Șoarecii bat COVID-ul în „cantonamentul” premergător turneului Australian Open?

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Australia e o ţară minunată şi înspăimîntătoare. Deţine majoritatea speciilor veninoase de pe planetă, iar rechinii amuşinează pe lîngă plaje. De aceea oamenii şi-au dezvoltat, pe lîngă o democraţie solidă, şi un instinct de conservare aparte. Plus o dorinţă de a reuşi care nu se încurcă de praguri decît poate dacă au înălţimea Marelui Zid. O australiancă sau un australian, atunci cînd îşi părăseşte ţara pentru a-şi găsi o carieră în altă parte, nu trece o graniţă, ci cel puţin un ocean.

Există poveşti fabuloase despre sportivi care au dormit pe holuri şi au dus-o de pe azi pe mîine în Europa sau America, dar au răzbit. A te întoarce acasă cu coada între picioare nu e o opţiune. Poţi deci pricepe stricteţea cu care sînt trataţi jucătorii şi jucătoarele de tenis carantinaţi înainte de Australian Open şi inapetenţa gazdelor pentru smiorcăieli. Iulia Putinţeva era deja un personaj, nu neapărat prin tenis, cît prin întîmplările de pe lîngă el. La un time-out devenit viral şi-a chemat cu un gest smucit antrenorul, pe care l-a făcut direct prost, l-a apostrofat pentru că se uită la „filmuleţe stupide” în timpul meciului în loc să o aplaude şi l-a concediat pe loc. Acum tenismena kazahă a stîrnit net-ul postînd imagini cu şoricelul pe care l-a găsit în camera de hotel. Camera a fost schimbată, şoricelul nu. A revenit prompt la întîlnirea cu simpatica Iulia. Altă cameră nu i s-a mai dat. Ba chiar reprezentanta poliţiei statale i-a recomandat să nu mai hrănească rozătoare, motivul, în opinia ei, pentru care micuţul mustăcios a făcut o pasiune pentru jucătoare. Ceea ce e la intersecţia dintre obrăznicie şi conflict diplomatic.

Australia, care tocmai s-a luat la trîntă cu Google (care a ameninţat că va închide motorul de căutare pentru insula-continent) şi Facebook, cerîndu-le să plătească drepturi media pentru conţinut, nu va da însă înapoi în faţa unora pe care majoritatea populaţiei îi crede nişte răsfăţaţi. Treaba e, totuşi, că sportul începe să vireze în altceva. E nebunie să arunci un sportiv în competiţie după două săptămîni de stat între patru pereţi. Sigur, nici sportivii nu prea înţeleg că vorbim despre o pandemie, nu despre un moft. Dar cineva ar trebui să hotărască simplu: facem performanţă sau ne facem că o facem? Pe înţelesul premierului Scott Morrison, e ca şi cum i s-ar cere să ia pe loc decizii într-o criză majoră după ce ar fi fost ţinut închis într-o cameră 14 zile, fără ştiri şi consilieri. Ar fi capabil de un break? Poate de nervous breakdown.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.