O strategie pentru un brand – profesorul?

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Am scris în mai multe rînduri despre pericolul tot mai prezent al unei dictaturi a părinților care pretind să controleze întreaga procesualitate a actului educațional instituționalizat. Îmi dă apă la moară, din nou, într-un context diferit, acesta pandemic și al mutării educației în tot mai mare măsură în spațiul online, o postare de pe Facebook a lui Arthur Suciu, universitar din Suceava, specialist în teorii ale comunicării, scriitor, publicist. Nu-i urmăresc pagina cu foarte mare atenție, dar de multe ori mi-au sărit în ochi pastile pertinente ca mesaj, îmbrăcate într-o ironie fină, dezabuzată, exact stilul de secvență pe care îmi place să o scanez cu privirea pe Facebook, chiar dacă nu întotdeauna dau și like. De data aceasta, cum spuneam, mi-a atras atenția un status în care omul spune că s-a retras în bucătărie să spele vase, ca să scape de ședința cu părinții, desfășurată online în altă cameră: „Tot ce auzeam din camera cealaltă erau numai clișee luate de la televizor sau de pe Facebook. Nu știu pedagogie, nu știu bine nici măcar înmulțirea, dar știu totul de pe mediile de comunicare. Sînt experți. Educația e făcută azi de o sumă de cocalari țîfnoși, ipocriți și inculți, al căror scop e să-și bage loaza în față, și asta cu orice preț”.

Sper și presupun că nu se va supăra pe mine pentru această preluare de mesaj, pentru că dincolo de faptul că rezonez cu el, cred că pe acest subiect societatea noastră are nevoie de reglaje semnificative. În momentul de față, acest fenomen al ingerințelor părinților în spațiul educațional instituționalizat devine mai acut, ca urmare a faptului că accesul lor la modul de desfășurare a activităților didactice este facilitat prin mutarea lor în online. Părinții pot participa din umbră la ore, avînd deci posibilitatea de a le „amenda”, de a critica profesorul și metodele acestuia, de a stabili validitatea lor sau de a se pronunța cu privire la timbrul pe care în discursul său îl are profesorul. Pot comenta, dacă vor, și asupra culorii cămășii sale.

Una dintre vulnerabilitățile majore ale faptului că educația este obligată să se mute, cel puțin parțial, în mediul online mi se pare tocmai aceasta. Faptul că intimitatea actului didactic nu mai există, viciată de posibilitatea ca oricine din afară să poată asista, pentru a-l contesta apoi. Nici nu importă pînă la urmă dacă această contestare poate fi contracarată prin argumente, căci efortul de a o face rămîne oricum, consumînd timpul și energia, ca să nu mai spun de neuronii celui contestat sau ai celor care trebuie apoi să-i vină în ajutor.

Discuția, ca să fie clar, nu vizează calitatea activității unor profesori, care poate fi deficitară, în particular, ci un principiu general, al profesionalismului contestat de amatorism. Faptul că s-a ajuns aici este un efect cumulat al zecilor de ani în care sistemul a fost tocat în mod constant nu în spațiul argumentelor profesionale, ci al mass-media și al virtualității grupurilor de părinți atotștiutori. E inutil să mai fac comparație cu, spre exemplu, actul medical, unde nu se pune problema, totuși, ca tu, pacient sau aparținător, eventual reporter, să contești rețeta scrisă de medic sau să asiști online la operație. E inutil pentru că educația, cu dimensiunile ei care țin nu doar de informația științifică a diferitelor specialități, ci și de cea pedagogică și didactică, nefiind atît de tehnică, lasă impresia că poate fi prinsă din zbor și cunoscută în profunzime, la nivel de nuanțe, de orice om, indiferent de pregătirea sa.

În fapt, sînt de părere că s-a ajuns aici pentru că sistemul în sine, sub mirajul acesta al democrației, care, vezi Doamne, trebuie să permită orice, a încurajat acest tip de bullying al părinților. Argumente de tipul celor că și părinții sînt produsele acestui sistem, că probabil știind ce înseamnă sistemul, ca beneficiari ai lui, odată ajunși părinți nu mai sînt dispuși să îl lase să-și facă de cap și cu copiii lor, mi se par puerile. Sistemul e un construct în continuă dezvoltare și schimbare, el se updatează permanent – mai mult sau mai puțin lent, e adevărat – asimilînd constant experiență științifică și didactică, iar experiențele punctuale trăite de unul sau altul în urmă cu 10-15-20 de ani sînt irelevante în contextul actual. În plus, mai e ceva ce scapă din logica acestei argumentații, anume faptul că, așa viciat sau mediocru cum o fi fost sistemul atunci cînd i-a educat pe acești părinți, le-a oferit destul încît să poată ei ajunge acum să aibă afaceri și poziții sociale cu care se bat în piept și care le asigură confortul aroganței de care se folosesc atunci cînd vituperează la adresa profesorilor și a sistemului care le educă acum copiii.

O ultimă chestiune, derivată cumva din cele de mai sus, pentru care nu cred că e acum cazul să acord spațiul unui articol întreg. Încep să fie prezente, avînd ca pretext și riscul contaminării în context pandemic, tendințele de homeschooling. Părinți care nu-și mai lasă copiii la școală, neavînd o motivație medicală, pretinzînd că-i educă în particular sau că-i înscriu la școli private care le asigură prin materiale educație de tip homeschooling. Cu aroganța convingerii că știu ei mai mult, că pot ei mai mult, cu disprețul total față de un sistem care, cu toate defectele lui, oferă profesionist și gratuit educație, acești părinți refuză un drept al copiilor lor, intrînd de fapt sub incidența legii, căci în România școala este obligatorie 11 ani, iar formele de homeschooling sînt nerecunoscute legal.

Nu știu, concret, cum s-ar putea întări sistemul astfel încît să nu mai fie la mîna acestor grupuri vocale, probabil că este un proces care necesită multe reglaje de parcurs, așa cum multe dintre domeniile de activitate din țara asta necesită. E dureros însă că protecția reală a celor care muncesc epuizant pentru a-și face meseria asta de profesor, mai dificilă acum, în condițiile pandemice, e destul de limitată. Mi-aș dori să văd și sindicatele mai implicate în acest proces, mai aplecate înspre construcția imaginii profesorilor, nu neapărat doar prin luări de poziție față de salarizarea precară a acestora. Ci spre construcția unui brand, cu instrumente eficiente, inclusiv la nivel legislativ, de promovare și de protecție a sa.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.