Planuri pentru vaccinare

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Nu o să fim la adăpost de virus pînă cînd toată lumea nu va fi la adăpost. Cam asta e doctrina Angelei Merkel în materie de combatere a virusului SARS-CoV-2. Această doctrină, aplicată pînă acum ca justificare pentru, de pildă, obligativitatea de a purta mască de protecție, devine încă și mai pertinentă odată cu vaccinul. Sînt cel puțin patru vaccinuri ajunse în ultima fază, de certificare/aprobare, și e foarte probabil ca producția de masă și poate chiar distribuția să poată începe mai devreme de sfîrșitul anului. Germania și-a asigurat dozele de vaccin pentru toți rezidenții cu mult timp înainte ca serul să fi fost aprobat. Și și-a pus deja la punct o strategie națională de vaccinare convenită între guvernul federal și cele din landuri. Pentru că, deși precomandate, vaccinurile vor fi, cel puțin pentru început, în număr limitat și e nevoie de o bună coordonare pentru a le folosi inteligent. Infrastructura necesară urmează să fie dezvoltată cît mai curînd posibil pentru a permite vaccinarea în masă – asta chiar dacă nu s-a luat o decizie cu privire la tipul de ser care va fi administrat. Potrivit acestei strategii, guvernul federal va prelua dozele convenite și le va transmite inițial către 60 de centre de distribuție. De unde acestea vor fi preluate și redistribuite la nivel local. Campania de vaccinare poate fi inițiată de îndată ce dozele de ser vor ajunge în țară. Prioritatea e imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (vîrstă înaintată și suferinde de alte boli) și a personalului  medical.

În Germania nu există o lege a vaccinării obligatorii. Dar un amendament adus legii cu privire la protecția împotriva infecțiilor, în martie anul acesta, a introdus obligația de vaccinare împotriva rujeolei pentru vaste categorii de populație. Există, în schimb, numeroase recomandări de vaccinare pentru alte boli infecțioase – nu însă o obligație. Cît privește coronavirusul, guvernul federal nu intenționează să impună o imunizare obligatorie – strategia se bazează pe decizia voluntară a cetățenilor. Oricum, cetățenii germani au încredere în știință – și în vaccin – în proporții foarte ridicate în raport cu media europeană. Și, potrivit unui sondaj recent, peste 70% din populație e dispusă să se vaccineze de împotriva coronavirusului de îndată ce va fi posibil.

Nici Franța nu va impune, prin lege, vaccinarea obligatorie împotriva noului coronavirus, deși există o lege (din 2018) cu privire la imunizarea pentru 11 boli infecțioase și o recomandare pentru alte cîteva. Guvernul a explicat că acoperirea vaccinală e suficient de ridicată pentru toate bolile cu risc ridicat și estimează că populația va dori să se vaccineze împotriva COVID-19 într-o proporție ridicată. Așa că și-a stabilit strategia bazîndu-se pe o cerere foarte mare – și un stoc limitat, cel puțin deocamdată. În prima fază vor fi imunizați rezidenții și angajații căminelor de bătrîni. În ultimele luni s-au înregistrat peste 16.000 de decese în centrele de îngrijire pentru persoane vîrstnice – o adevărată catastrofă națională. Și, în ciuda restricțiilor – de pildă, au fost interzise vizitele familiei –, aceste focare de infecție continuă să producă victime. A doua fază vizează persoanele de peste 65 de ani și personalul medical, cu prioritate persoanele care prezintă un factor de risc medical. În a treia fază vor fi vaccinate persoanele de peste 50 de ani, toți profesioniștii din sistemul medical (deci inclusiv personal tehnic și administrativ care nu a fost cuprins în prima fază de vaccinare), precum și angajații din sectoarele esențiale pentru funcționarea țării – de pildă, din sistemul de educație. În a patra fază vor fi vaccinați cei pe care statul îi consideră vulnerabili sau în situație de precaritate, indiferent de vîrstă: contact cu publicul în mediu închis sau persoane fără adăpost. Și, în fine, în cea de-a cincea fază vor fi vaccinate persoanele de peste 18 ani.

Planul francez suscită polemici și pare că fiecare nouă încercare de a intra în detaliile acestei stratificări a populației naște noi iritări. Însă, una peste alta, populația acceptă cu încredere aplicarea strategiei. Pentru că, în definitiv, pe încredere – și nu pe sancțiuni – ar trebui să se bazeze măsurile de luptă împotriva pandemiei. Mi-e teamă că tocmai încrederea lipsește în relația românilor cu instituțiile statului. Și, cîtă vreme statul nu va înțelege să comunice nu eficient, ci omenește despre cine și cum va primi vaccinul anti-COVID, se vor găsi mereu voci care să conteste măsurile și, pînă la urmă, chiar beneficiile vaccinării. Exact asta înseamnă zădărnicirea combaterii bolii…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.