Nu mai sînt activist rom

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Nu mai sînt activist rom jpeg

Monica stă în ghetou. O știu de nouă ani. M-a primit inițial cu multă neîncredere. Nu știa „ce dracului cauți prin ghetou, că pari sănătos la cap“. Acum cîțiva ani, cînd s-a îmbolnăvit rău, am fost cu ea prin spitale. Spitale care nu o tratau pentru că era săracă și „cam țigancă“. A stat vreo zece zile la terapie intensivă. Am ajutat cu tot ceea ce am putut și sînt tare bucuros că acum e bine.

Am angajat-o să mă ajute la curățenie. Face asta de cîțiva ani. Alex e fiul ei, un puști chinuit de cultura ghetoului. A rămas repetent de două ori și are o hepatită nenorocită, moștenită tot din ghetou. Are un supertalent pentru sport și de săptămîna trecută am reușit să-l conving să facă un curs de lemnărie. E îndemînatic foc și sper că o să fie bine. Monica duce în continuare o viață tare grea, deși s-au petrecut cîteva schimbări în bine în ultimii ani.

De dimineață, Monica a fost cam plîngăcioasă. Plîngăcioasă de bine. Era fericită că, la primele ore ale zilei, cei mai mulți puști din ghetou păreau dichisiți de școală. Și ea ne ajutase să le aranjăm ghiozdanele. Sînt peste 60 de copii în ghetou cu ghiozdane noi, cu încălțăminte nouă, cu treninguri noi. Mi-a mulțumit. Monica nu e obișnuită să mulțumească. I-am spus că sînt mulți oameni care m-au ajutat și că ar trebui să le mulțumească Simonei, Irinei, lui Emil, lui Vlad, Mădălinei – și lista e lungă. A zis că știe, dar că eu sînt fața lor în ghetou. Mi s-a cam pus un nod în gît.

De cîteva zile vreau să scriu că nu mai sînt un activist rom. Să anunț cumva că mă despart de o perioadă tare lungă din viața mea. I-am vorbit ei despre asta. Așteptările și standardele care mi se cer ca activist rom m-au obosit. Mi s-au reproșat multe lucruri aiurea și nu am avut nici răbdarea și nici motivația să explic lucruri care mie mi se păreau în mod evident corecte. În ultimii ani, am început să fiu îngrijorat de turnura radical etnică a unei părți a mișcării rome. Sînt împotriva ideii de reprezentare printr-un partid etnic și nu mă regăsesc deloc nici în ideile, nici în reprezentanții Partidei Romilor și nici în majoritatea societății civile rome. În fapt, sînt în strident dezacord cu zdrobitoarea majoritate.

Mi s-a spus în repetate rînduri că opoziția mea deschisă față de diverși oameni politici la putere vine în dezacord cu „interesele romilor“. Nu m-am gîndit niciodată că ceea ce scriu ar putea fi împotriva romilor, dar, auzind același mesaj în mod repetat, încep să cred că nu sînt potrivit, cu adevărat, să fiu activist rom. Am descoperit de-a lungul anilor că am mult mai multe în comun cu tot felul de oameni în comparație cu ceea ce am în comun cu activiștii romi. Că rasismul nu este o chestiune limitată a majorității și că nu sînt deloc potrivit culturii organizaționale predominante în societatea civilă romă. Nu regret deloc anii petrecuți încercînd să schimb ceva în comunitățile de romi. Am întîlnit o mulțime de oameni extraordinari și am avut experiențe pe care nu le-aș schimba pentru nimic în lume. Planurile mele sînt să continuu să scriu tot ce îmi trece prin cap. Și să fac ceea ce vreau fără însă a-mi asuma o responsabilitate colectivă.

I-am spus Monicăi că nu mai vreau să fiu activist rom și că o să rămîn doar un român rom. A rîs. Mi-a arătat o poză cu puștii din ghetou mergînd spre școală, făcută cu telefonul ei. E convinsă că lor nu le pasă deloc de asta și că la anul o să îmi arate o poză similară. M-a luat în brațe și m-a pupat pe obraji.

Nu mai sînt activist rom, dar asta nu schimbă nimic din ceea ce sînt sau încerc să fac. Și sînt foarte fericit că, în ghetou, sînt fața unor oameni foarte faini, marea lor majoritate neromi. Așa că o să fiu activistul lor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

scoala ipotesti (2) jpg
Ce dotări au școlile ultra-moderne din comuna în care a copilărit Mihai Eminescu. Elevii de la țară care vor învăța cu realitate virtuală
În comuna natală a poetului Mihai Eminescu, elevii beneficiază de condiții educaționale ultra-moderne. Adică dotări tehnice de secolul XXI. Pe lângă table interactive, laptopuri și videoproiectoare, elevii vor beneficia și de dispozitive de realitate virtuală.
muncitori straini agricultura foto Library of Congress jpg
Motivul pentru care România se baza încă de acum 150 de ani pe angajați străini. Studiu din 1901: „Oricât e de ridicată cifra, nu cuprinde toată imigrarea temporară”
România importa forță de muncă încă de acum două secole, iar numărul muncitorilor străini nu era deloc mic, mai ales raportat la populația de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX. Documentele vremii vorbesc de zeci de mii de muncitori străini, cei mai mulți în agricultură.
medic  foto   Shutterstock jpg
Cinci sfaturi utile de la un doctor pentru ca o consultație medicală de 15 minute să fie eficientă
De la prioritizarea celor mai importante probleme la utilizarea noilor tehnologii medicale, aceste trucuri îți vor asigura o experiență de consult mai eficientă și mai valoroasă.
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
De la TikTok la mâncăruri ieftine și condimente extrem de iuți: Ce a marcat 2024 în gastronomia mondială
Anul 2024 a adus schimbări semnificative în industria alimentară, cu influențe majore de pe TikTok, preferințe pentru mese accesibile și un interes crescut pentru estetică.
sportiva moment de pauza jpg
Cum ne poate ajuta o pauză de la sport în timpul sărbătorilor
O pauză de o săptămână de la exercițiile fizice în perioada sărbătorilor de Crăciun poate aduce beneficii semnificative pentru corpul tău, ajutându-te să previi accidentările, să îți echilibrezi hormonii și să îți îmbunătățești performanța.
mâncare de Crăciun jpg
Șase sfaturi simple pentru a face mesele de sărbători mai sănătoase
Sărbătorile sunt un prilej de bucurie, dar și de excese alimentare care pot duce la creșterea în greutate. Dr. Ihab Tewfik, nutriționist și lector la Universitatea Westminster, oferă 6 sfaturi simple pentru a face mesele de sărbători mai sănătoase, fără a renunța la preparatele tradiționale.
image png
26 decembrie: Revoluția din 1989 - Ziua în care Frontul Salvării Naționale formează un guvern provizoriu
26 decembrie este ziua în care s-a născut scriitorul american Henry Miller și ziua în care au murit poetul Radu Stanca și regizorul Dinu Cocea. Este și ziua în care, la Revoluția din 1989, Frontul Salvării Naționale a format un guvern provizoriu.
shutterstock 2231841503 jpg
Test de personalitate. Descoperă ce te face fericită!
Fericirea este o stare subiectivă și complexă, definită de o combinație de emoții pozitive, mulțumire față de viață și sentimentul că totul decurge așa cum ar trebui. Tu ce anume îți aduce această stare de bine?
Bucovina  foto   Shutterstock jpg
Lăcașuri de rugăciune din Bucovina. Popas pentru suflet
Un popas în Bucovina pe timp de iarnă îți alină sufletul și-ți aduce liniștea interioară mult dorită. Descoperă frumusețea unui loc de poveste, care găzduiește mănăstiri istorice.