Puțin mai mult Putin

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În Rusia se votează deja de o săptămînă. Referendumul pentru modificarea Constituției îi asigură actualului președinte, aflat la ultimul mandat, posibilitatea de a se prezenta din nou în alegeri și eventual de a rămîne la putere pînă în 2036. Culmea e că această posibilă și probabilă eternizare a lui Vladimir Putin se produce pe fondul unei revizuiri anunțate inițial tocmai pentru a asigura o tranziție post-Putin. Modificarea articolului care interzice președintelui cumularea a mai mult două mandate succesive a apărut accidental, la finalul ședinței comisiei pentru revizuirea Constituției, la propunerea „spontană” a uneia dintre membre, o fostă cosmonaută. Tot „spontană” a fost și propunerea de a anula cele patru mandate prezidețiale ale lui Putin deja consumate. Să ne amintim: ajuns la putere în 2000, după ce a fost desemnat ca succesor de Boris Elțîn, Vladimir Putin a recurs la un șiretlic schimbînd funcția cu premierul său, Dmitri Medvedev, în perioada 2008-2012, pentru a putea fi reales președinte în 2012 și apoi în 2018… Astăzi în vîrstă de 67 de ani, lui Vladimir Putin îi vine greu să părăsească funcția de președinte pe care a ocupat-o vreme de douăzeci de ani.

Planul de a reforma Constituția a fost anunțat în ianuarie. Iar Parlamentul rus și toate parlamentele regionale au aprobat modificările în martie. Nu e o simplă revizuire a Constituției, „pe ici, pe colo, prin părțile esențiale”, ci un design cu totul nou, care redefinește echilibrul puterilor executivă, legislativă și judecătorească în defavoarea acesteia din urmă. Astfel, Duma de stat (Camera inferioară) supune candidatul pentru funcția de șef al guvernului unui vot de încredere. Președintele nu se poate opune numirii premierului, dar va putea dispune demiterea în anumite cazuri. La fel și în cazul vicepreședinților guvernului. Miniștrii responsabili cu securitatea națională, cu apărarea și cu afacerile interne vor avea de obținut votul de încredere al Consiliului Federației (Camera superioară). Consiliul Federației va propune președintelui numirea sau demiterea procurorului general, precum și a judecătorilor federali. De asemenea, Consiliul va putea dispune încetarea mandatelor oricărui judecător, inclusiv pe cele ale membrilor Curții Constituționale la propunerea președintelui, în cazul în care comit „acte care să le compromită onoarea și demnitatea”. E un echilibru înșelător, care dă putere de decizie mai mare unui grup mai restrîns.

Constituția obligă statul la noi asumări de misiune în plan simbolic. Un element cu totul nou: menționarea lui Dumnezeu și a continuității istorice milenare: „amintirea strămoșilor noștri care ne-au transmis idealuri și credință în Dumnezeu”. În același articol se menționează că Rusia este „succesoarea URSS”. Cel care spunea, acum douăzeci de ani, că „destrămarea URSS e cea mai mare nenorocire din istoria Rusiei” vrea acum să modifice Constituția parcă pentru a sprijini o reîntregire teritorială…

Potrivit noului text fundamental, statului i se atribuie obligația de a „proteja adevărul istoric”. Nu e clar la ce epocă istorică se face referire, dar, în schimb, e evident că se caută o uniformizare a viziunii asupra istoriei, poporului și teritoriului. Un alt paragraf vorbește despre interdicția de a „înstrăina” teritoriul rus – e o modalitate de a asigura, prin Constituție, anexarea Crimeei în 2014.

În noua Constituție, „căsătoria este o uniune între un bărbat și o femeie” și se afirmă că „familiile, maternitatea, paternitatea și copiii” sînt valori apărate de către stat.

Există și o dimensiune socială a acestei reforme, care prevede obligația statului de a corela salariul minim la coșul de cumpărături și de a indexa anual pensiile.

Programat inițial pe data de 22 aprilie, referendumul a trebuit să fie amînat ca urmare a pandemiei de COVID-19, care a lovit puternic populația Rusiei. Măsurile de izolare, acolo unde au existat, și apoi recesiunea economică au alimentat neîncrederea în guvern și în președinte. Sondajele de opinie arată că popularitatea lui Vladimir Putin a scăzut la un nivel-record. Cu puțin înaintea începerii acestui scrutin, un institut de sondaje publica cifre contradictorii. Campania electorală, purtată de partide pe teme legate de modificările aduse Constituției, a accentuat unele clivaje preexistente cum ar fi, de pildă, cel dintre progresiști și conservatori. Dacă mărirea pensiilor și a salariilor întrunește un larg consens popular, perspectiva rămînerii la putere a lui Vladimir Putin stimulează un puternic sentiment de respingere.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Image 2025 05 28 at 16 29 13 jpeg
Marius Copil este înconjurat de ruși la Paris. Cum arată un antrenament al său cu Diana Shneider
La 34 de ani, arădeanul Marius Copil a luat-o momentan pe calea antrenoratului.
Florin Roman vs. Dan Vîlceanu. FOTO captură video
Fostul deputat Dan Vîlceanu, trimis în judecată după ce l-a agresat pe Florin Roman în Parlament
Fostul deputat Dan Vîlceanu va fi judecat pentru că, în mai 2024, l-a lovit pe Florin Roman chiar în plenul Parlamentului. Parchetul General îl acuză de ultraj, purtare abuzivă și tulburarea ordinii publice.
Rusia păstrează 80 000 de militari și un număr semnificativ de echipamente şi tehnică militară la granița cu Ucraina jpeg
Zelenski trage semnalul de alarmă: Rusia a adunat 50.000 de soldați lângă Sumî
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că Rusia pregătește o posibilă ofensivă în nord-estul Ucrainei, unde a mobilizat peste 50.000 de soldați. Kievul atrage atenția și asupra riscului unor noi atacuri asupra orașului Harkov.
Giant’s Causeway irlanda jpeg
Unul dintre cele mai vizitate locuri din Irlanda de Nord se distruge din cauza unei tradiții turistice
Una dintre cele mai vizitate atracții din Irlanda de Nord este în pericol. Formațiunile de bazalt sunt deteriorate din cauza unei tradiții aparent inofensive.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Zelenski insistă ca Ucraina fie invitată la summitul NATO, în ciuda obiecţiilor americane
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Alianței Nord-Atlantice să invite Ucraina la summitul NATO ce are loc luna viitoare, considerând că absenţa sa la acest summit ar echivala cu oferirea unei „victorii” preşedintelui rus Vladimir Putin.
Tineri absolvenți FOTO Shutterstock
România, pe ultimul loc în UE la educația tinerilor. Țările cu cei mai mulți absolvenți de învățământ superior
Europenii sunt din ce în ce mai educați, femeile depășind performanțele bărbaților în aproape fiecare țară din Uniunea Europeană (UE), potrivit celor mai recente cifre Eurostat.
Sedință de guvern Kelemen Hunor 12 iunie 2023 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor: „Guvernul minoritar nu este o soluție astăzi”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat, după consultările cu preşedintele Nicuşor Dan de la Palatul Cotroceni, că măsurile pentru scăderea deficitului bugetar nu pot merge într-o singură direcție. Potrivit acestuia, trebuie găsite soluții echilibrate.
apel fals 112   foto ipj dolj jpeg
Două gemene în vârstă de 11 ani i-au pus pe jar polițiștii din Dolj printr-un mesaj scurt: „Ajutor!”
Două copile din județul Dolj au pus în alertă, marți-seara, polițiștii, printr-un apel la 112. Fetele au format numărul, iar tot ceea ce a auzit operatorul de la 112 a fost un strigăt de ajutor. În urma investigațiilor polițiștii au ajuns în cursul aceleiași seri la cele două fete.
Unchiul Vanea TNRS Andrei Văleanu jpg
Acces online la Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Sunteți pasionat de artă și v-ați dori să ajungeți la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), dar nu reușiți anul acesta? Avem o veste bună: 38 de spectacole vor fi disponibile online în baza unui bilet cu preț unic de 30 de lei sau în baza unui abonament de 400 lei.