Lumea fără Google

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

E alt continent, dar e aceeași lume. De asta e important ce se întîmplă acum, în Australia. Guvernul de la Canberra și Google sînt de cîteva zile în război. E o luptă zgomotoasă la care participă oameni politici importanți, mici companii, mass-media publice și private, organizații neguvernamentale și înalți responsabili ai gigantului american. Miza principală: încasările obținute de Google din publicitatea afișată pe paginile indexate de Google. Dar și cîteva principii: concurența, echitatea în afaceri, accesul la informație.

Guvernul australian lucrează la un „cod de conduită” menit să reglementeze relațiile dintre mass-media și giganții Internet precum Google și Facebook. Proiectul legislativ prevede ca aceste companii să plătească o cotă importantă din veniturile generate de publicitate către producătorii de conținut, respectiv companiile mass-media australiene private sau de stat. Potrivit proiectului legislativ, giganții Internet vor negocia cu companiile de media sumele de plătit; în caz că nu se ajunge la o înțelegere, cotele vor fi stabilite la un tribunal de arbitraj. Google e dispusă să plătească pentru conținut, nu însă și pentru indexarea link-urilor. Un detaliu tehnic minor care presupune însă costuri importante.

Guvernul susține că, de vreme ce marile companii Internet obțin venituri din publicitate de pe urma traficului generat de cei care caută și citesc știri, acestea ar trebui să plătească redacțiilor o sumă echitabilă. Sprijinul financiar e necesar și pentru că o presă puternică este vitală pentru democrație. Iar presa, aproape peste tot în lume, a pierdut o sursă importantă de venit odată cu emergența, la scară planetară, a unor platforme și servicii precum Google ori Facebook, care încasează de pe piață cea mai mare parte a banilor din publicitate. Evident, companiile media au făcut presiuni puternice pentru ca Guvernul să forțeze adoptarea codului într-o formulă cît mai generoasă.

Inițiativa australiană este urmărită îndeaproape în întreaga lume: relația economică injustă în care se află producătorii de conținut în raport cu Google și Facebook e o problemă globală. Această criză mass-media a fost agravată în ultimul an de situația economică dificilă generată de coronavirus. Sute de publicații și-au încetat apariția, mii de jurnaliști au fost concediați. Asta, în vreme ce marile companii Internet și-au sporit considerabil veniturile. Inițiative asemănătoare au mai existat și în alte state, însă au fost abandonate pe parcurs ori ciuntite pînă la irelevanță de-a lungul procesului legislativ. Australia e prima țară care ajunge atît de departe cu o lege atît de radicală. Dacă va reuși să impună legea așa cum a fost croită, va livra un model operabil pentru restul lumii în reglementarea relației cu marile companii Internet.

Nu e însă deloc sigur că legea va fi adoptată și nici nu se știe ce efecte va genera. Deocamdată, Google a anunțat că intenționează să se retragă cu totul din Australia dacă legea va intra în vigoare. E o amenințare, aproape un șantaj. Pentru că, în cazul cu totul improbabil în care Google va pleca din Australia, mii și mii de firme, mari și mici, vor dispărea de pe Internet sau vor fi nevoite să se reinventeze. Și milioane de cetățeni vor trebui să se adapteze la noua paradigmă: o lume fără Google.

Vă îngrozește sau vă seduce această lume nouă, fără Google? Tocmai aici e cheia acestui „caz”: în condiții concurențiale normale, ar trebui să existe alternative la motorul de căutare și posibilitatea de a opta între mai multe servicii. Însă Google a devenit sinonim cu motor de căutare. Cele cîteva platforme așa-zis alternative reprezintă, cumulat, mai puțin de 5% din piață. 95% e Google. Poziția de (cvasi)monopol obținută datorită vechimii pe piață și dezvoltării rapide la nivel mondial face ca astăzi Google să fie de neînlocuit. Statele, firmele și cetățenii au prea puține pîrghii la dispoziție pentru a renegocia termenii acestei relații.

Pe de altă parte, da, mass-media pierd o sursă de venit din cauza Google și Facebook, dar cîștigă public, căci niciodată știrile n-au fost mai accesibile ca acum, niciodată oamenilor nu le-a fost mai ușor să ajungă la informația relevantă. Și asta, tocmai datorită instrumentelor de căutare puse la dispoziție de Google sau rețelei sociale mondiale care e Facebook.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Andrew și Tristan Tate FOTO EPA-EFE
Frații Tate, campanie pe platforma X pentru George Simion
Andrew și Tristan Tate fac campanie pentru candidatul AUR, George Simion, pe rețelele de socializare. Tristăn Tate nota într-o postare mai veche că Nicușor Dan nu trebuie să câștige.
lufthansa boeing 747 400 jumbo jet foto shutterstock
Panică la bordul unui avion, care a zburat timp de 10 minute fără pilot. Comandantul era la baie, iar copilotul leșinase
Un zbor Lufthansa a rămas timp de 10 minute în aer fără pilot, după ce copilotului i s-a făcut brusc rău, acesta fiind singur în cabina de pilotaj, potrivit anchetatorilor.
combinat galati wikipedia jpg
Mii de români riscă să rămână fără loc de muncă! Cel mai mare combinat siderurgic din România este la un pas de faliment
Mii de români riscă să își piardă locul de muncă, pe măsură ce combinatul siderurgic din Galați se îndreaptă cu pași tot mai repezi către faliment. Iar închiderea acestui loc ar însemna nu numai concedieri masive, ci și o lovitură economică serioasă pe care Galațiul va fi nevoit să o navigheze.
Donald Trump vizitează Marea Moschee Sheikh Zayed FOTO Profimedia jpg
Trump s-a descălțat pentru a vizita Marea Moschee din Abu Dhabi: „E atât de frumos”
Președintele Donald Trump a vizitat joi una dintre cele mai mari moschei din lume, descălțându-se la intrare conform obiceiurilor islamice, în ultima oprire din cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, relatează Washington Post.
irinel columbeanu jpg
Irinel Columbeanu, în pragul evacuării de la azilul din Ghermănești, după ce a acumulat datorii uriașe. „Nu l-a mai vizitat nimeni”
Fostul milionar Irinel Columbeanu traversează o perioadă dificilă, la aproape doi ani de când s-a mutat într-un azil privat din Ghermănești.
Paste de primavara  Sursa foto shutterstock 2359902409 jpg
Paste de primăvară cum n-ai mai încercat!
Cele mai la îndemână reţete sunt cele cu paste pentru că sunt foarte uşor de preparat. Îţi propunem paste de primăvară cu frunze de ridichi, usturoi şi chilli. În circa 20-30 de minute, ai trei porţii gata de savurat alături de cei dragi.
profimedia 0907489536 jpg
Drama regală continuă! Va fi sau nu Harry invitat la încoronarea lui William?
Relația tensionată dintre Prințul William și Prințul Harry ridică semne de întrebare asupra prezenței lui Harry la viitoarea încoronare a fratelui său. Există precedent pentru o astfel de excludere?
camion militar rasturnat valcea foto seintamplainvalcea.ro
Un camion militar s-a răsturnat în Vâlcea de pe un pasaj rutier pe calea ferată. Traficul feroviar, blocat temporar
Un accident grav s-a produs vineri, 16 mai, în județul Vâlcea, după ce un camion s-a răsturnat de pe un pasaj rutier direct pe calea ferată, în zona localității Jiblea Veche, la intrarea în halta Călimănești.
Acrobatii spectacol jpeg
Hai, că vine… și nu mai pupăm noi fonduri europene! Cronica spectacolului „ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară”
Miercuri, 14 mai 2025, s-a jucat la Centrul de teatru educațional Replika spectacolul regizat de David Schwartz, „ACROBAȚII – 7 zile din viața unor profesori de țară”.