Palme și condamnări la moarte

Publicat în Dilema Veche nr. 335 din 15-21 iulie 2010
McDonald's fără Hamburger  Piaţa neagră merge bine  jpeg

●  Liber la palme. În Marea Britanie, cei mai mulţi profesori nu îndrăznesc să se atingă de elevi de teama unor eventuale plîngeri. Tot mai preocupat de siguranţa în unităţile de învăţămînt, Guvernul este pe cale să adopte noi reguli de conduită. Normele prevăd inclusiv dreptul profesorilor de a „controla fizic“ elevii şi de a efectua percheziţii. Această modificare a regulilor era necesară pentru a inversa raportul de forţe între profesori şi elevi şi a reinstaura liniştea în şcoli. Dreptul profesorilor de a folosi forţa – „dacă acest lucru este necesar“, se menţionează în lege – ar fi în beneficiul majorităţii elevilor. De cele mai multe ori, elevii turbulenţi mizează tocmai pe regulile prea stricte ce le sînt impuse profesorilor şi deranjează orele. Adesea, se ajunge la situaţii aberante în care profesorii sînt chemaţi în faţa Justiţiei pentru abuz. În Marea Britanie, 25% dintre profesorii de şcoală şi de liceu au ajuns la proces, doar 2% dintre plîngerile intentate de elevi avînd cîştig de cauză. Noile reglementări precizează mai clar (şi lărgesc) circumstanţele în care profesorii au voie să folosească forţa fizică. Tot pentru a impune disciplina în şcoală, profesorii vor avea dreptul să percheziţioneze elevii: nu doar pentru a se asigura că nu ascund arme sau droguri – aşa cum prevedeau vechile reglementări –, ci şi pentru a găsi materiale pornografice, tutun, orice fel de substanţe halucinogene, obiecte furate sau telefoane mobile (interzise în timpul orelor de curs). În Franţa, unde, recent, a fost adoptată o lege care interzice profesorilor să-şi pălmuiască elevii, reglementările din Marea Britanie au stîrnit dezbateri aprinse: eventualele (şi improbabilele) abuzuri ale profesorilor sînt prevenite printr-o legislaţie restrictivă, în dauna disciplinei şi a climatului de normalitate din şcoli. (după Le Figaro)  

●  În Iran, condamnaţii la moarte pentru sodomie nu au nume. Revoluţia islamică din 1979 a înăsprit pedepsele pentru delincvenţă sexuală. Cei mai mulţi homosexuali sînt condamnaţi la moarte prin spînzurare în cadrul unor procese sumare, în care procedurile nu sînt respectate şi eventualele mărturii le sînt luate adesea sub tortură. Numărul exact al condamnărilor pentru homosexualitate este necunoscut. Nici măcar identitatea celor executaţi nu este cunoscută, familiile acestora refuzînd, de ruşine, să dea publicităţii numele lor. Pînă acum. Ebrahim Hamidi are o identitate. Homosexualul condamnat la moarte face parte dintr-o familie educată, care nu se teme să-şi apere în mod deschis fiul şi, pe deasupra, dispune şi de mijloace pentru a plăti un avocat bun. Mohammad Mustafahé vrea să demonstreze în acest proces, care va face jurisprudenţă, că numeroasele denunţuri cu privire la violuri între bărbaţi ascund, de fapt, reglări de conturi între clanuri rivale. (după infosud.org)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.