Un personaj negativ: autocorectul

Publicat în Dilema Veche nr. 820 din 7–13 noiembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Interacţiunea utilizatorilor cu diferite programe, aplicaţii şi funcţii ale dispozitivelor electronice nu a produs multe personificări. Cel puţin una este însă evidentă: crearea personajului Autocorect. Statutul special al acestuia e de înţeles: funcţia de corectare automată a unui text (chiar în timpul scrierii) acţionează adesea violent, producînd gafe, secvenţe umoristice, combinaţii de cuvinte absurde, de-a dreptul suprarealiste – deci enervări ale utilizatorilor, care simt nevoia să se confrunte cu un vinovat. În plus, funcţia de autocorectare intervine asupra limbajului, ceea ce o înzestrează cu trăsături prin excelenţă umane. Traducerea termenului englezesc autocorrect prin autocorectare e o abstracţie, căreia mulţi utilizatori îi preferă forma adaptată autocorect, substantiv comun şi aproape propriu, care apare adesea în registrul colocvial cu forma marcat orală autocorectu’.

Internetul e plin de întrebări şi sfaturi despre posibilitatea de dezactivare a funcţiei: „Cum mama naibii scap de el?“ – „Pe mine m-a doborît demult autocorectul ăsta“ (elforum.info). Sînt şi unele semne de satisfacţie – „mulțam fain autocorectului“ (forum.softpedia.com) –, dar, în general, personajul e învinovăţit – „autocorectul și-a făcut de cap“ (mygarage.ro) –, invocarea sa fiind însoţită de reproşuri şi imprecaţii (destule nereproductibile): „Autocorectu’ lu’ pește!“ (wordpress.com); „autocorectu lu mă-sa!“ (forum.clubmazda.ro) etc. Sînt frecvente scuzele care invocă acţiunea personajului negativ, identificat ca sursă a lipsei de coerenţă sau a erorilor de ortografie pe care interlocutorii le pot observa într-un mesaj: „Scuze, autocorectul știe ce face“ (wattpad.com); „În e-mail a apărut un cuvînt ciudat din cauza autocorectului“ (avantaje.ro). Scuza nu este totdeauna credibilă – şi a devenit tot mai puţin credibilă prin repetare –, ceea ce se vede din alte mesaje ironice: „dă vina pe autocorectu’ de pe telefon, ca să nu creadă lumea ca eşti (încă) în clasa a II-a“ (ebihoreanul.ro); „Haha, dar ştii că autocorectul ăsta se uită şi el la om înainte…“ (trafictube.ro).

Corectarea automată e subiect de glume şi de „perle“ culese de utilizatori: „Iată mai jos o galerie a celor mai haioase mesaje născute din grabă sau cu ajutorul autocorectului“ (observatorulph.ro). Nu sînt rare cazurile în care cineva păstrează mesajul greşit sau absurd de dragul efectului său comic: „alergatul după bărbați (bărbate, după autocorectu’ rîjniței gînditoare din dotare“ (groparu.ro). O secvenţă glumeaţă, tipică registrului colocvial, este cea aluzivă, în care o apariţie lexicală nemotivată este explicată prin formula rudeniei: „Cine e Sabin? fratele lui Autocorrect“ (zoso.ro).

Riscurile interacţiunii dintre utilizator şi funcţia de autocorectare sînt un fenomen general, manifestat în orice limbă; un tip special de efecte umoristice este produs de corectarea unui text într-o limbă anume, atunci cînd funcţia de autocorectare este setată pentru altă limbă.

Cum se vede din numeroasele exemple de mai sus, în română termenul a fost adaptat ortografic şi morfologic; varianta care păstrează ortografia etimonului (autocorrect) are mai puţine atestări: „eventualele greșeli de scriere poartă vina autocorrectului“ (3la3.ro); „dau de colegii cu plânsetele/planşetele (vorba autocorrectului adevăr grăieşte) pe genunchi“ (blogspot.com).

Desigur, pe lîngă popularul autocorect circulă şi echivalente (cu şi fără majuscule, cu şi fără cratimă) ca autocorectare / auto-corectare, Auto-Corectare, autocorecţie. Într-un set de sfaturi practice am găsit şi formula paradoxală autocorectare incorectă: „Cînd trimiteți texte, mesaje de poștă electronică și alte mesaje de pe telefonul smartphone toată ziua, este frustrant să vă încetiniți prin greșeli și autocorectări incorecte“ (eyewated com).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.