Rusia Unită: victorie cu miros de fraudă

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Nu e nici o surpriză: Partidul Rusia Unită obține o nouă victorie la alegerile legislative desfășurate în week-end-ul trecut, timp de trei zile. Potrivit rezultatelor oficiale (încă parțiale),  partidul prezidențial a obținut aproape 50% din voturi la nivel federal și va atinge în Duma o majoritate de două treimi (jumătate din cele 450 de locuri sînt atribuite prin vot la nivel federal, cealaltă jumătate fiind locuri ocupate prin vot local). Partidul Comunist se situează pe locul al doilea, cu aproape 20% din voturi – o creștere semnificativă care se datorează nemulțumirii crescute a populației față de partidul aflat la putere, dar și strategiei „votului inteligent” promovate de Alexei Navalnîi. Alte trei sau patru partide mai intră în Duma de stat. În jur de 45% din populația cu drept de vot a participat la scrutin; mobilizarea electorală se situează la același nivel ca la precedentele alegeri. În 2016, votul pentru Rusia Unită a fost mult mai evident. De data asta, partidul prezidențial, aflat pe o evidentă pantă descendentă, și-a asigurat cu greu majoritatea necesară pentru a putea introduce modificări constituționale. Numeroasele acuzații de fraudă și manipulare nu par să umbrească această victorie pe care liderii de partid o califică drept „clară și hotărîtă”.

Mișcarea pentru apărarea drepturilor alegătorilor (Golos) consemnează aproximativ 5.000 de încălcări ale codului electoral, de gravități diferite. E o creștere de 30% față de alegerile legislative din 2016. Și pe rețelele sociale au apărut imagini care ilustrează posibile fraude la vot: urne desigilate înainte de ora oficială a închiderii, liste electorale manipulate, vot multiplu, îndemnuri la vot după încheierea campaniei, oameni aduși la vot cu autobuzul, voturi forțate, alegători-fantomă, observatori împiedicați să-și facă treaba, alegători amenințați etc. Aceeași organizație a observat, comparînd, de pildă, statistici cu prezența la vot, abateri aberante care nu pot fi explicate decît prin erori materiale ori fraudă. Și, dacă faptul că partidul Rusia Unită a obținut, la urne, mult mai multe voturi decît estimau cele mai optimiste sondaje electorale nu e neapărat o dovadă de fraudă, felul cum a decurs numărătoarea voturilor la Moscova trezește suspiciuni serioase. Duminică seară, Opoziția conducea în majoritatea circumscripțiilor din Capitală – pe alocuri, cu diferențe notabile. A doua zi, adică luni, pierdeau pe linie. Voturile electronice – introduse, pentru prima dată, experimental, doar la Moscova și în alte cîteva regiuni – au fost adăugate cu o inexplicabilă întîrziere și au modificat rezultatele finale în favoarea partidului lui Putin. O răsturnare de situație pe care Opoziția o pune pe seama fraudei, însă contestațiile nu au primit încă nici un răspuns din partea autorităților.

După cum observă Die Welt, s-a furat suficient încît să fie asigurată o majoritate confortabilă, dar nu atît de mult încît să bată la ochi. După experiența dictatorului belarus Aleksandr Lukașenko, acuzat de fraudă majoră la alegerile prezidențiale de anul trecut, și care a declanșat proteste în masă, Kremlinul nu a vrut să exagereze.

Doar cîteva sute de oameni au protestat, zilele trecute, la Moscova, pentru a denunța falsificarea rezultatelor. Opoziția democratică e mai fragilă ca niciodată. Numeroși lideri politici din Opoziție au fost împiedicați, sub diverse pretexte, să candideze; mediile independente sînt desființate; accesul la anumite link-uri de pe marile platforme online este restricționat; arestarea opozantului Alexei Navalnîi, destructurarea organizației sale, reprimarea altor opozanți și disidenți, descurajarea oricăror manifestații antiguvernamentale au subminat capacitatea de reacție a adversarilor lui Vladimir Putin.

Faptul că Partidul Comunist a ajuns acum cel mai puternic partid de opoziție în Rusia lui Putin ar putea fi comic. Faptul că cel mai puternic partid de opoziție e neputincios în comparație cu regimul de la Kremlin e tragic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.