Putere și legitimitate

29 ianuarie 2019
Salutări de la Basel jpeg

În Venezuela incertitudinea persistă. Cine este președintele în exercițiu? Nicolás Maduro, președintele ales anul trecut, sau Juan Guaido, liderul Opoziției și președinte al Adunării Naționale, cel care s-a autodeclarat președinte al țării săptămîna trecută? Primul are putere, dar nu și legitimitate. Al doilea ar fi legitim, dar n-are putere. Ambii pretind că sînt președinți. Dar nici unul dintre ei nu conduce, cu adevărat, Venezuela. Situația în această țară, intrată de cîțiva ani într-o criză economică profundă, riscă să degenereze.

Cum s-a ajuns aici? Nicolás Maduro a fost ales președinte pentru prima dată în aprilie 2013, după moartea mentorului și predecesorului său socialist, Hugo Chávez. Atunci el a cîștigat cu o marjă infimă, de 1,5%, după o campanie electorală tumultuoasă. A urmat o perioadă de declin economic accentuat. Criza se datorează în mare parte măsurilor populiste ale guvernului. În mai anul trecut, pe fondul unor tulburări sociale care au declanșat pînă la urmă alegeri anticipate (în mai 2018), Nicolás Maduro a fost reales președinte. Scrutinul a fost considerat incorect atît de Opoziție, cît și de majoritatea comunității internaționale: unii candidați au fost împiedicați să se înscrie în alegeri, mulți lideri ai Opoziției au fugit din țară de teama unor represalii. Regimul Maduro se transformase în dictatură. Odată reales, Maduro a anunțat că vrea mai întîi să-și încheie primul mandat, încheiat intempestiv. El ar fi trebuit să-și inaugureze al doilea mandat pe data de 10 ianuarie, cu depunerea jurămîntului. Opoziția din Parlament consideră însă, în baza unui articol din Constituție, că, pe fondul alegerilor incorecte, Maduro a uzurpat voința poporului, declarînd vacant postul de președinte. Potrivit actului fundamental, Juan Guaido, șeful Legislativului, a preluat interimar funcția de președinte. Cu puțin timp înaintea autoproclamării lui Juan Guaido în funcția de președinte, Curtea Supremă a ordonat o anchetă penală împotriva membrilor Parlamentului, acuzîndu-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Nicolás Maduro. Manifestațiile violente care au urmat au produs zeci de victime.

În plan internațional, reacțiile sînt divizate. Președintele american Donald Trump a fost unul dintre primii lideri care și-au anunțat susținerea pentru Juan Guaido. Și Argentina, Brazilia, Guatemala, Canada, Columbia, Costa Rica, Peru, Chile şi Ecuador au transmis că merg pe mîna lui Guaido. În vreme ce Rusia și Turcia – aici n-avem surprize! – îl sprijină pe Nicolás Maduro. Dinspre Europa, mesajul este clar, deși s-a ajuns destul de greu la o poziție comună. Cele 28 de state membre au refuzat, în unanimitate, să recunoască rezultatele alegerilor din mai 2018, deci contestă, implicit, calitatea de președinte a lui Nicolás Maduro. Multe state europene au denunțat direct, pe un ton sever, neregulile înregistrate în cadrul scrutinului. Iar pe 10 ianuarie, ambasadorii țărilor europene la Caracas au boicotat ceremonia de inaugurare. În schimb, s-au prezentat la învestirea lui Juan Guaido în calitate de președinte al Adunării Naționale. Întrebarea e ce poate face comunitatea internațională pentru restabilirea premiselor democrației în Venezuela. Mesajul transmis de Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, Portugalia și Olanda la sfîrșitul săptămînii trecute e tranșant. Ultimatumul sună cam așa: dacă Nicolás Maduro nu anunță organizarea de alegeri libere, corecte și transparente în termen de opt zile, țările europene sînt gata să-l recunoască drept președinte în exercițiu pe Juan Guaido. Ultimatumul expiră duminică, dar pînă acum nu sînt semne că termenii au fost înțeleși de împricinat. „Nimeni nu ne poate da un ultimatum“, a răspuns șeful diplomației venezuelene. Mijloacele diplomației sînt, evident, incapabile să producă efecte în situații precum aceasta. Încurajat de sprijinul internaţional, Juan Guaido încearcă să fisureze loialitatea armatei față de Nicolás Maduro. Nu-i va fi ușor, dar nici imposibil: în ultimii ani, pe fondul penuriei, au dezertat mii de militari, inclusiv angajați ai Gărzilor Naționale. Guaido a transmis că-i va amnistia pe funcţionarii şi militarii care vor accepta să treacă de partea sa. În plus, el a lansat un apel la organizarea a două manifestaţii, miercuri şi sîmbătă: pentru a convinge armata să treacă de partea Opoziţiei şi pentru a sprijini ultimatumul european privind convocarea de alegeri libere.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

România harta în Europa FOTO Shutterstock
Greșeala colosală făcută de români în 1913. Ce repercusiuni a avut acest moment istoric important
Câteodată, o victorie se poate dovedi mai dezastruoasă decât o înfrângere. Iar potrivit unui renumit profesor de la Facultatea de Istorie din Capitală, de acest lucru s-a convins și țara noastră în secolul XX, după ce a preluat Cadrilaterul.
femeie psiholog jpg
De ce sunt româncele printre cele mai nefericite femei din Europa
În ultimii ani, tot mai multe femei din România își găsesc curajul de a apela la terapie psihologică pentru a depăși momentele dificile și a găsi echilibrul emoțional.
amsterdam shutterstock
Topul destinațiilor supraevaluate din Europa. Cu ce orașe mai puțin căutate ar putea fi înlocuite
Un tânăr care a vizitat deja 40 de state europene a întocmit o listă de sfaturi pentru turiști, recomandându-le să înlocuiască destinațiile populare și supraevaluate cu altele mai puțin cunoscute, care au însă un farmec aparte.
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
Dan Șucu, la meciul de Serie A dintre Genoa și Parma. FOTO Getty Images
zodii care isi schimba viata dupa sf andrei jpg
Zodia binecuvântată de Dumnezeu în săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Noroc triplu și reușite pe toate planurile
Săptămâna 31 martie – 6 aprilie vine cu energii pozitive și oportunități unice pentru o zodie anume, care va fi binecuvântată de Dumnezeu cu noroc triplu în toate aspectele vieții.
Mic dejun sanatos - alimentatie sanatoasa - manacare - ou- iaurt-ovaz-fructe de padure FOTO Shutterstock
Alimentul care reduce semnificativ riscul de cancer. Ce ar trebui să consumați zilnic
Un renumit chirurg oncolog susține că un aliment banal poate reduce considerabil riscul de cancer, recomandând oamenilor să nu ezite să-l consume zilnic pentru rezultate pe termen îndelungat.
iancu bunaneanu observator jpg
Povestea incredibilă a lui Iancu, un orfan din Constanţa ce a ajuns regizor la Cannes: „Vei reuşi”
Născut cu dificultăți de adaptare, traumatizat fizic și verbal în orfelinat, un băiețel din Constanța ajunge în Statele Unite și-și transformă trauma în succes. Devine regizor, iar în 2016 ajunge la Festivalul de la Cannes cu filmul vieții sale. „Bunee: The boy from Constanța” este un film documenta
pisoiul Leo  Foto Adevărul jpg
Ce vârstă are cu adevărat pisica ta. Cum se calculează primul an pisicesc în ani umani
Pisicile au o durată de viață mai scurtă decât noi, dar un an pisicesc echivalează cu mai mulți ani umani. Dacă vrem să comparăm, putem calcula câți ani are pisica noastră, lucru care ne poate ajuta să le înțelegem maturitatea și nevoile pe măsură ce îmbătrânește.