Viaţa fără interogaţii a lui Trump

Steven NADLER
Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Viaţa fără interogaţii a lui Trump jpeg

În Euthyphron (Despre pietate), unul dintre dialogurile de tinerețe ale lui Platon, Socrate se îndreaptă spre tribunalul din Atena, pentru a se apăra împotriva unor acuzații scornite, potrivit cărora ar corupe tineretul cetății și nu ar crede în zei. Dar, înainte să ajungă la tribunal, are loc o întîlnire care aruncă o lumină aparte asupra neajunsului celui mai însemnat al președintelui american Donald Trump.

În drum spre tribunal, acesta îl în-tîl-nește pe prietenul său Euthyphron, un tînăr care se îndrepta spre același loc, pentru a-și acuza propriul tată de uciderea prin imprudență a ucigașului unuia dintre sclavii săi. Euthyphron îi spune lui Socrate că face ceea ce trebuie să facă, deoarece un răufăcător vinovat de crimă trebuie pedepsit, indiferent dacă face parte din propria familie și indiferent dacă victima este o rudă sau un străin. Euthyphron insistă asupra faptului că fapta sa va fi pe placul zeilor, fiindcă îndeplinește ceea ce impune pietatea.

Fiind însă Socrate, Socrate transformă explicația lui Euthyphron într-o discuție mai amplă despre natura însăși a pietății. Socrate este convins că Euthyphron nu și-ar acuza propriul tată dacă nu ar fi absolut sigur că înfăptuiește astfel un act de pietate. Și totuși, din punct de vedere socratic, Euthyphron nu poate avea această certitudine dacă nu știe exact ce anume este pietatea.

Încercările lui Euthyphron de a defini pietatea nu fac față confruntării cu întrebările iscoditoare ale lui Socrate; el nu știe, în cele din urmă, ce este pietatea. La finalul lui Euthyphron, protagonistul omonim bate în retragere, precipitat și laș, după ce declară subit că are treburi mai importante de rezolvat.

Evident, scopul lui Platon în acest dialog nu este definirea pietății: Socrate nu ne spune dacă are o definiție mai bună decît cele neviabile, propuse de Euthy-phron. Platon vrea mai degrabă să arate că Euthyphron nu e conștient de faptul că nu știe ce anume e pietatea, și că el nu poate ști astfel dacă face ceea ce trebuie, atunci cînd își acuză tatăl.

Cunoașterea care provine din acest fel de introspecție este esențială pentru luarea oricărei decizii. Trebuie să cunoști caracterul moral al oricărei acțiuni pe care ai de gînd să o îndeplinești. Și pentru a ști asta, trebuie să fii conștient atît de ceea ce nu știi, cît și de ceea ce știi. Altfel, nu poți aprecia just caracterul moral sau imoral al propriilor fapte.

Astfel, o idee centrală a dialogului Euthyphron este existența a două tipuri de necunoaștere: a nu ști dacă o faptă este dreaptă sau nedreaptă; și a nu ști ce anume știi, și ce anume nu știi despre dreptate și nedreptate.

Această necunoaștere din urmă – necunoașterea propriei ignoranțe – este cea mai îngrijorătoare însușire a lui Trump. Multe dintre măsurile specifice propuse de Trump sînt neliniștitoare în sine; dar ele sînt cu atît mai neliniștitoare în lumina a ceea ce a spus (prin viu grai și pe Twitter) despre o mulțime de chestiuni interne și internaționale.

Trump a dovedit o profundă lipsă de înțelegere a unor probleme politice complexe de securitate națională, afaceri externe, imigrație, taxe, inegalitate economică, sănătate, educație, mediu, comerț, avorturi, libertate religioasă, libertate de exprimare și multe altele. Nu e de mirare că administrația sa a abordat, pînă acum, cele mai multe dintre aceste probleme de-a dreptul greșit – lipsit de pietate, chiar.

Asemenea lui Euthyphron, Trump nu crede doar că știe ceea ce știe, și că ceea ce știe e suficient pentru a lua decizii sănătoase; el e absolut sigur de asta. Această siguranță de sine arată că el nu și-a pus niciodată problema a ce anume nu știe. El pare incapabil să practice acel tip de reflecție introspectivă care dezvăluie lacunele propriei cunoașteri – și care este primul pas pentru a-ți spori cunoașterea asupra unui lucru.

Aroganța epistemologică a lui Trump este un lucru pe care îl tolerăm și încercăm să-l corectăm, la copii. Nu e o trăsătură pe care te aștepți să o întîlnești la adulții maturi și educați – și cu atît mai puțin la persoana care deține cea mai înaltă funcție, în cea mai puternică țară din lume.

Pe măsură ce președinția haotică a lui Trump continuă să se desfășoare, putem spune cu certitudine un singur lucru: orice măsură politică pe care acesta o aplică și orice decizie pe care o ia se petrec pe fondul unei ignoranțe profunde – al unei meta-ignoranțe, chiar. Și, din păcate, nimic nu e mai periculos pentru Statele Unite, pentru alte țări sau pentru întreaga planetă. 

Steven Nadler este profesor de Filozofie și Studii Iudaice la Universitatea din Wisconsin-Madison. 

© Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.