La periferia Europei, sub ochii europenilor

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Zeci de mii de oameni protestează la Minsk, în fiecare week-end, de mai bine de o lună, împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko. „Ultima dictatură din inima Europei“, așa cum a numit George W. Bush regimul din Belarus în 2005, pare însă de neclintit. Lukașenko e la putere din 1994 și conduce statul într-un stil care într-adevăr amintește de perioada sovietică: vocile din opoziție sînt intimidate sistematic și eliminate rînd pe rînd, canalele mass‑media sînt controlate, rezultatele alegerilor sînt cunoscute înainte de vot, iar poliția secretă încă se numește KGB. Totul sub aparența democrației: Lukașenko însuși se vede ca un garant al stabilității, ca un apărător al intereselor națiunii care apără statul de interferențele străine – adică occidentale sau rusești. Chiar dacă discursul încă stîrnește unele simpatii în rîndul unei anumite părți a electoratului, Lukașenko nu e nici pe departe liderul îmbrățișat în unanimitate de popor, așa cum se visează. Nici măcar de majoritate. De unde și protestele masive după anunțarea veștii că a obținut 80% din voturi la recentele alegeri. Mii de oameni au fost arestați de la începerea mișcării de protest. Martorii vorbesc despre o intensificare a violenței polițienești pe măsură ce a crescut și contestarea publică. Nimic nu pare însă să stăvilească furia mulțimilor.

În ciuda amplorii acestor proteste, Lukașenko a exclus orice compromis. A promis, cu o jumătate de gură, o reformă constituțională viitoare. E puțin probabil să demisioneze sau să accepte o schimbare de substanță a regimului.

Moscova își menține sprijinul pentru puterea instalată la Minsk. Ba chiar e pregătită să intervină, la nevoie, dacă protestele scapă de sub control. Întîlnirea de la Soci dintre Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin – prima de la debutul crizei – e de fapt doar o formă de a reitera susținerea oferită de Rusia. Aleksandr Lukașenko are nevoie de acest ajutor și știe că a dansat periculos în relația cu Rusia, inclusiv în campania electorală. În condițiile dependenței economice față de Rusia, Lukașenko nu s-a ferit să acuze Kremlinul că vrea să transforme Belarus într-un stat vasal. Asta doar pentru ca apoi s-o dea brusc la întors, susținînd că Belarus e ultimul bastion de apărare a intereselor rusești în fața ofensivei puterilor occidentale. Pentru Putin, această ambiguitate e doar un semn al vulnerabilității – deci are o motivație suplimentară să intervină.

Uniunea Europeană și Statele Unite intenționează să sancționeze regimul de la Minsk – dar ce sancțiuni mai poți aplica unui stat oricum izolat? Și de această dată, lumea occidentală a ratat șansa de a crea un cadru pentru un dialog într-adevăr deschis cu Puterea de la Minsk. Da, există și o explicație, prioritățile sînt în altă parte: criza sanitară, criza economică, Green Deal, Brexit etc. Înainte de asta au fost iar Brexit, discrepanțele și contradicțiile din interiorul Uniunii, alegerile din Franța, din SUA, din Germania. Și înainte de asta… Uite așa, regimuri autoritare, nedemocratice se mențin la putere la periferia Europei, sub ochii europenilor.

Problema nu e absența determinării. Ci lipsa unei viziuni pentru ce se întîmplă în estul (nu prea) îndepărtat al Europei. Rusia, în schimb, are o viziune limpede asupra regiunii. Putin a înțeles foarte bine mizele și știe cum să joace în Ucraina sau în Moldova sau în Georgia sau în Belarus. Cel care a spus că destrămarea Uniunii Sovietice e cea mai mare catastrofă a secolului XX are contraoferte mai interesante petru liderii post-sovietici din regiune. Uniunea Europeană n-are decît un discurs despre valori democratice – și acela nu face nici două parale pentru oameni de stat ca Lukașenko. Mai ales dacă discursul nu e dublat de o ofertă concretă. Ce se întîmplă la Minsk e și o consecință a nepăsării Europei occidentale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.