Tradiții euro-narniene

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Eu m-am amuzat întotdeauna tare prin Bruxelles. În capul meu, l-am botezat Euro-Narnia. Nivelul de ipocrizie în Euro-Narnia e magnific. Pentru mine, întreg sistemul pare a fi construit pe pupincurism atroce deghizat ca profesionalism și ambiție.

Oameni aparent normali la cap vorbesc o limbă neinteligibilă pentru marea noastră majoritate – bruxelleza. Bruxelleza îi face să se simtă mult mai deștepți decît sînt și are un efect incredibil asupra nivelului de aroganță. Cam toți se iau mult, mult prea în serios și spun tîmpenii cu un aer de superioritate demn de schiorul nostru șef sau de Rareș Bogdan.

Parlamentul European de la Bruxelles este cea mai bună dovadă că statul pe burtă sau slăvirea nesimțită a liderilor politici naționali aduc beneficii majore. Lipsa cronică de coloană vertebrală a politicianului european l-a făcut pe Farage, un populist sinistru, mare om politic. A permis lui Berlusconi să-și trimită toate parașutele la Bruxelles și lui Becali să delireze la nivel european. Despre Viorica Dăncilă și doamna Grapini nu merită să mai vorbim.

Brexit-ul nu pare a fi reușit să trezească euro-narnieni. Discursurile sforăitoare, tîmpeniile rostite cu încredere și ștaif, banii aruncați pe fereastră și luxul nesimțit al funcționarilor superiori din Euro-Narnia nu s-au schimbat și nici nu par să se schimbe curînd. Euro-Narnia continuă să finanțeze aberații și să pretindă că un efect minimal pozitiv și adesea accidental este o demonstrație a gîndirii strategice și a geniului care luminează de la Bruxelles.

O mare parte a funcționarilor publici din Euro-Narnia au o legătură cel mult superficială cu realitatea din afara minunatului lor tărîm. Adesea justificarea pentru linii de buget de milioane de euro vine de la oameni care cel mult au făcut turism. Au vizitat la fel ca într-un muzeu, steril, puțin și de departe prin intermediul unui ghid capabil să le traducă înțelesul, exponatele pentru care au gîndit proiectele lor de cele mai multe ori bine intenționate, dar tîmpite.

Mult prea mulți dintre euro-narnieni par a fi niște actori penibili în niște roluri de prinți, prințese și mari dregători. Aspiranții la funcțiile de mari dregători se specializează în suflat în fund, lucru care permite elitelor euro-narniene să pășească gingaș din norișor în norișor. Desigur, în momentul în care suflătorii reușesc să ocupe o funcție înaltă, așteptările lor sînt ca nivelul de căldură al șezutului lor să fie o preocupare permanentă a celor pe care acum îi păstoresc.

Indiferent de grupul etnic din care fac parte, englezi, francezi, nemți, suedezi sau slovaci, odată ajunși la conducerea Euro-Narniei, majoritatea par a fi complet loviți de narnită. Se duce naibii simțul ridicolului, se dereglează grav bunul-simț și se dezvoltă o minunată țeapă de aur care va fi bine înfiptă pe toată perioada funcției.

Capitala Euro-Narniei este plină, de asemenea, de tot felul de aristocrați sclifosiți, leneși și foarte bogați care au primit slujbe călduțe datorită amestecului sfînt euro-narnic de nepotism și scorțoșenie. O parte a rudelor apropiate ale acestora joacă și ele roluri importante în societatea civilă de la Bruxelles.

Societatea civilă euro-narniană este și ea, într-o bună măsură, un prăpăd. Conformism, nepotism și abilitatea de a lăuda orice idee, oricît de prostească, a finanțatorilor pare a fi rețeta succesului funcționarului deghizat în activist de la Bruxelles.

Finanțată aproape exclusiv de elitele Euro-Narniei, societatea civilă este cel mult o oglindă a dorințelor și a convingerilor acestora. Există o frică cronică de orice critică, nu de alta, dar majoritatea aristocrației euro-narniene umblă în curul gol. Posibilitatea unor studii care să evalueze cinstit eficacitatea fondurilor europene este la fel de populară precum salariile minime pe economie pentru înalții slujbași euro-narnieni.

Pline de soluții care mai de care mai sofisticate și mai inutile, hîrtiile Bruxelles-ului au ajuns să fie primite cu zîmbete ironice pînă și de funcționarii din administrațiile publice din Europa de Est, oameni obișnuiți cu aproape orice fel de idee creață.

Circul de la Bruxelles este adesea amuzant, dar acum devine periculos. O clasă politică europeană din ce în ce mai lipsită de empatie și de coloană vertebrală riscă să distrugă cel mai bun lucru care ni s-a întîmplat nouă, majorității europenilor, Uniunea Europeană.

Brexit-ul, din păcate, nu pare a forța o reformă, ci pare a forța și mai mult conformism și inepție. Abilitatea de introspecție critică și pragmatică atît de mult recomandată britanicilor pare a lipsi complet elitelor europene.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sindromul ochiului uscat o consecință a stilului modern de viață Colaj optometrists org
Nu doar ecranele usucă ochii. Cauzele surprinzătoare și cele mai eficiente soluții pentru boala care afectează milioane de oameni
Ochii uscați sunt o problemă din ce în ce mai frecventă, afectând milioane de oameni la nivel global. Această afecțiune, cunoscută sub numele de sindromul ochiului uscat, apare atunci când producția de lacrimi nu este suficientă sau când compoziția acestora este dezechilibrată.
farulcupa jpg
Farul se salvează în Cupa României, după dezastrul din campionat. Hagi a calificat echipa în semifinale
Farul Constanța s-a calificat azi în semifinalele Cupei României la fotbal.
5cc92556 1c88 4174 a278 12e88077937b jpg
Wizz Air și-a prezentat noul avion în noua casă, Aeroportul Băneasa. Planurile companiei pe 2025
Aeroportul Băneasa revine la gloria de odinioară și o nouă dovadă o reprezintă anunțurile făcute marți de compania aeriană Wizz Air. Aceasta a ales să deschidă o a doua bază în București, chiar pe Băneasa, oferind opţiuni de călătorie din Capitală către şapte destinaţii.
Abydos, Egipt, Shutterstock jpg
O nouă descoperire în Egipt! S-a găsit mormântul unui faraon, vechi de aproximativ 3.600 de ani: „Ar putea fi vorba de unul dintre…”
Arheologii au găsit mormântul unui faraon, al cărui nume este, deocamdată, necunoscut, într-un oraș din Egipt. Mormântul datează de aproximativ 3.600 de ani.
oua freepik jpg
Cum alegi cele mai bune ouă din magazin! La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
Fratii Tate avion jpg
Fraţii Tate, cu avionul privat în Dubai. Cum arată aeronava de lux
Fraţii Andrew şi Tristan Tate nu au stat mult prin România. Cei doi milionari britanici profită din plin de dreptul lor de a călători fără restricţii, aşa că acum au pornit-o spre Dubai.
mircea fechet facebook webp
Ministrul Mediului consideră că șeful Salvamont nu „a provocat ursul” care l-a atacat. Ce spune despre relocarea urșilor
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a sublinitat că ursul care coboară în în gospodăriile oamenilor, care coboară în comunitate, „e întotdeauna un urs care va repeta acel comportament” și a explicat ce s-a întâmplat în cazul salvamontistului din Predeal.
accident DN 6 cosoveni leu dolj 1 aprilie 2025   foto martor colaj jpeg
Un bărbat de 77 ani, din Caracal, a murit după ce s-a izbit cu mașina de un TIR. Soția e în stare gravă
Un bărbat în vârstă de 77 ani, din Caracal, județul Olt, a murit în urma unui accident grav petrecut pe un drum din județul Dolj. Bărbatul a fost transportat la spital, însă a decedat la scurt timp din cauza rănilor suferite.
Elena Lasconi FOTO Mediafax
Lasconi, întrebată când a aderat România la NATO: „Nu cred că președintele trebuie să știe aceste date”
Elena Lasconi, președinta USR și candidatul partidului la alegerile prezidențiale din luna mai, a declarat, marţi seara, că pentru ea este „Ziua cârtiţei”, pentru că a mai participat la emisiuni electorale şi în toamna anului trecut.