Ghetou, politică și fericire. Seringă?

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Binili învinge jpeg

Am avut și eu o zi precedentă complicată. Am îndrăznit să fluier în biserică și mi-am luat mai multe șuturi decît mă așteptam. Așteptările unora de la mine sînt siderante, de parcă aș fi cadoul lor de Crăciun și ar trebui să corespund tuturor pretențiilor pe care ei le au de la mine. Alții s-au limitat la chestii clasice de online – înjurături și rasism.

O discuție despre o posibilă ipocrizie a domnului Lazăr a dus la asta. Sigur că subiectul este complicat, dar majoritatea reacțiilor – fie de tăiat capul sau de adulare fără condiționări – au fost destul de șocante. Probabil am scris prea dur crezînd că, explicînd că e un fluierat în biserică, lumea va înțelege intenția mea de a genera o discuție.

Oricum, reacțiile au fost atît de șocante încît m-am gîndit că poate ar fi trebuit să nu fi scris nimic. Să ascund gîndurile care mă frămîntă pînă după alegeri. Adică să devin un fel de Dragnea, dar bine intenționat. Sînt prea Gică-contra ca să pot face asta, dar faptul că mi-a trecut prin cap m-a cam speriat.

Întrebarea despre seringă mă surprinde un pic, fiindcă lumea mă cam știe prin ghetou. Răspund amuzat că da, dar numai dacă are și vaccin. Femeia se uita la mine cam cum bănuiesc că se uită doamna aia celebră și antivaccinistă la o revistă ștințifică de orice fel. Mai are un pic și zice un muuuuu galeș.

Abia am intrat pe Aleea Livezilor. Sînt cu G., care se strică de rîs. Are 13 ani, ne știm de opt ani și îmi este tare drag. E unul dintre copiii despre care nimeni nu credea că vor sta în școală. Are o familie cel puțin complicată și, pînă i-am făcut rost de un pat, dormea pe jos. G. zice că arăt rău, ca un „drogat panicat“, de mi-a oferit doamna seringă. Rîdem. Mă și gîndesc cum ar putea să folosească Antena 3 chestia asta. Breaking news (pe surse): unul dintre candidații anti-PSD este un drogat panicat.

Mă duc să o văd pe M. E una dintre mamele din ghetou cu care am fost la Urgență în trecut pentru că niște medici urîți nu au vrut să o interneze. Alți medici, niște oameni normali, au salvat-o de la moarte punînd-o la terapie intensivă. O angajez de cîțiva ani buni. Se simte rău de cîteva zile și mă duc să verific că totul este OK cu ea.

Ghetoul e demotivant. Oameni care altfel se plîng foarte tare de mizerie și care își țin casa lună aruncă gunoiul tot pe geam pentru că alții o fac. Un fel de „Ce, eu sînt mai prost să car gunoiul pînă la container cînd toți fac la fel?“.

Părinți cărora nu le pasă dacă copilul lor poate sau nu să se ducă la școală și care nu fac nici un efort pentru a-și vaccina copiii sau de a-i duce la doctor, în ciuda faptului că sînt clar foarte bolnavi. Părinți care sînt atît de dependenți de droguri încît aproape nimic nu mai contează.

M. este una dintre multele mame din ghetou care mă inspiră. Femei care, în ciuda abuzurilor de fiecare zi, în ciuda zonei oribile în care trăiesc, se chinuie să le asigure strictul necesar copiilor lor. Cîteo­dată o fac și pentru copiii altora.

Ghetoul este violent. Verbal și fizic. E greu de imaginat cît de multă violență este aici în fiecare zi.

Patru găligani care probabil ar face să tremure o bună parte dintre oamenii care cred că Ferentariul este un fel de junglă se bucură tare cînd mă văd. Trei dintre ei sînt foști copii cu care am lucrat cîțiva ani buni. Sînt bine, în vizită prin ghetou. Pentru doi dintre ei am găsit noi slujbe, unul, cel mai deșteptuț, și-a găsit singur. Nici unul nu mai stă acolo. Aranjăm să ieșim la un fotbal. Unul dintre ei îmi spune că ar vrea să-i botez copilul.

Am momente cînd cred că nimic nu va funcționa. Cînd mă simt incapabil să fac față presiunii de a fi eu însumi și politician în același timp. Pentru că, pur și simplu, este contradictoriu. Sînt atipic, inconfortabil și urăsc conformitatea. Că nu are nici un rost, pentru că oricum e superarogant să ne imaginăm că putem schimba lumea. Cînd sînt sătul să fiu tras de urechi de tot felul de oameni de care nu am auzit în viața mea de parcă aș fi copilul unei familii disfuncționale și violente. Cînd sînt sătul de abuzurile unora care se cred mai buni decît alții pentru că ei îi urăsc pe cei răi.

M. e mai bine. O altă mamă mă roagă să o ajut cu ceva de lucru. Zdrobitoarea majoritate a celor din ghetou îmi zîmbesc și mă strigă zîmbind larg. Pînă și urîciosul ghetoului mă salută. Acum cîțiva ani mă umpleam de înjurături cînd veneam aici.

Cînd să plec, alt tînăr, bine făcut, vine și mă ia în brațe. Îmi zice că, dacă nu eram noi, probabil acum ar fi fost în pușcărie. Are o afacere a lui, care merge bine. Vine și el duminica viitoare la fotbal.

Înainte de vizita în ghetou m-am gîndit că politica mă face nefericit și că ar trebui să renunț. În ghetou reușesc mai multe. Așa că rămîn în ghetou și ies din politică.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.