Un oraș mai curat, mai atractiv, mai uman

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Un oraș mai curat, mai atractiv, mai uman jpeg

La New York, Broadway a devenit o stradă dedicată pietonilor și cicliștilor. Această transformare a presupus o perioadă de tranziție îndelungată și numeroase adaptări și intervenții la intersecțiile cu celelalte bulevarde. Pandantul european al bulevardului din metropola americană, Gran Vía din Madrid, urmează să treacă, în următorii cinci ani, prin același tip de transformare: obiectivul este ca, la final, pe Gran Vía să circule doar pietonii, cicliștii, taxiurile și mașinile de livrare. Planul, susținut de partidele de stînga și de numeroase organizații de mediu, stîrnește controverse. Mașina personală a devenit mijlocul de transport privilegiat al madrilenilor. De ce ar renunța la acest privilegiu? La Berlin, autoritățile locale s-au angajat să închidă circulației auto unul dintre cele mai emblematice bulevarde ale capitalei, Unter den Linden. Și acolo s-au iscat numeroase controverse. Doar că situația e oarecum diferită. Spațiul public a devenit un vast cîmp de luptă în plan ideologic. Unele argumente sînt furnizate tocmai de activiștii de stînga. Pentru ei, planul de pietonalizare ar fi doar o modalitate de a face bulevardul mai atractiv pentru turiști și de a face viața mai plăcută pentru locuitorii (înstăriți) ai cartierelor adiacente. Restricțiile de circulație pentru mașini vor avea drept consecință o accentuare a fenomenului de gentrificare, adică vor produce noi și insuportabile inechități pentru locuitorii mai săraci ai orașului. Dincolo de micile sau marile războaie ideologice, decongestionarea traficului pare să fi devenit principalul obiectiv al politicilor de urbanism în multe metropole occidentale. Cetățenii sînt invitați să renunțe la mașini cu promisiunea că li se va oferi, în schimb, un oraș mai curat, mai atractiv, mai uman.

Această tendință de „pietonalizare“ a orașelor livrează deja rezultate notabile. Modelul „orașului pietonal“ a fost conceput și aplicat la Copenhaga, în ultimul deceniu, de celebrul urbanist Jan Gehl. Planul prevede, printre altele, lărgirea trotuarelor, transformarea străzilor în zone comerciale, reducerea vitezei de circulație a mașinilor, eliminarea progresivă a locurilor de parcare din centru, promovarea bicicletei ca modalitate principală de deplasare pe distanţe scurte şi medii prin amenajarea de piste dedicate. Și în Finlanda, autorităţile locale încearcă să găsească soluţii pentru a descuraja traficul de maşini. Planul cel mai ambiţios, elaborat de edilii capitalei Helsinki, vizează dispariția şoferului-cu-maşină-proprie în favoarea transportului în comun inteligent: autobuze cu trasee flexibile, în funcţie de comenzile primite din partea utilizatorilor. Scopul acestui program de remodelare a oraşului este scăderea timpului petrecut în trafic, eliminarea congestiilor, scăderea substanţială a poluării, reducerea numărului de accidente rutiere şi reutilizarea locurilor de parcare în beneficiul populaţiei. Iar capitala Norvegiei, Oslo, se pregăteşte să elimine maşinile personale din zona centrală. Pe lîngă dezvoltarea sistemelor de transport integrate şi automate, primăria promite să ofere cetăţenilor mai mult spaţiu pentru divertisment şi mai multă verdeaţă, eliminînd, treptat, locurile de parcare din interiorul inelului central. Centrul oraşului va deveni o amplă zonă pietonală întreruptă doar în cîteva puncte de trasee de transport în comun.

Mult mai aproape de noi, la Viena, primăria a decis să transforme Mariahilfer Strasse în zonă pietonală, un proces care a presupus investiții considerabile și riscuri politice importante pentru aleșii locali: proiectul a fost, inițial, aspru criticat. Interdicția de a circula cu mașina pe bulevardul central nu a fost bine primită. Asta pînă cînd au apărut rezultatele. Astăzi – printre altele, și datorită acestei măsuri radicale –, Viena e considerată a fi orașul european cel mai „locuibil“. Numărul mașinilor personale a scăzut constant în ultimii zece ani, pe măsură ce soluțiile de transport în comun au devenit tot mai fiabile. Viena a devenit una dintre capitalele europene cu cel mai scăzut trafic de mașini: sînt 370 de autovehicule la mia de locuitori.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

coalitie PSD PNL USR UDMR si minoritati 5, foto Guvern jpg
De ce le este frică cel mai mult căpușelor și sugativelor abonate la bugetul de stat
Când aud de curățenia instituțiilor bugetofage și repetitivul răspuns ”Nu sunt Bani!” îi apucă damblalele, pentru că ei vor bani la discreție nu tăierea diverselor proiecte și programe de drenare bugetară spre familile politice, corupte, ticăloase care se înfruptă din sacul bugetar!
banner Jasmine jpg
Cum a topit celebra dansatoare de belly-dance Jasmine aproape 9 kilograme, într-o lună?! Temișan și Ozana Barabancea au slăbit la fel: „Nu am de gând să mă opresc aici”
Jasmine a reinterpretat-o pe Marilyn Monroe, în prezentarea Soniei Trifan de la Bukarest Fashion Week. Dansatoarea a apărut pe podium cu aproximativ 9 kilograme în minus.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Răzvan Marin, un nou început: românul schimbă fotbalul italian cu cel elen
Jucătorul din țara noastră a semnat cu o altă echipă.
Tramvai Imperio Metropoltan  jpg
Tramvaiul 41, suspendat pentru tot restul verii. Linia este una dintre cele mai aglomerate din Capitală
Tramvaiul 41, una dintre cele mai utilizate linii de transport din Capitală, va fi suspendat. Măsura este necesară pentru finalizarea lucrărilor la Prelungirea Ghencea, unde se reconfigurează intersecții, se amenajează noi stații și se refac trecerile de pietoni.
iaht accident portavionul uss midway captura video jpg
Imagini virale cu un iaht care lovește portavionul-muzeu USS Midway. Căpitanul, beat, a încercat să fugă
Imaginile cu momentul în care un iaht privat a lovit portavionul-muzeu USS Midway, în portul San Diego, au devenit virale pe reţelele de socializare. Căpitanul, care se afla în stare de ebrietate, a fost arestat de Paza de Coastă.
adelina pestritu jpg
Adelina Pestrițu, amendată și lăsată fără permisul de conducere: „Îmi pare sincer rău”
Adelina Pestrițu, una dintre cele mai urmărite vedete din mediul online românesc, trece printr-un moment neplăcut după ce a rămas fără permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Incidentul a avut loc în București, pe bulevardul Charles de Gaulle din Sectorul 1, marți, 23 iulie, în jurul
Capture PNG
„Toți erau în pericol”. Mărturii în cazul copilului de 10 ani care și-a înjunghiat unchiul agresiv
Noi detalii au fost dezvăluite în cazul băiatului de doar 10 ani, care și-a ucis unchiul ca să-și apere mama și frații. Apropiații bărbatului spun că nu este pentru prima oară când acesta a fost violent.
afm a aprobat 174 de noi dosare de finantare pentru programul rabla destinate persoanelor juridice s6595 1200x727 jpg
Când va demara Rabla auto. Detalii oficiale
Ministrul Mediului, Diana-Anda Buzoianu, a anunțat joi, după ședința de Guvern, care este bugetul și când va fi lansat programul Rabla auto.
Ioan Bendei FOTO Mediafax
A murit omul de afaceri Ioan Bendei, fostul administrator RCS-RDS. A fost implicat într-un dosar penal alături de Dumitru Dragomir
A murit omul de afaceri Ioan Bendei, fostul administrator al celei mai mari companii de telecomunicații din România, RCS-RDS, el fiind considerat omul de încredere și acționar majoritar al companiei, Zoltan Teszari. Avea 68 de ani.