Puciul de după puci

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
Salutări de la Basel jpeg

La mai puțin de o lună de la lovitura de stat eșuată, regimul lui Recep Tayyip Erdogan e parcă mai puternic ca niciodată: guvernul a adoptat măsuri de apărare care îi permit să intervină în forță la orice suspiciune de trădare, mii de militari, polițiști, funcționari și cadre din sistemul judiciar au fost arestați, zeci de mii de oameni au fost concediați din instituțiile publice. Epurările politice, făcute aparent în mare grabă, au eliminat din sistemul de stat nenumărați oameni nedoriți ori incomozi de la toate nivelurile. În plus, manifestațiile de susținere organizate în urma puciului eșuat au arătat un președinte popular, adorat de mase, dornic să-și reafirme puterea și să-și amenințe adversarii. S-a transformat, din victimă a unui coup, în principal beneficiar. Lovitura de stat nu e ce s-a întîmplat pe 15 iulie, ci ce a urmat după aceea. E, de fapt, o dublă lovitură: prima presupune preluarea în forță a tuturor instituțiilor de stat și autoritarismul; a doua înseamnă o schimbare de direcție în raport cu Occidentul.

În fine, înăsprirea regimului de la Ankara și direcția antidemocratică a guvernului se văd și în insistența cu care se discută despre reintroducerea pedepsei cu moartea. Președintele turc a reafirmat în interviul acordat cotidianului Le Monde că, în numele „milioanelor de oameni care au ieșit în stradă“ pentru a l susține, va cere Parlamentului să se pronunțe. Partidul său are o majoritate stabilă în Parlament și, chiar dacă unii deputați nu susțin reintroducerea pedepsei cu moartea, e puțin probabil să voteze împotrivă în condițiile în care Erdogan, dar și ceilalți lideri au arătat că nu suportă disidențe. Dinamica relațiilor este acum „noi“ versus „ceilalți“, adică „noi, ăia buni“ și „puciștii cei răi“. Pe acest tip de polarizare se întemeiază credibilitatea și, pînă la urmă, legitimitatea regimului.

În același interviu pentru Le Monde, Erdogan acuză Europa de fățărnicie, de duplicitate în relația cu Turcia. Nu e pentru prima dată cînd președintele turc a­doptă acest discurs antioccidental; acum însă, formulează acuzații directe: „Lumea occidentală s-a aflat în contradicție cu valorile pe care le apără. Ar fi trebuit să fie solidară cu Turcia, care și-a însușit valorile democrației, dar a preferat să-i lase pe turci singuri“. „Au trecut cincizeci și trei de ani de cînd așteptăm la porțile Europei. Uniunea Europeană e singura responsabilă și vinovată. Nimeni în afară de Turcia n-a mai fost tratat în felul acesta.“

Uniunea Europeană nu tratează Turcia cu sinceritate, explică în continuare președintele Erdogan. Singura preocupare a Occidentului ar fi să-i țină pe refugiați cît mai departe de granițele sale. Dar, „dacă cererile noastre nu vor fi satisfăcute“, amenință Erdogan, este posibil să nu se mai aplice prevederile acordului UE-Turcia cu privire la migranți (Turcia găzduiește trei milioane de refugiați). Nu e clar dacă Guvernul de la Ankara va face acest pas – adică dacă va refuza să mai aplice un acord semnat cu multă vreme în urmă. Nu e clar nici dacă Europa va vrea să facă pasul decisiv – adică să ofere cetățenilor turci dreptul de a călători fără viză pe teritoriul UE. Dar e cert că Erdogan se îndepărtează tot mai mult de Occident.

Nu e exclusă nici o apropiere de Rusia. Scopul declarat al întîlnirii cu Vladimir Putin de la Sankt Petersburg este relansarea unor proiecte comune: e vorba despre gazoductul TurcStream, despre construirea, cu sprijinul Rusiei, a unei centrale nucleare și de comerț bilateral în valoare de peste 90 de miliarde de euro. Întîlnirea marchează însă, poate, și o împăcare a celor doi lideri după incidentul din primăvară, cînd un avion militar rusesc a fost doborît de aviația turcă.

Diferendele asupra chestiunii siriene sau asupra Ucrainei sînt lăsate deoparte pentru a scoate în față lucrurile cu adevărat importante. Și Vladimir Putin, și Recep Tayyip Erdogan fac, de fapt, o demonstrație de forță. Vor să arate că sînt puternici, că sînt gata să negocieze, că sfidează Occidentul. Această apropiere a Turciei de Rusia ar trebui să fie un semn clar, pentru Europa, că trebuie să facă orice ca să păstreze Turcia la masă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.