Un gînd galopînd cu „rhythm-ul” la maximum

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

În peisajul universitar românesc și mai ales în cel al literelor, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu începe în ultimii ani să ocupe un loc de prim-plan și printr-o serie de proiecte care propun căi de cercetare noi sau care deschid spațiul universitar și al cercetării către cultura vie, care se creează acum și, simultan, mediind între aceasta și public.

Un astfel de exemplu este proiectul Colonial, postcolonial și autocolonial în literatura română, derulat în parteneriat cu AFCN. Am fost invitat, alături de Minidora Sălcudean, Diana Nechit, Ruxandra Gîdei, Anca Martin, Cătălina Stanislav, Oana Ciucă, Robert Elekes, Mihnea Bâlici, în cadrul acestui proiect (după ce în urmă cu vreo doi ani am mai fost invitat în altul, ocazie cu care mai mulți scriitori români au avut întîlniri în librării cu cititori și cu elevi în diverse unități școlare) la o întîlnire-dezbatere cu doi artiști muzicali din sfera rap și spoken word, Kazi Ploae și raku.

Spun mai întîi că meritul pentru aceste proiecte și pentru evenimentele desfășurate în cadrul acestora este al unei echipe foarte tinere, din care îi numesc pe Ștefan Baghiu și pe Vlad Pojoga, tineri universitari sibieni aflați sub coordonarea unor alți universitari, nume importante ale literaturii, criticii literare și teoriei literare cum sînt Andrei Terian, Dragoș Varga sau Radu Vancu. De altfel, dezbaterea la care am participat a fost moderată de Ștefan Baghiu și de Radu Vancu, ambii fiind, dintre oamenii de litere pe care îi cunosc direct sau indirect, printre cei mai informați la zi cu fenomenul poetic național și universal.

Revenind la eveniment și la proiectul sub umbrela căruia s-a desfășurat, acesta deschide o ușă către un dialog direct, nemijlocit și pînă acum absent, cel puțin la noi, între cultura instituționalizată, de tip academic, și cea underground și a artelor performative. Asimilat de percepția comună, cel puțin la noi, vulgarului, rap-ul este de fapt, prin chiar numele său – acronim de la Rhythm and poetry – o fomă de extremă actualitate a poeziei, caracterizată prin rostirea ritmată a rimelor (flow), prin jocuri de cuvinte, iar la nivel stilistic prin întrepătrunderea elementelor de discurs, de proză, de poezie și de muzică.

Spuneam mai sus că la noi genul este asimilat mai ales vulgarității, existînd percepția – facilă și eronată – că este vorba despre o contracultură (și chiar de-ar fi așa, tot ar merita atenția și respectul analizei și teoretizării), că promovează comportamente și idei indecente, că uzează de un limbaj licențios (fapt parțial adevărat, dar nu mai mult decît o fac multe alte opere literare clasicizate), că este, așadar, un fenomen condamnabil, de evitat și de nerecomandat tinerilor nici ca formă de existență, nici ca subiect de studiu.

Dacă în privința unor trupe rap pot fi acceptate aceste considerații, ele nu au totuși valabilitate universală, și acest lucru poate fi lesne observat de orice om lipsit de prejudecăți culturale care citește unele texte ale unor raper-i de prim-plan, fie ei de la noi, fie din alte spații culturale. De altfel, cum a și amintit Radu Vancu în timpul dialogului, în spațiul anglo-saxon mai ales există studii academice despre poezia unor raper-i celebri.

Este adevărat că, așa cum și Kazi Ploae, și raku au subliniat („Grei fără idei ca-ntr-un cinematograf, / Învață trei scheme, după vor să le ceri autograf”, zice raku într-o piesă mai veche), albumele valoroase ale hip-hoper-ilor autohtoni pot fi numărate pe degete, marea masă a lor fiind extrem de comercială, bazîndu-se pe o versificație facilă, pe un ritm tipic neevoluat, pe o simbolistică rudimentară și adesea violentă sau a depravării, dar nu este mai puțin adevărat că orice artă, inclusiv literatura, are pe lîngă bagajul valoros un excedent de balast care se situează în zona nonvaloricului sau a vulgarului.

Revenind pentru cîteva idei la întîlnirea cu cei doi artiști (în paranteză spun și că a avut loc în spațiul extrem de generos al Muzeului Astra, pe care nu trebuie să-l ratați cînd treceți prin Sibiu), am fost foarte plăcut impresionat în primul rînd de colocvialitatea cu care aceștia au abordat dialogul și de maniera extrem de naturală, de umană, aș spune, care a caracterizat raportarea lor la interlocutori. Am avut față în față (într-o seară și la o bere cu Kazi) artiști lipsiți de ifose sau de vedetisme, preocupați să își definească arta și să ofere instrumente de comprehensiune a ei. Cu raku, dialogul a fost centrat pe dimensiunea stilistică a performării. Interesant, el a pornit prin a-și delimita discursul din piese de cel poetic, poate din modestie, recunoscînd că nu este la curent cu poezia contemporană, lecturile și influențele literare pe care le resimte (sau pe care nu le resimte el direct, dar care aș zice eu că pot fi uneori identificate) fiind aproape exclusiv din bibliografia școlară. Fără să se spună direct aceste lucruri, am simțit în textele lui – dar și, printre rînduri, în dialog – o nostalgie a identitarului, nu o dată venind vorba despre poezia lui Coșbuc, spre exemplu (poate mă înșel, dar o piesă ca „Aici la noi“ mi se pare că se trage din „Noi“ a lui Coșbuc, cu o mutație tematică dinspre identitar înspre social). Mi-a plăcut mult raku, o simplitate a sa aproape ingenuă, amestecată cu un fel de stînjeneală și, în același timp, bucurie că există în sfîrșit semne de interes serios acordat efortului lor creator.

De fapt, bucuria aceasta a manifestat-o și Kazi Ploae, mai mult sau mai puțin explicit în dezbatere, dar și în discuțiile purtate informal. Un artist mult mai dark, cu o poezie elaborată, care demonstrează un efort de purificare a ideilor, adesea pînă la ermetism. Nu intru în analiză de text acum, dar Kazi mi s-a părut un poet autentic, ros interior de efortul și de nevoia de a se exprima în texte care au în mod cert puritate poetică. Și în același timp un om cu care te poți simți prieten de la prima bere. M-a frapat și mi-a plăcut atașamentul pe care i l-am simțit față de omenesc în general și față de românitate în special. Nu găsesc acum o formulă de a spune asta într-un fel în care să pară mai puțin clișeistic sau patetic. Dar nu e nimic patetic în muzica și versurile lui.

Închei repede, reafirmînd că mi se par excelente și necesare aceste deschideri către cultura marginalității, de oricare fel ar fi aceasta.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.