scăderi semnificative pe orizontală: divertisment, marketing etc. Incertitudinea legată de locul de muncă reduce drastic pofta de consum pentru orice nu e de strictă necesitate. Perspectiva unei eventuale scăderi a veniturilor te face să te gîndești de două ori înainte să cumperi un automobil nou, o mașină de spălat sau chiar bunuri de larg consum mult mai puțin costisitoare. Pesimismul acesta dăunează grav economiei. Mîna invizibilă a pieței nu s-a spălat bine pe mîini și a făcut gripă. Odată ce economia e contaminată, boala începe să erodeze organele.

În anumite condiții, statul poate interveni pentru a compensa pierderile, subvenționînd sectoarele critice ale economiei. Dar „gripa“ asta nu se tratează cu o simplă perfuzie. Infuzia de capital poate doar să susțină funcțiile vitale. Remediul ar fi relansarea consumului. Cumva trebuie găsite resurse pentru a trăi cu virusul ăsta ca și cum n-ar exista. Dacă nu există deja, ar trebui înființat un minister al vieții în vremuri de coronavirus…

Riscul unei recesiuni globale a crescut. O scădere pe termen lung a consumului poate duce la o criză pentru companii, inclusiv la pierderi ale locurilor de muncă, notează Moody’s într-un raport. Impactul coronavirusului asupra creșterii economiei franceze va fi de „cîteva zecimi de puncte din PIB“, avertizează ministrul Economiei, Bruno Le Maire. În vreme ce Germania, cu o economie bazată în mare parte pe exportul de bunuri, se așteaptă la o scădere semnificativă. Germania e într-o poziție bună. Își permite o recesiune, căci produce, de mai mulți ani, excedent bugetar. România, în schimb, funcționează pe deficit. O scădere suplimentară a veniturilor la buget pe fondul recesiunii induse de coronavirus ar fi fatală.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.
Atracțiile fascinante ale zonei Van din Turcia Colaj Daciana Stoica pentru Adevărul
Marea Moartă a Turciei: civilizații pierdute, animale spectaculoase și legende fascinante, pe Drumul Mătăsii
Într-un peisaj vulcanic impresionant, aproape de granițele Turciei cu Iranul și Armenia, se află Lacul Van, remarcabil prin salinitatea și alcalinitatea ridicate, precum și prin vasta sa suprafață, fiind adesea comparat cu Marea Moartă. Acesta este un lac tectonic cu o istorie geologică unică.
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Frumoasa plantă de interior care înflorește pe tot parcursul anului, este ușor de întreținut și îți înfrumusețează casa
Dacă visezi să adaugi un strop de culoare și eleganță casei tale fără să îți dedici mult timp îngrijirii plantelor, violeta africană (Saintpaulia) este alegerea perfectă.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
„Trump este prea slab pentru a dicta Rusiei ce fel de lume trebuie să construiască“, susține o publicație apropiată Kremlinului
Într-o perioadă de înrăutățire a situației economice și politice din Statele Unite, administrația Trump riscă să adâncească diviziunile interne, oferind Rusiei oportunitatea de a-și consolida poziția pe scena internațională și de a avansa în direcția unei noi „Ialta”.