Tinerii lor

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Se poate altfel? jpeg

Tocmai am terminat lucrul. Sînt obosit tare. Clădirea din mijlocul Londrei arată foarte bine și spațiul de lucru pare dintr-un film. Nimeni nu are un birou permanent, sînt o mulțime de fotolii foarte confortabile și de locuri unde poți să ai conversații în liniște sau pentru întîlnirile de echipă. Bucătăria arată senzațional, sînt opt tablete care ies dintr-un blat și opt țevi de inox. 11 tipuri de cafea și zece variante de ceai sînt disponibile pe tablete. Suc de portocale și apă de toate felurile.

Sala în care am lucrat eu se numește Paris și e dotată perfect pentru training-ul pe care îl fac. Are un mic istoric despre locul în care este clădirea. Oamenii știu exact ce a fost pe bucata de pămînt pe care este clădirea de acum 700 de ani.

Lucrez cu directori pe strategie, unii de la companii foarte cunoscute, și mă simt răsfățat de soartă.

Londra mă sperie, totuși. Ieșirea din clădire este chiar în fața uneia dintre cele mai aglomerate stații de metrou – Bank. Sînt incredibil de mulți oameni în jur și, cînd vin sau cînd plec, marea lor majoritate îmbrăcați în costume. Parcă a fătat raiul bancherilor.

Costurile de trai în Londra sînt aberante, o călătorie de metrou e cam de douăzeci de ori mai scumpă ca una de la noi. Mîncarea în jurul clădirii Walbrook, unde lucrez, este și ea de cel puțin cinci ori mai scumpă decît în Romană. Pe drum înapoi la hotel văd ceva anunțuri de apartamente de vînzare. Prețurile sînt la fel de amețitoare. Cursa de avion București-Londra și retur a costat mai puțin decît taxiul de la aeroport pînă la hotel. Costurile de hotel sînt cel puțin duble, dacă nu triple, comparativ cu hoteluri similare de cam peste tot prin Europa.

Azi se întîmplă să fie și ziua Brexit-ului. Englezii cu care discut eu sînt convinși că au o clasă politică plină de oportuniști și de prostovani. Probabil le-ar prinde bine un schimb de experiență cu noi. Nigel Farage e un bou, dar totuși englezii nu au nimic de valoarea lui Mitralieră, Nicolicea sau tanti Viorica. Boris Johnson e el un clovn, dar și așa e mult peste Șică al nostru. Iar Șică, la rîndul lui, e totuși mai bun decît toate panaramele pe care le-a pus Dragnea să ne conducă.

Am stat de vorbă și cu cîțiva tineri români care nu au nici un gînd să se întoarcă. Generația nouă de politicieni este însă ceea ce îi îngrijorează și pe ei. Am citit accidental două chestii scrise de doi minunați secretari de stat de la PNL.

Ambii sînt tineri. Sînt, practic, cei care au creat un partid, PACT. Ambii au părinți foarte-foarte legați de elitele care au condus România și după 1989. Tatăl unuia dintre ei a jucat un rol extrem de important la Bancorex pînă la scandalul enorm de corupție care a dus la sfîrșitul băncii. Sună cel puțin ironic că fiul domniei-sale are acum un doctorat în corupție și este secretar de stat la Finanțe. Ambii fii au pupat cu entuziasm oriunde a trebuit pentru a ajunge la putere, inclusiv la Dan Voiculescu. Unul dintre ei a fost consilier al lui Meleșcanu, tatăl dînsului fiind un apropiat al domnului Meleșcanu și șef de cabinet al unui ministru PSD. Sînt, cel mai probabil, viitori miniștri ai unui guvern PNL.

„Sînt onorat să accept, cu responsabilitate și demnitate, provocarea lansată de Prim-Ministrul României, Ludovic ORBAN, și de Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian N. BODE, de a mă alătura… Le mulțumesc încă o dată pentru deschidere, încrederea acordată. Le mulțumesc și colegilor din arcul guvernamental și celor de la nivel ministerial pentru susținerea lor. Sînt conștient și realist în fața misiunii pe care o avem, o misiune deloc ușoară în contextul prezent din România, într-un minister esențial pentru dezvoltarea României normale și demne. Dar am convingerea că, alături de profesioniști, de la nivelul ministerului, cît și de experți recunoscuți, din alte medii, depunînd întreaga experiență profesională și academică cumulate, împreună vom reuși să venim, în scurt timp, cu rezultate!“

„După o călătorie extrem de interesantă, începută cu admiterea pe primul loc în programul doctoral Economie și Afaceri Internaționale din cadrul ASE, continuată cu explorarea unei teme inovatoare pentru contextul românesc (corupția în mediul privat) și susținerea tezei, apreciată în unanimitate cu calificativul Summa Cum Laude, sînt onorat să primesc titlul de doctor. Sînt extrem de recunoscător doamnei profesor …, conducător științific, tuturor profesorilor din comisie: prof. univ. dr. …, prof. univ. dr. hab. …, prof. univ. dr. …, conf. univ. dr. …. Mulțumiri speciale pentru toată susținerea soției mele, …, familiei și prietenilor.“

Brexit sau nu, e clar de ce tinerii cu care am vorbit eu nu mai revin în țară. Pentru că nu vor să fie conduși de tinerii lor cei mai buni.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.