Lucescu are statuie sub prelată la Doneţk?

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Acum, ce e mai important: că are statuie sau că e sub prelată? O statuie sub prelată e o reverenţă pentru dimensiunea umană a personajului. Lenin sau Stalin nu au putut fi puşi niciodată sub o prelată. Şi nici Edward Colston. Ăştia ori au stat sus în triumf ca nişte repere epocale, ori au fost dărîmaţi de pe soclu, tăiaţi în bucăţi, topiţi sau aruncaţi pe fundul mării ca întrupări în piatră sau metal ale unor monştri. O prelată e un semn de pudoare. „Mai staţi un pic aici, maestre. Deocamdată nu vă putem scoate în faţa lumii, riscaţi o înjurătură sau chiar un scuipat. Mai bine aici, la adăpost, la umbră, la odihnă, apărat de razele soarelui crud care lasă pete. Va veni vremea să vă descoperim, nu vă îndoiţi!”

Mircea Lucescu e unul dintre cei care au făcut istorie cam pe unde au trecut. Mai mare sau mai mică, dar mereu cu un marketing viguros, poate şi pentru că e unul dintre puţinii români care au răzbit ca antrenori în angajamente străine importante. Nu-i uşor. La 75 de ani, în loc să-şi trăiască viaţa pe care o merită, alternînd muzeele şi restaurantele fine ale lumii cu prelegeri la UEFA sau FIFA, legendarul „nea Mircea” a mai luat pe piept o provocare: s-a angajat să scoată din noroi căruţa celui mai mare rival al echipei la care a făcut cea mai mare epocă. S-a dus deci la Dinamo Kiev, după ce mai bine de un deceniu a făcut tot ce a putut pentru ca Şahtior Donețk să termine în faţa clubului din capitala Ucrainei. Mutarea a stîrnit scandal. Suporterii şi figurile istorie ale celor două echipe au strigat din toţi rărunchii. Patronului Surkis i s-a urlat că a băgat duşmanul în casă. Aşa că situaţia nu e chiar roză.

Urmarea: au pus prelata peste inspirata statuie a lui Lucescu de lîngă Donbass Arena, pînă se mai dezumflă venele. Antrenorul e reprezentat stînd pe o bancă şi privind gînditor în zare. Frumos. Dar poate prea liniştit, prea invitînd la calm şi pace pentru o zonă răscolită de război. Peste multe s-a aşternut o şapă de plumb în regiunea în care şi-a băgat Putin coada. O prelată e doar o mîngîiere.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.