Problemele USR-PLUS

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Se poate altfel? jpeg

Asta scriam pe 21 iulie anul acesta. Am fost rugat de doi oameni apropiați pe care îi respect și cu care mă consult, unul din PLUS și altul din USR, să nu public acest text.

Îmi este foarte greu să scriu cele de mai jos.

Cu totul accidental am ajuns la declarația de avere a unuia dintre parlamentarii USR. Eram convins că oamenii care au venit în USR și-au lăsat niște cariere de prestigiu și au venit în politică pentru binele nostru comun. Am fost sigur că zdrobitoarea lor majoritate au avut succes în privat și că nu depind de salariile din Parlament. O verificare a declarațiilor lor de avere este șocantă și într-o stridentă disonanță cu declarațiile publice sau CV‑urile majorității senatorilor și deputaților USR. 

Zdrobitoarea lor majoritate nu au mai mult de 5.000 de euro în conturi și deci nu au declarat nimic la rubrica în cauză. Majoritatea au mai puțin de 25.000 de euro în valoare netă, iar cîțiva – o valoare netă pe negativ. Asta în ciuda unor salarii foarte bune pe care le-au încasat în ultimii doi ani și jumătate. 

Sînt cîteva declarații care ridică niște semne mari de întrebare, mai ales în privința unor oameni care au fost foarte vocali împotriva nemernicilor de tip Marian Oprișan.

Sigur că nu banii și valoarea netă a averii cuiva ar trebui să fie indicatori ai valorii oamenilor din politică. Sigur că sînt oameni foarte buni în USR care au făcut lucruri excepționale și care nu au fost preocupați deloc de bani. Problema este că zdrobitoarea majoritate a parlamentarilor și senatorilor USR sînt oameni care, din punct de vedere financiar, sînt practic dependenți de slujbele lor politice, lucru care îi face, cred, vulnerabili. O bună parte a celor din aripa liberală a USR fie au reușit prin cariere plătite din banul public sau contracte cu statul, fie dovedesc că nu sînt deloc competitivi în sectorul privat.

Ar mai fi o posibilitate ca declarațiile să fie completate greșit. Se mai poate să fie oameni care nu cred în sistemul bancar și păstrează banii cash sau îi cheltuiesc la blană. Din păcate, nici una dintre posibilitățile de mai sus nu este deloc strălucită.

În aceste condiții, negocierile foarte dure pe care le au cu cei de la PLUS sînt catastrofale. Cererile USR ca toate locurile lor de parlamentari să fie asigurate și abia apoi să existe o paritate vor asigura locul în viitorul Parlament al prea multor oameni bine intenționați, dar în multe cazuri mediocri.

USR pornește, de asemenea, de la o prezumție stranie pentru un partid cu o retorică foarte bună despre transparență, echitate și bunăstarea României.

Premisa este că banii publici pe care îi primește USR sînt banii partidului. Deci nu bani pentru a construi o Românie mai bună, pentru a crește o clasă politică mai profesionistă și mai valoroasă, nu pentru a face o diferență în comunitățile cele mai sărace, ci bani care să apere și să promoveze interesul conducerii partidului.

Campania pentru europarlamentare a fost dominată de postere cu șeful partidului și nu cu oamenii din eșalonul doi care ar fi trebuit promovați. În mod logic, investiția majoră în șeful partidului a forțat participarea acestuia la cursa pentru președinție, în ciuda faptului că în alianță sînt oameni care au o popularitate mai bună decît a domnului Dan Barna.

Succesul lui Dacian Cioloș la Bruxelles este, de asemenea, deloc paradoxal, o problemă pentru viitorul alianței și, pe termen lung, ar putea deveni un obstacol serios pentru ca PLUS să devină partidul pe care Dacian Cioloș și noi l-am visat.

Alegerile din septembrie pentru funcția de președinte al USR îi vor aduce, cel mai probabil, domnului Barna un nou mandat și acesta a fost, pare-se, principalul său scop. Personal, cred că Dan Barna este cel mai potrivit pentru această poziție și sînt convins că, în condițiile alegerii unui alt președinte, probabilitatea de rupere a USR în facțiuni este foarte mare.

Totuși, foarte probabil este un eșec usturător al domnului Barna în competiția pentru Cotroceni. Mobilizarea PLUS pentru o campanie a lui Barna este destul de improbabilă, în contextul în care partidul e în formare și are destule probleme interne. Nici mobilizarea din partea facțiunilor care i se opun domnului Barna în USR nu cred că va fi grozavă. Un eșec al acestuia sub numărul de voturi luat de alianță poate destabiliza serios USR.

Atît PLUS, cît și USR au o retorică cu care, în foarte mare măsură, rezonez. Ambele partide au oameni entuziaști, inteligenți, onești și foarte muncitori, pe care îi respect. Pe unii chiar îi admir. Din păcate, sînt cam sceptic că acțiunile din ultima vreme ale celor două partide sînt pentru binele comun. Le văd mai degrabă ca fiind acțiuni menite să consolideze poziții și orgolii personale în dauna altora sau a celorlalți.

Am fost parte la primele negocieri dintre cele două partide și m-am pronunțat public și în mod repetat pentru fuziunea partidelor, tocmai pentru a evita ceea ce se întîmplă acum. O fuziune ar putea fi o soluție, dar nu una care să rezolve toate problemele, cîteva dintre ele foarte serioase, ale celor două partide.

Îmi doresc ca alianța să cîștige localele și parlamentarele și cred că este necesar ca noi, suporterii alianței, să spunem ceea ce credem că este problematic. Chiar cu riscul de a fi înțeleși greșit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Norfolk1 foto Pixabay norfolk 6278900 1280 jpg
Recomandările bloggerilor britanici de turism. Destinațiile de neratat pentru 2025
De la plajele baltice la cabanele ecologice africane, mai mulți cunoscuți experți britanici în turism dezvăluie propriile planuri personale de călătorie pentru anul următor.
executie Ceausescu
Cum și-a trăit Nicolae Ceaușescu ultimele trei zile din viață. Abandonat de toată lumea, încerca să mituiască soldații cu un milion de dolari
Nicolae și Elena Ceaușescu au murit pe 25 decembrie 1989 sub tirul plutonului de execuție. Ultima zi din viața acestora a fost în total disonanță cu ceea ce îi obișnuise propaganda timp de câteva decenii. Din omul atotputernic al României, Ceaușescu devenise un „moșneag firav și derutat”.
25 decembrie reteta inedita pavlova cirese cocos 01 foto Delicious Australia jpg
Rețeta inedită de prăjitură Pavlova cu cireșe și nucă de cocos
Cunoscută pe toată planeta, prăjitura Pavlova a fost denumită după faimoasa balerină rusă Anna Matveyevna Pavlova. Deliciosul desert a fost creat chiar în timpul turneului pe care faimoasa balerină l-a efectuat în Noua Zeelandă şi Australia în anul 1929.
bebelus bona imagini jpg
Primul miracol din viața unui om. Experiența căreia îi putem supraviețui doar atunci când ne naștem
Prima gură de aer din viața unui om este un adevărat miracol, spun specialiștii în neonatologie. Este încă un mister rezistența bebelușului la forțele implicate în prima respirație. Totodată, este considerată și cea mai grea clipă din viața unui om, cea care-i decide viața sau moartea.
26 decembrie codicele koncz foto biblioteca teleki JPG
Două dintre cele mai rare cărți din lume, în colecția unei biblioteci din România. Care e povestea lor
Deschisă din 1802, Biblioteca Teleki-Bolyai din Cluj-Napoca are în colecțiile sale numeroase cărți extrem de rare. În total, aceasta, care a fost prima bibliotecă publică din Transilvania, deține peste 230.000 de volume.
Combinația dintre ghimbir și ananas este considerată superaliment Foto YouTube
Secretul uimitor al combinației dintre ananas și ghimbir
Deși nu există un aliment miraculos care să garanteze o sănătate perfectă, combinația neobișnuită dintre un fruct și o rădăcinoasă uimitoare poate aduce numeroase beneficii.
asdsasadsa jpg
Secretele victoriilor incredibile ale românilor în Evul Mediu. Imaginea războinicului moldovean sau valah dincolo de miturile comuniste
Românii au fost considerați printre cei mai buni soldați ai lumii medievale est-europene, în special de cronicarii străini care le-au apreciat calitățile războinice. Aceștia s-au făcut remarcați prin victorii incredibile obținute în fața unor armate mult mai numeroase și mai bine echipate.
Gerard Depardieu si Vladimir Putin jpg
27 decembrie: Gerard Depardieu împlineşte 76 de ani. Cum a obţinut cetăţenia rusă. „Am un spirit de huligan, care i-a plăcut mult lui Putin“
La 27 decembrie, Gerard Depardieu împlineşte 76 de ani. Puţini ştiu, încă, că el este unul dintre preferaţii lui Putin, care i-a acordat cetăţenia rusă în urmă cu 12 ani. Şi multipla campioană de atletism Doina Melinte are motive de sărbătoare în această zi.
femeie mangaie un caine(1) jpg
Oamenii de știință testează medicamente pentru longevitate la câini care ar putea „extinde și viața umană”
Cercetătorii explorează medicamente pentru longevitate la câini, care ar putea contribui și la creșterea duratei de viață a oamenilor. Un start-up american dezvoltă o pastilă care ar putea oferi câinilor un an suplimentar de viață sănătoasă.